Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Maslinare čeka urodom mršava i zdravstveno zahtjevna godina

23.09.2011. 22:00
Maslinare čeka urodom mršava i zdravstveno zahtjevna godina


I dok se vinskog grožđa ubralo oko 70% prošlogodišnje berbe, dakle cca 8,5 tisuća tona, prema našim procjenama u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori količina maslina u odnosu na prošlogodišnju bit će još manja


Berba grožđa privela se kraju puna dva tjedna prije prošlogodišnje. Razlog ranijem završetku uz znatno smanjene urode radi proljetnog mraza, koji je naročito pogodio Nadinsko blato i Stankovačko područje je i “toplinski udar” koji je zabilježen u više navrata kada se višednevne temperature nisu spuštale ispod 32°C, a dosezale su gotovo 40°C. Zapaljeni vinogradi i suhi grozdovi slika su ovogodišnjih vinograda.
Ne iznenađuju nas ni učestale pojave fitoplazmoza i apopleksije, kapi ili iznenadnog ljetnog propadanja pojedinih trsova kao posljedica štetne koncentracije ozona i pojačane sunčane radijacije. Struka odgovara klimatskim izazovima preporukom uporabe biljnih pripravaka sa naglašenim sadržajem huminskih i aminokiselina, biljnih ulja, vitamina i morskih alga kao što su: Polyamin ili Drin ili Amalgerol Premium u propisanim dozama uz moguće dodavanje folijarnih gnojiva sa dosta fosfora i kalija ili primjerice Plants Protector Thiofer + PK ( mikrobiološki poboljšivač i aktivator za kondicioniranje i prihranu biljaka na bazi Thiobacillus ssp bakterija sa izraženom količinom fosfora i kalija te drugih mikroelemenata. Uz uporabu biljnih pripravaka nužno je umjerenije skidanje lišća u zoni grožđa, odnosno ne ogoljavati tu zonu kako bi list zaštitio grozd od jake sunčane radijacije. Sa drugom preporukom ima pozitivnih iskustava i dobrih rezultata, a prema prvoj proizvođači su još vrlo nepovjerljivi.
Teška godina
 Dragan Čerina, uzoran vinogradar i maslinar iz Podgrađa u berbi grožđa posljednjeg dana nam je rekao “Grožđe unatoč paleži i smežuranim grozdovima nije potpuno podbacilo. Zadovoljan sam ovogodišnjim urodom grožđa iako je ispod očekivanog, ali zato masline ove godine neću brati radi štete koju mi je nanio maslinin svrdlaš.”
Kakav je urod i zdravstveno stanje u maslinicima ove godine? Po svemu sudeći ovo bi trebala biti jedna mršava godina po urodu, a prema zdravstvenom stanju vrlo zahtjevna. I dok se je vinskog grožđa ubralo oko 70% prošlogodišnje berbe, dakle cca 8,5 tisuća tona, prema našim procjenama količina maslina u odnosu na prošlogodišnju bit će još manja.
Plodovi su, izuzev u okućnicama i rijetkim maslinicima, uglavnom sitniji i unatoč kiši koja nam se protekli tjedan smilovala smežurani s visokim postotkom uboda svrdlaša. Radi izuzetno visokih temperatura do pojave kiše i laganog zahlađenja nije bilo ni pojave maslinove muhe, koja bi sada mogla dokrajčiti urod ukoliko se ne obavi zaštita. Naime, monitoring i prognoza napada maslinove muhe i ove godine se radi na više opažačkih mjesta u županiji. U ovom trenutku HPK – Javna poljoprivredno savjetodavna služba preporuča suzbijanje odraslih maslininih muha primjenom metode zatrovanih mamaca. Ova metoda je prema načinu djelovanja preventivna, jer suzbija odrasle muhe prije nego što iste ostvare zarazu. U tom smislu, preporuča se primjena pripravka Success Bait u količini od 1,5 lit/ha u 20 lit otopine, prskanjem malog dijela krošnje. Prskanja se ponavljaju u dvotjednim intervalima. Nadalje, preporuča se primjena pripravka Eco-Trap, u količini jedne Eco-Trap lovke po stablu masline. Lovke pružaju zaštitu do berbe, a prije berbe potrebno ih je ukloniti. Ovu metodu najviše koriste maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje, ali i oni koji su ekološki osviješteni i znaju kako ostaci rezidua pesticida ostaju u ulju i nakon prerade. Poznato je to i Anđelku Baljak iz Lovinca, ekološkom maslinaru kojeg je kao takvog prepoznala i lokalna vlast dodijelivši mu prigodnu nagradu na Danu općine Poličnik za uspješan rad i doprinos poljoprivredi.
Suzbijanje maslinove muhe
Međutim, ovisno o odluci maslinara, moguće je suzbijanje maslinine muhe provoditi metodom prskanja cijele krošnje insekticidnom otopinom zašto se koriste pripravci Rotor i Decis (konc. 0,05%, karenca 21 dan), Dipterex (konc. 0,1%, karenca 28 dana), te Rogor, Chromogor, Zagor (konc. 0,15%, karenca 42 dana). Isti se pripravci mogu koristiti zajedno sa Buminalom, a tada se primjenjuju u formi zatrovanih mamaca, jer i taj način ekološki je potpuno prihvatljiv.
Cilj svakog maslinara je dobiti ulje vrhunske kvalitete – ekstra djevičansko, a ono se može dobiti samo od zdravog, neoštećenog ploda. Brojni čimbenici utječu na sastav i kvalitetu maslinova ulja i ukoliko bi svakog od njih izrazili u postocima onda bi utjecaj sorte bio 20%, stupanj zriobe 30%, način berbe 5%, način transporta 5%, način i trajanje skladištenja 10% i sustav preradbe 30%. Po svemu sudeći jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na kvalitetu ulja je stupanj zriobe, odnosno određivanje optimalnog vremena berbe, a za njega još treba pričekati unatoč brojnim plodovima koji su uslijed stresa promijenili boju. Radi se naime samo o površinskoj pigmentaciji, a ove hladnije noći i jutra s umjerenim dnevnim temperaturama itekako pogoduju maslini. Međutim, kako povišena vlaga zraka i pad temperature zraka ispod 23˚C pogoduje osim rastu i razvoju masline, najraširenijoj gljivičnoj bolesti – paunovom oku (Spilocaea oleagina) preporuka bi bila, za one koji to nisu već učinili što prije prskati maslinu s pripravcima na osnovi bakra (Nordox, Cuprablau Z, bordoška juha i dr.). Maslinare se upućuje da vode računa o karenci za bakrene pripravke koja iznosi 56 dana. Dakle, berba u tom slučaju bila bi tek krajem mjeseca studenog.