Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pravo na smještaj u Domu ostvarilo 180 studenata

23.09.2011. 22:00
Pravo na smještaj u Domu ostvarilo 180 studenata


Prijave su stigle iz cijele Hrvatske od Osijeka, preko Zagreba, Istre, Rijeke pa do Dubrovnika, a pravo na smještaj u zadarski Dom je ostvarilo 180 studenata, navode na Sveučilištu u Zadru


Uskoro se vraćaju studenti u zadarski Studentski dom. Kao i svake godine prije početka akademske godine i ovaj je put proveden natječaj za prijem studenata u Studentski dom, koji je, kako doznajemo na Sveučilištu u Zadru, u potpunosti završen, jer je i nakon žalbenog roka objavljena konačna lista prijema u Dom.
Cijena 300 kuna mjesečno
– Kapacitet zadarskog doma je 206 mjesta, a 551 student je predao zamolbu na objavljeni natječaj. Prijave su stigle iz cijele Hrvatske od Osijeka, preko Zagreba, Istre, Rijeke pa do Dubrovnika, a pravo na smještaj u zadarski Dom je ostvarilo 180 studenata, navode na Sveučilištu u Zadru, ističući da se cijena smještaja u Studenstkom domu nije mijenjala već dvije godine i još iznosi 300 kuna mjesečno.
Poznato je da Dom raspolaže sa 97 soba, od čega je 18 trokrevetnih i 79 dvokrevetnih, a svaka soba ima svoju kupaonicu. Studentima su na raspolaganju i tri čajne kuhinje, dvije TV dvorane, dvije multimedijalne dvorane, praonica te dvorište unutar zgrade.
S obzirom na spomenuti broj pristiglih prijava na natječaj u odnosu na kapacitet Doma, bilo je potrebno provesti temeljito bodovanje pri donošenju odluke o prijemu studenata u Studentski dom. Kako je pojašnjeno sa Sveučilišta, bodovanje zamolbi vrši se prema kriterijima za raspodjelu mjesta u studentskim i učeničkim domovima u RH koje donosi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.
– Kriteriji su opširni, a osnovni uvjet za sve studente, osim onih koji prvi put upisuju prvu godinu studija, bio je da steknu najmanje 18 ECTS bodova u 2010./2011. akademskoj godini, a zaključno do 22. srpnja 2011. Izravno pravo na smještaj, pod uvjetom da imaju redovitost u studiju, ostvaruju studenti završene prve godine preddiplomskog studija koji imaju prosjek svih položenih ispita iznad 4,699 uz najmanje stečenih 30 ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, pojašnjeno je na Sveučilištu te istaknuto da je za starije studente uvjet za izravno dobivanje smještaja ostvareni prosjek svih položenih ispita na studiju iznad 4.499 uz 30 ECTS bodova.
Kada je riječ o studentima koji prvi put upisuju studij, uvjet po ocjenama za izravno odobravanje smještaja je prosjek ocjena 5,0 tijekom svih razreda srednjoškolskog obrazovanja.
Izravno pravo na smještaj
– Izravno pravo na smještaj imaju, također, studenti poslijediplomskih studija (zaposleni na visokim učilištima), djeca kojima su oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata, studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije invalidnosti, studenti korisnici stipendije ‘A’, ‘D’, ‘D1’ i Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, uz uvjet da nemaju zaostajanja tijekom studija u RH, pojašnjavaju na Sveučilištu, navodeći također da prednost pri smještaju imaju djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca HRVI-ja iz Domovinskog rata, studenti koji su civilni invalidi rata, uz uvjet da nemaju zaostajanja u tijeku studija i da im redoviti mjesečni prihodi po članu kućanstva ne prelaze određeni cenzus.
Važno je naglasiti da se studenti koji ne ostvaruju izravno pravo na smještaj boduju prema prosjeku ocjena, redovitosti studiranja te socijalnim uvjetima u obitelji.