Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tvornica otpada, a ne odlagalište!

23.09.2010. 22:00
Tvornica otpada, a ne odlagalište!


Tim se pravilnikom zabranjuje gradnja klasičnih odlagališta, onakvih kakve smo dosad imali, a i po našoj županiji ih je, nažalost, još 14, a u Biljanima neće biti nikakvoga odlagališta. – Tamo će biti tvornica za preradu otpada, smeće će se prerađivati i to je nešto drugo i zato vjerujem da će se sve temeljito sagledati i da će se ova najnovija ocjena već uskoro promijeniti, govori Perović


Naravno da će se nastaviti pripreme za početak izgradnje budućega Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima, kazao nam je direktor zadarske tvrtke Eko d.o.o. dipl. inž. Dino Perović u povodu vijesti da su Hrvatske vode uskratile suglasnost o zaštiti okoliša, a što je jedan od bitnih i zadnjih dokumenata koji se moraju priskrbiti prije početka gradnje.
(Ne)ugroženo Oko
Perović ističe da je Pravilnik o zaštiti voda po kojemu su stručnjaci u Hrvatskim vodama procjenjivali lokaciju kod Biljana donesen još 2005. godine i da se tamo radi o posve nečem drugom. Tim se pravilnikom zabranjuje gradnja klasičnih odlagališta, onakvih kakve smo dosad imali, a i po našoj županiji ih je, nažalost, još 14, a u Biljanima neće biti nikakvog odlagališta.
– Tamo će biti tvornica za preradu otpada, smeće će se prerađivati i to je nešto drugo i zato vjerujem da će se sve temeljito sagledati i da će se ova najnovija ocjena već uskoro promijeniti, govori Perović. On smatra da ne bi bilo uputno sve vratiti na početak, tražiti novu lokaciju i izgubiti sav dosadašnji trud, kao i veliko vrijeme dosad utrošeno te i veliki novac dosad utrošen. Hrvatske vode smatraju “da je buduće odlagalište otpada smješteno u tzv. treću zonu sanitarne zaštite voda, pa se može ugroziti izvorište ‘Oko’ udaljeno desetak metara”!
Ali ne radi se ovdje o odlagalištu!
Doista je začudna ova odluka institucije koja već duže vrijeme drži na procjeni Studiju o utjecaju na okoliš budućega Centra za gospodarenje otpadom i koja je već bila jednom dala i načelnu suglasnost, tako da nitko nije ni pomislio da bi s te strane došla ovakva blokada velikoga projekta u koji je već uloženo puno novca, u koji i dalje dolaze sredstva iz europskih fondova, izvora koji će inače pokrivati najveći dio ove investicije teške ukupno oko 56 milijuna kuna.
Pogon MBO
Tim više jer se, kako ističe direktor Eka, ne radi uopće o odlaganju otpada, čime se zapravo bavi pravilnik na koji se pozivaju u Hrvatskim vodama. Kao i pored činjenice da je puno stručnjaka već radilo na potrebnoj dokumentaciji i da se s tim došlo do samoga kraja. Dugo već je gotov i idejni projekt, a nedavno su u Zadru boravili i članovi iz PHARE programa i ponudili da se izabere način financiranja, po modelu javnoga ili javno-privatnog vlasništva. Samo se čekalo na ovu procjenu, za što je Studija predana već mjesecima.
Podsjetimo da je riječ o jednome od najvećih u Hrvatskoj projektu za gospodarenje komunalnim otpadom, koji će se graditi na prostoru od oko 50 ha u Biljanima na području Benkovca, a za potrebe šest gradova i 28 općina u Zadarskoj županiji. Radi toga je prije tri godine osnovana i posebna tvrtka Eko d.o.o., koja je međuvlasnička sa 51-postotnim udjelom Grada Zadra te 23 posto Županije i 26 posto Grada Benkovca. Tvrtka obavlja sve opsežne pripreme i došla je do razine kada treba podnijeti zahtjev za lokacijsku dozvolu. Recimo i da će Centar za gospodarenje otpadom činiti MBO tvornica (mehaničko-biološka) za preradu otpada, potom sustav za organizaciju, skupljanje i sortiranje otpada, a projekt čini i sanacija i zatvaranje postojećih 14 odlagališta komunalnoga otpada u županiji. Samo taj dio će stajati oko 123 milijuna kuna.