Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fotokopiranje udžbenika nešto jeftinije, ali i protuzakonito

23.09.2010. 22:00
Fotokopiranje udžbenika nešto jeftinije, ali i protuzakonito


Vezano za našu tvrtku, fotokopiranje udžbenika je svakako zabranjeno i kažnjivo, ali s druge je strane, s obzirom na tešku financijsku situaciju među roditeljima, i razumljivo. No ipak treba istaknuti da je fotokopiranje u svakom slučaju neisplativo, jer za tek nešto nižu cijenu učenici će dobiti nekvalitetan udžbenik, kazao je Stipe Bjeliš
Kao što početkom školske godine i ponovnim vraćanjem učeničkim i studentskim obvezama pojačan rad bilježe papirnice i knjižare, jednaka je situacija i u fotokopirnicama. U nastojanju da uštede na kupnji “originalnih” udžbenika, učenici i njihovi roditelji, a u prvom redu studenti, sebi osiguravaju fotokopije udžbenika smatrajući ih jeftinijom i, očito, dovoljno kvalitetnom zamjenom za potrebnu literaturu.
Nekvalitetne fotokopije
Ovakva situacija, logično, ne ide na ruku izdavačima koji svoje udžbenike nameću učenicima, koji ih moraju nabaviti da bi uspješno usvojili gradivo i završili školsku godinu, a izdavači ostvarili dobit. Pa iako je radi zaštite autorskih prava fotokopiranje udžbenika zabranjeno pa samim time i kažnjivo, Stipe Bjeliš, regionalni voditelj školskog programa Školske knjige d.d., navodi da mu slučajevi kažnjavanja zbog ovakvih nedjela nisu poznati. Isto tako navodi da vjeruje da je, imajući u vidu masovno naručivanje i kupnju udžbenika, fotokopiranje udžbenika među učenicima osnovnih, ali i srednjih škola prava rijetkost.
– Vezano za našu tvrtku fotokopiranje udžbenika je, svakako, zabranjeno i kažnjivo, ali s druge je strane, s obzirom na tešku financijsku situaciju među roditeljima, i razumljivo. No ipak treba istaknuti da je fotokopiranje u svakom slučaju neisplativo, jer za tek nešto nižu cijenu učenici će dobiti nekvalitetan udžbenik. Danas su svi udžbenici u boji, a fotokopija je crno bijela i nedovoljno dobar materijal za učenje, kazao je Bjeliš, naglasivši da ne razumije roditelje koji su danas spremni djeci priuštiti mnoge luksuzne stvari za igru i zabavu, a na ovaj način žele uštedjeti na udžbenicima.
Isto tako naglašava da se fotokopijama u najvećoj mjeri služe studenti, dok se u školama fotokopira uglavnom didaktički materijal, a udžbenici, bili stari ili novi, mahom su “originalni”.
“Originalni” udžbenici
– Nastavnici imaju autonomiju jedino kada je riječ o udžbenicima i ništa drugo, poput ispita i drugog didaktičkog materijala nemaju pravo odrediti učenicima da kupe. Upravo zato roditelji nikad ne pristaju na kupnju tog materijala pa ga nastavnici redovito fotokopiraju, što također rezultira nekvalitetnim materijalima, kazao je Bjeliš, istaknuvši da su problemi s udžbenicima najmanji kada je riječ o učenicima manjih razreda, o čijem obrazovanju roditelji u potpunosti vode brigu, dok su najveći u srednjoj školi gdje roditelji gotovo da više uopće ne sudjeluju u djetetovim školskim obvezama.
Da je pojava fotokopija među udžbenicima prava rijetkost potvrdili su i neki ravnatelji zadarskih srednjih škola, kazavši da je to gotovo nemoguće.
– Za problem fotokopiranja udžbenika još uvijek nisam čuo i znam da naši učenici redovito kupuju sve udžbenike, a isto su napravili i ove godine. Iskreno, ja o toj pojavi ili bilo kakvom problemu oko toga ništa ne znam, kazao je Zdravko Ćurko, ravnatelj Gimnazije Franje Petrića, a isto je kazao i Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića.
– Meni je jasno da su izdavači u panici, ali učenici, koji su zapravo žrtve monopola jer su prisiljeni kupovati udžbenike, kupuju ih i problem fotokopiranja nisam zamijetio. Udžbenik je još uvijek jedino i najbolje sredstvo literature i ne može ga zamijeniti nikakva fotokopija. Naši učenici to znaju i zato tvrdim da kod nas taj problem definitivno nije prisutan, kazao je Vidaković.