Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Strah od kontrola smanjio bolovanja?

Autor:

23.09.2009. 22:00
Strah od kontrola smanjio bolovanja?


Ove su godine na bolovanju u prosjeku dnevno bila 892 bolesnika, dok ih je lani u prosjeku bilo 1.018. Što se tiče ukupnih dana bolovanja godišnje i tu smo zabilježili pad, rekla je Senka Tomas, direktorica područnog ureda HZZO u Zadru
Stopa bolovanja za prvih osam mjeseci ove godine iznosi 2,93 što je manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je stopa bolovanja iznosila 3,22. Ovakvom stopom Područni ured HZZO-a Zadar pri samom je dnu ljestvice po količini bolovanja.
– Ove su godine na bolovanju u prosjeku dnevno bila 892 bolesnika, dok ih je lani u prosjeku bilo 1.018. Što se tiče ukupnih dana bolovanja i tu smo zabilježili pad broja pa je tako prošle godine bilo 212.800 dana bolovanja, dok je ove godine zabilježeno 185.570 dana, rekla je Senka Tomas, direktorica Područnog ureda HZZO-a u Zadru. Kao mogući razlog smanjenja broja bolovanja ona navodi i pojačane kontrole o kojima se posljednjih godinu dana učestalo govori.
Naime, do kraja godine, kako je najavio Darko Milinović, ministar zdravstva i socijalne skrbi, trebale bi se ukinuti komisije za bolovanja. Tada će ovlašteni liječnik, bivši član povjerenstva, dolaziti u ordinaciju izabranog liječnika i ondje, ovisno o dijagnozi, s pacijentom ili bez njega odobriti bolovanje, njegu u kući i slično. Čak se govorilo i o mogućnosti da liječnici provode kontrole bolovanja po kućama pacijenata.
– Novi pravilnikom određena je i mogućnost da ovlašteni liječnici kontroliraju pacijente i kod kuće, ali pacijent ih ne treba pustiti unutra ako to ne želi. No, to kod nas nije zaživjelo. U svijetu takve kontrole provode agenti privatnih socijalnih osiguranja koje osiguravajuće kuće šalju na provjeru pacijenata koji su na dogotrajnom bolovanju. No, to ne rade liječnici, rekla je Dubravka Finka, predsjednica zadarske Županijske podružnice Udruge za promicanje prava pacijenata.
Dodala je da misli da je bolje da se kontrole bolovanja provode u ambulantama liječnika obiteljske medicine, jer tamo ovlašteni liječnik može pogledati u karton pacijenta te porazgovarati s liječnikom i pacijentom. Ovlašteni bi liječnici bili zaduženi za 15-ak ambulanti obiteljske medicine tako da bi mogli pratiti pacijente koji su na dugotrajnom bolovanju te su upoznati s njima i na taj im način mogu pomoći prilikom liječenja u bolnici ili slično.