Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanaderu optužnica, Mađarskoj Hernady

23.09.2011. 22:00
Sanaderu optužnica, Mađarskoj Hernady


Ivo Sanader optužen je za primanje mita, istraga protiv Polančeca već je obustavljena, a Zsolt Hernady prepušten je Mađarskoj koja mora provesti postupak protiv njega


Iako je ispočetka USKOK-ova istraga predaje upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u sadržavala tri imena, u optužnici je spala tek na jedno – bivšeg premijera Ivu Sanadera.
Zbog sumnji da je uzeo 10 milijuna eura kako bi mađarskom MOL-u predao upravljačka prava u Ini i kako bi od Ine otkupio onaj dio plinskog biznisa koji stvara gubitke, USKOK je optužio Sanadera za primanje mita. Još prije desetak dana, USKOK je obustavio istragu protiv Damira Polančeca zbog sumnje da je pomagao Sanaderu, a protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadyja istraga je i dalje otvorena, dok se u Mađarskoj ne provede postupak i protiv njega.
– Očekuje nas tako jedan okljaštren postupak u kojem imamo primatelja mita, a nemamo davatelja i uz to je iz optužnice nestao čovjek za kojeg se ranije tvrdilo da je imao aktivnu ulogu, a sad su sve njegove aktivne radnje praktički natovarene Ivi Sanaderu, rekao nam je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.
Mađarska odbijenica
Doista, u istrazi je Hernady bio osumnjičen kao osoba koja je Sanaderu isplatila 10 milijuna eura, no USKOK ga nije optužio, jer ga nije stigao ni ispitati o optužbama. Putem međunarodne pravne pomoći traženo je ispitivanje Hernadyja, ali mađarsko je tužiteljstvo odbilo zamolnicu USKOK-a, navodeći kao razlog zaštitu mađarskih državnih interesa.
Zbog te argumentacije očekivala se tjeralica za Hernadyjem. Naime, kako procjenjuju pravosudni kuloari, teško je očekivati da će mađarska država provesti fer postupak protiv Hernadyja, ako ga već u fazi istrage štiti od Hrvatske pod obrazloženjem nacionalnih interesa. Međutim, kako novi ZKP propisuje da se, prije suđenja u odsutnosti mora iscrpiti i mogućnost da se osobi sudi u drugoj državi, najelegantnije rješenje i bilo je prepustiti Mađarskoj dokaze da sama procesuira Hernadyja, te ostaviti u Hrvatskoj otvorenu istragu, u slučaju da ishod mađarskog procesa ne bude zadovoljavajući. Zato je na sastanku u srijedu glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predao mađarskom glavnom tužitelju Peteru Poltu preslike svih dokaza iz spisa.
– Jednom se osumnjičeniku oprašta, a drugom se ne oprašta ništa, već mu se još i dodaje. Čini mi se da je razlog ispuštanja Hernadyja iz optužnice politički oportunitet zbog ulaska Hrvatske u EU, rekao je Prodanović.
Oportunistička Vlada
Što se tiče Damira Polančeca, njega se teretilo da je, kao jedini stvarni pregovarač s MOL-om pomogao Sanaderu obmanuti ostatak Vlade i dogovorio s Mađarima sve detalje štetnog ugovora. Međutim, iz priopćenja USKOK-a proizlazi da je Sanader “koristeći autoritet predsjednika Vlade RH iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zaključeni 30. siječnja 2009., čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, nakon čega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos”.
Za potonji zaključak USKOK-a, najodgovorniji je Damir Polančec, koji je nakon obustave istrage pred USKOK-om posvjedočio da mu je Sanader preporučio da podrži mađarske zahtjeve u vezi Ine, jer je MOL stabilan partner. Dakle, USKOK ocjenjuje da u Vladi nitko nije bio obmanut, ali su svi oportunistički i snishodljivo pristali na Sanaderove “unaprijed pripremljene zaključke”. Članovi Sanaderove vlade to će morati i posvjedočiti pred sudom ili objasniti zašto su glasali za ugovor kojeg USKOK ocjenjuje kao štetan.


 SABOR U PONEDJELJAK O IMUNITETU




Optužnicu protiv Sanadera USKOK je jučer uputio na zagrebački Županijski sud i u Sabor. Naime, Sabor najprije treba skinuti Ivi Sanaderu zastupnički imunitet. Kako je najavio predsjednik saborske mandatno-imunitetne komisije Damir Sesvećan, sjednica o USKOK-ovom zahtjevu bit će održana u ponedjeljak. Nakon skidanja imuniteta, sud će Sanaderovoj obrani uputiti optužnicu kako bi mogli izraziti prigovor na nju.


 MORA VRATITI CIJELI IZNOS


Prema informacijama koje su dosad objavljene, materijala za kvalitetan prigovor obrane moglo bi biti dosta. Naime, vlasniku DIOKI-ja Robertu Ježiću, koji je USKOK-u posvjedočio kako je Sanaderu pomogao primiti pet milijuna eura, nije poznato zbog čega je MOL isplatio novac bivšem premijeru. To navodno nije poznato ni Damiru Polančecu.
Potom, USKOK je imao problema povezati tvrtke koje su isplatile Ježiću novac s MOL-om. Iako USKOK-ovi svjedoci iz švicarskih tvrtki tvrde da se Mađar Imre Fazekaš, s kojim su komunicirali oko isplate pet milijuna eura, predstavljao da dolazi u ime MOL-a, barem jedna od tih tvrtki u vlasničkoj je vezi s ruskim Yukosom. A upravo je ruski naftni kapital pokušavao neprijateljski preuzeti mađarski MOL.
Također, USKOK i dalje tvrdi da je Sanaderu isplaćena cijela svota od 10 milijuna eura i traži da sud oduzme Sanaderu taj iznos, iako nije utvrdio na koji je način isplaćena polovica te svote.