Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zapažen uspjeh zadarskih orača i bez natjecateljskog pluga

Autor: Velimir Brkić

23.09.2009. 22:00
Zapažen uspjeh zadarskih orača i bez natjecateljskog pluga


Mogu primijetiti da se kvaliteta orača u Hrvatskoj diže iz godine u godinu. Doduše, još nismo svjetska klasa, a poprilično se napredovalo u odnosu na razdoblje prije dvije ili više godina kada smo imali posve nezapažene nastupe na svjetskim prvenstvima, govori Andrić


Na 7. državnom natjecanju orača Republike Hrvatske održanom u Zaboku predstavnici Zadarske županije Marko Birkić iz Biograda u kategoriji pluga ravnjaka i Josip Bobanović iz Polače u kategoriji pluga premetnjaka gotovo bez odgovarajuće opreme postigli su zapažene rezultate.
Sve više orača
Natjecali su se najbolji orači iz 15 županija, a najstariji natjecatelj Birkić osvojio je 13. mjesto dok je mladi, samozatajni, marljivi i hvalevrijedni poljoprivredni proizvođač Bobanović osvojio 16. mjesto. Zadarska županija i njeni predstavnici osvojili su sve simpatije organizatora, natjecatelja i brojne publike.
Iako bez adekvatnog treninga, bez priprema i primjerenog ulaganja u mehanizaciju naši predstavnici imali su što pokazati drugima, tim više što su nastupili s neadekvatnim plugovima. Izorali su zadane parcele na najbolji način na koji su mogli, a s obzirom na to čime su raspolagali bili su vrlo zadovoljni kvalitetom oranja. Tehnička spremnost je i ovaj put bila presudna za izdvajanje najboljih orača. Plugovi koje imaju naši natjecatelji su neprimjereni kojima se nikada ne može postići rezultat kao natjecateljski plug koji udovoljava potrebnim propozicijama. Reklo bi se bez alata nema zanata. Štoviše, našim natjecateljima što žurnije je potrebno nabaviti natjecateljski plug, poručio je dipl. inž. Miroslav Andrić, viši stručni savjetnik Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Odsjek Zadarske županije – Biograd na Moru. Andrić je i predsjednik Udruge za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije “ZUONU”.
Premda se natjecanja orača u Hrvatskoj održavaju tek sedam godina te manifestacije postaju sve popularnije, što dokazuje svake godine sve veći broj sudionika. Ove godine natjecanja su organizirana u 16 županija, dvije više nego lani.
– Mogu primijetiti kako se kvaliteta orača u Hrvatskoj diže iz godine u godinu. Doduše, još nismo svjetska klasa, a poprilično se napredovalo u odnosu na razdoblje prije dvije ili više godina kada smo imali posve nezapažene nastupe na svjetskim prvenstvima, govori Andrić, dodajući da će pobjednici državnog natjecanja biti sudionici i 57. svjetskog natjecanja orača koje će iduće godine u mjesecu travnju održati na Novom Zelandu. Hrvatska na tim natjecanjima nastupa peti put.
Grad Biograd na Moru 2012. godine bit će domaćin nadasve zahtjevnog 59. svjetskog natjecanja orača koje će se održati na poljoprivrednom dobru Vrana d.o.o. na Jankolovici uz slogan Svjetske organizacije orača “Pax arva colat” (Neka mir kultivira naša polja).
Povod za promociju
Sav trud oko organizacije natjecanja treba povezati u okvire grada Biograda na Moru i naše županije, gdje su prepoznati i pokrenuti mnogi mehanizmi radi poticanja i podržavanja poljoprivredne proizvodnje koja se prirodno nadopunjuje s turizmom od kojeg velika većina danas živi. Svjetsko natjecanje orača treba gledati kao povod za promociju svih resursa (ugostiteljstvo, gastronomiju, turizam, prijevoz, ruralni turizam…) jer sudjeluje minimalno 30 zemalja svijeta kojim je potrebno prezentirati grad Biograd na Moru i Zadarsku županiju u što boljem svjetlu kao uzorne domaćine, rekao je Andrić.
Biograd na Moru je i ovom prigodom, kao i na Svjetskom prvenstvu orača održanom početkom mjeseca u Sloveniji, prestižno oračko natjecanje iskoristio za uspješnu promociju Zadarske županije i grada Biograda na Moru kao domaćina 59. svjetskog natjecanja orača koje će se 2012. godine održati u ovom kraljevskom gradu s kornatskim arhipelagom u centru Jadrana, prvi put u Hrvatskoj. Na promotivnom štandu uz dipl. inž. Andrića bio je i direktor TZG Biograda Iva Eškinja s promotivnim turističkim materijalima i autohtonim poljoprivrednim proizvodima, koji su unijeli dašak Dalmacije u kišno i oblačno Zagorje.
Bilo je mnogo posla oko prezentacije bisera naše županije uz degustaciju vina Zlatka Kaštelanca iz Polače i Krešimira Dražine iz Pristega, maslinova ulja proizvođača Mladena Duševića iz Ljupča koji se izvrsno sljubljuje s poznatim Paškim sirom. Travaricom Rade Nekića, originalnim proizvodom hrvatskog dalmatinskog podneblja, zadarskim autohtonim likerom Maraschinom te suhim smokvama koje je za ovu prigodu spremila PZ Maslina i vino iz Polače. Dakako, i svježeg stolnog grožđa poljoprivrednog dobra Vrana d.o.o. koje nikoga nije ostavljalo ravnodušnim, nabrajao je Andrić, dodajući da je promotivni štand uz vizualni efekt krasio i zvučni, uz zvuke trija Nandina Zadra koji nisu štedjeli ni žice, ni glas.