Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biciklističko parkiralište u dvorištu gimnazije

23.09.2011. 22:00
Biciklističko parkiralište u dvorištu gimnazije


Mi nastojimo sve važne datume obilježiti s našim učenicima, ali isto tako nastojimo da to ne bude samo u teoriji nego pokušavamo učiniti da i oni sami prihvate nove načine ponašanja. Ovako smo našim učenicima alternativne načine dolaska u školu učinili dostupnima, s čime su, kako vidimo, oni oduševljeni, kazao je Rade Šimičević


S obzirom da je središnja tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti “Alternativna mobilnost”, škole koje se nalaze u Perivoju Vladimira Nazora svojim su učenicima novitetom u školskom dvorištu nastojali ukazati na važnost alternativnih načina prijevoza. Riječ je o stalcima za bicikle, od kojih je dio postavljen još prošle godine, a ovih je dana, upravo u povodu spomenutog Europskog tjedna mobilnosti, postavljeno još stalaka, koje su i učenici i profesori s oduševljenjem prihvatili. Kako je kazao Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, učenici već dugo imaju naviku u školu dolaziti biciklima, ali imali su poteškoća jer nisu imali svoj bicikl gdje ostaviti na sigurnome. Zahvaljujući inicijativi učenika i sluhu Grada Zadra, dvorište ove škole sada raspolaže s čak 48 mjesta za bicikle.
– Mi nastojimo sve važne datume obilježiti s našim učenicima, ali isto tako nastojimo da to ne bude samo u teoriji nego pokušavamo učiniti da i oni sami prihvate nove načine ponašanja. Ovako smo našim učenicima alternativne načine dolaska u školu učinili dostupnima, s čime su, kako vidimo, oni oduševljeni, kazao je Šimičević.
Da je ovo još jedan način promoviranja vožnje biciklima među učenicima, a usput i “obrana” od automobila koji se, unatoč upozorenjima, i dalje bezobzirno parkiraju u njihovom školskom dvorištu, istaknuo je i Žarko Grancarić, ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole.
– Jako puno naših učenika i djelatnika koristi bicikl kao prijevozno sredstvo, a što se može vidjeti i po svakodnevno gotovo popunjenim stalcima za bicikle. To znači da će nam trebati još stalaka, koje ćemo uskoro nastojati osigurati, kazao je Grancarić, istaknuvši kako je dobro i to što se ovi stalci nalaze u dijelu parkirališta gdje automobili nemaju prilaz tako da, dok su na nastavi, svi mogu biti uvjereni da im je bicikl na sigurnom.