Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šetnica, lukobran i lučica vrijedni 15 milijuna kuna

Autor: Dragana Glavočić

23.09.2009. 22:00
Šetnica, lukobran i lučica vrijedni 15 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Projekt uređenja ovog dijela Kali vrijedan je 15 milijuna kuna, a do sad je utrošeno 10 milijuna kuna. Trenutačno se radi na postavljanju betonskih blokova, kaže kaljski načelnik Tino Vidov, dodajući da radove na lukobranu, dugom 104 metra, izvodi splitska tvrtka Pomgrad, a trajat će ukupno 270 dana
U općini Kali, poznatoj kao najribarskijoj, u tijeku su radovi na uređenju uvale Batalaža. Ovaj projekt obuhvaća uređenje šetnice, izgradnju lukobrana i lučicu sa 50 priveza za brodove.
Gat za brze brodove
– Zbog obilnosti radova i pomanjkanja financijskih sredstava radovi su se odužili i traju pet godina. Sad smo u fazi kad se napokon nazire završetak radova, kaže načelnik Općine Kali Tino Vidov.
U sklopu ovog projekta izgradit će se gat za prihvat brzih putničkih brodova. Općina se odlučila na ovaj zahvat iz razloga što će se preseljenjem trajektne luke u Gaženicu uvesti brzobrodska linija Gaženica-Kali.
Općina je u ovaj projekt krenula ponajviše stoga što su se za vjetrovitog vremena uvijek u Batalaži događale nezgode.
– ‘Bibinjska bura’ uvijek nam je razbijala brodice pa je bila neizbježna izgradnja lukobrana i lučice. Dok se radovi ne privedu kraju, brodice nisu sigurne. Projekt uređenja ovog dijela Kali vrijedan je 15 milijuna kuna, a do sad je utrošeno 10 milijuna kuna. Trenutačno se radi na postavljanju betonskih blokova, kaže Vidov dodajući da radove na lukobranu, dugom 104 metra, izvodi splitska tvrtka Pomgrad, a trajat će ukupno 270 dana. Završetak radova predviđa se sljedeće godine u ožujku.
Uređenje obalnog pojasa ipak se neće završiti u cijelosti. Naime, 300 metara ostat će neuređeno, a kako ističe načelnik Vidov čekat će se neka bolja vremena kad će Općina pronaći potrebna sredstva za završetak radova na uređenju obale.
Osim ovog važnog projekta i realizacija drugih planova posebno je bitna za Općinu Kali.
Naime, ambulanta za hitni prijem za otoke Ugljan i Pašman bit će smještena u Kalima, a cijeli taj projekt je gotov.
– Nakon gotovo godinu i pol čekanja ishodovali smo građevinsku dozvolu te s ovim projektom ulazimo u proračun Republike Hrvatske za sljedeću godinu. Cijeli ovaj projekt težak je 3 milijuna kuna, kazuje Vidov. Projekt je izradio i financirao Dom zdravlja Zadarske županije, a zgrada buduće ambulante bit će smještana u bilizini glavne otočne prometnice.
Da Kali imaju budućnost, pokazuje i velik broj školaraca.
Mjesto Kali znano je kao mjesto s najviše žitelja na otoku Ugljanu, a ove godine u prvi razred četverogodišnje osnovne škole upisano je čak 29 učenika, što je najviše u odnosu na ostale područne škole. Načelnik Vidov ističe da se nada da će u skoroj budućnosti Kali dobiti osmogodišnju školu s obzirom na velik broj učenika.
Igrališta, sanacija odlagališta
– Ova brojka od 29 prvašića naša je najsvjetlija točka. Svi ovi gatovi, lučice, ambulante ne bi vrijedili da u Kalima nema djece. Sretan sam što se svake godine sve više djece rađa i to je naše najveće bogatstvo. Kako bismo pomogli mladim obiteljima povećali smo porodiljne naknade sa 1.000 na 2.000 kuna, a napravili smo projektnu dokumentaciju nadogradnje vrtića za izgradnju jaslica. Mnoge mlade majke htjele bi raditi, a nema im tko čuvati djecu. Želja nam je da što više mladih obitelji ostane živjeti u Kalima, a mi ćemo napraviti sve što je u našoj mogućnosti, kaže Vidov. Inače, Općina godišnje s 300.000 kuna pokriva troškove vrtića.
Općina Kali ima u planu izgradnju sportskog centra u sklopu područne škole, a sadržavao bi košarkaško, odbojkaško i dva igrališta za tenis. S izgradnjom sportskog centra ići će se korak po korak. Trenutačno je općinska vlast u postupku za dobivanje građevinske dozvole. Posebno je zanimljivo istaknuti da će budući sportski centar imati nogometno igralište veličine 55×45 metara s umjetnom travom. No, za ovo igralište neće biti potrebna građevinska dozvola jer će se na postojećem igralištu pored škole postaviti umjetna trava. Dok se ne sagradi kompleks s tuševima i ostalim pratećim sadržajima, koristit će se školska svlačionica.
– Projekt izgradnje igrališta vrijedan je 56.000 eura, a realizirat će se u suradnji s HNS-om koji će donirati 10.000 eura. Ako se hrvatska reprezentacija uspije plasirati na sljedećem svjetskom prvenstvu, tada će HNS uložiti još 20.000 eura za igralište. Nedavno je u Kalima osnovan NK “Kali” tako da će mali Kaljani umjesto u Preku moći trenirati nogomet u svom mjestu.
Jedino nesanirano odlagalište na otoku Ugljanu je u Kalima. Općina je napravila studiju sanacije odlagališta koja stoji 2,8 milijuna kuna.
– Sklopili smo ugovor s Fondom za zaštitu okoliša koji će donirati 60, a Općina 40 posto. No upravo taj postotak, točnije 937.960 kuna plus PDV, Općina nema. Od tog iznosa mi smo u mogućnosti izdvojiti iz proračuna 260.000 kuna. Dobili smo sudsku zabranu da se na odlagalište odlaže smeće. No, i dalje otočani na kaljskom odlagalištu ostavljaju otpad, kazuje Vidov.
Općina Kali kandidirala je projekt sufinanciranja izgradnje kopnene infrastrukture za ribarstvo na natječaju za dodjelu novčane potpore Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog gospodarstva u sklopu SAPARD/IPART programa.
– Iz ovog programa dobit ćemo sredstva u iznosu od milijun kuna za nabavu kompletne dokumentacije. Radovi u ribarskoj luci u Lamjani obuhvatit će sanaciju postojeće i modernizaciju iskrcajnog mjesta te razvoj industrijske zone, zaključio je Vidov.