Svečana sjednica u novoj općinskoj zgradi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
U općini Jasenicama dosad je napravljeno mnogo projekata, istaknuto je na sjednici

Sveobuhvatna proslava Dana općine Jasenice koji se slavi zajedno s blagdanom Sv. Jeronima, započela je danas  na području čitave općine. Pred zajedničkim križem na mjesnom groblju u Rovanjskoj pored crkvice Sv. Jurja, neprocjenjivog kulturnog spomenika iz 9. stoljeća, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje. Potom je u novoj, velebnoj općinskoj zgradi u Maslenici, "teškoj" oko 10 milijuna kuna, održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

- Možda smo mogli izgraditi i nešto drugo umjesto općinske zgrade ali ona je za nas znak opstojnosti hrvatskog naroda na ovom kraju, u jedinstvenom zagrljaju Jadranskog mora i planine Velebit. Općinska zgrada ujedno predstavlja temelj još jačeg socijalnog, demokratskog, gospodarskog i inog razvoja općine, naglasio je Baričević dodajući da ovog i još mnogih drugih razvojnih projekata ne bi bilo da ne postoji iznimno dobra suradnja i razumijevanje između lokalne vlasti i tijela Zadarske županije te države i ministarstava.

U općini Jasenicama dosad je napravljeno mnogo projekata, a na ovome nećemo stati, poručio je Baričević i dodao da su sljedeći infrastrukturni projekti izgradnja dječjeg vrtića, vatrogasnog doma, izgradnja športske dvorane i crkve te projekt vodoopskrbe "za slijedećih 60 godina", vrijedan preko milijun eura, a koji bi trebao zaživjeti do iduće turističke sezone. Iako su kriza i recesija nagrizle i ovu općinu svi razvojni projekti, doduše nešto sporije, nastavljaju se.

- Kao temelj za gospodarski razvoj započinje izrada zemljišnih knjiga za k.o. Jasenice i k.o. Zaton. U planu je i izrada mnoštva prostornih planova, urbanističkih planova uređenja za poslovne zone, ali i početak izgradnje tematskog parka Winnetouland na Velebitu u koji ulagači iz Bavarske žele uložiti preko pet milijuna eura. Želja nam je da on bude gotov u 2012. godini kad je 100-godišnjica prve knjige Karla Maya o Winnetou, rekao je Baričević pošto je najavio i daljnju, svekoliku brigu o djeci, učenicima, studentima i ljudima treće životne dobi.

Voditelj svečanoga programa, Mihovil Mijo Brkić većinu nazočnih je razočarao kad je priopćio da zbog žurnog sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor na sjednici neće nazočiti, u pozivima najavljeni, zadarski ministar Božidar Kalmeta. Ipak je njegovo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nakon financiranja izgradnje komunalnog privezišta u Rovanjskoj u iznosu od 8 milijuna kuna, u izgradnju velebnog općinskog zdanja iz programa Europske investicijske banke EIB II uložilo također gotovo 8 milijuna kuna. U oba projekta općina Jasenica je sudjelovalo po oko 2 milijuna kuna.

Zadarska županija je u ovoj godini, rekao je dožupan Đani Bunja, izdvojila sredstva u iznosu od 230 000 kuna.

- Općina Jasenice se sve više okreće turizmu što govori podatak o dolasku oko 7.000 gostiju, koji su ostvarili čak 80.000 noćenja, naglasio je Bunja.

Pored zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića prigodnim slovima nazočnima su se obratio i državni tajnik u Kalmetinovom ministarstvu Josip Borić koji se s velikim ponosom i zadovoljstvom govorio o novoizgrađenoj općinskoj zgradi usprkos tomu što bi poneki željeli da na lokalnom i državnom nivou ostane "što gore, to bolje."

- Međutim, ljudi kao što su Martin znaju što nam donosi budućnost, zaključio je Borić.

 VIŠENAMJENSKA OPĆINSKA ZGRADA

Općinsku zgradu vrijednu 10 milijuna kuna s 80 posto financiralo je Kalmetinovo ministarstvo a s 20 posto Općina Jasenice. Radove su izvele zadarske tvrtke Gortan Zadar d.o.o. i Vodoinstalacija d.o.o. Zgrada u središtu naselja Maslenica koji obuhvaća prostor od zgrade osnovne škole i poštanskog ureda ima površinu od 1.000 metara četvornih. Osim općinskih ureda i podruma ima i prostorije za potrebe kulturnih, sportskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Dosadašnji općinski uredi u neposrednoj blizini smješteni su u zgradi predviđenoj za stomatološku i ambulantu opće prakse te apoteku.

 NEDOSTAJALI OPĆINSKI VIJEĆNICI

Novoizgrađena općinska zgrada bila je gotovo pretijesna da primi sve uzvanike, goste i razdragane općinske žitelje. Nedostajalo je tek dvoje oporbenih vijećnika. Nije ni upriličena svečanost simboličnog presijecanja vrpce već su ovaj značajan događaj za ovaj kraj uveličali KUD Vila Velebita i školska folklorna sekcija pod vodstvom učiteljice Jelene Matković. Otvorena je i sedma samostalna izložba fotografija Dubravka Maričića porijeklom iz Zatona Obrovačkog te šesta samostalna izložba slika umjetnice Ivke Nekić iz Rovanjske.

 BORIS MARUNA

Svečanost obilježavanja Dana općine  danas započinje točno u podne okruglim stolom u povodu obilježavanja 70-godišnjice rođenja Borisa Marune (1940. - 2007.), pjesnika, prevoditelja, urednika, saborskog zastupnika i diplomata. Dva sata potom nastavlja se otkrivanjem spomen-ploče kod ostataka rodne kuće u Podpragu na Velebitu. S početkom u 16 sati započinje završnica boćarskog turnira.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno