Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hodočašćem od Vladivostoka do Fatime u obranu života

Autor: Velimir Brkić

23.09.2012. 22:00
Hodočašćem od Vladivostoka do Fatime u obranu života

Foto: Velimir BRKIĆ



Ikona Gospe Čenstohovske (Jasnogorske) u sklopu velikog svjetskog hodočašća “Od oceana do oceana”, zajedničke inicijative pokreta za život iz mnogih država te međunarodne organizacije “Human Life International” u subotu je stigla u župu Sv. Roka u Bibinjama.
Svečani prihvat upriličen je u crkvi Velike Gospe u Bibinjama gdje je slavlje predvodio župnik don Emil Bilaver. A usprkos činjenici da je hodočašće čudotvorne slike Marije s Isusom, poznate kao Crna Gospa odnosno Čenstohovska, na putu od Udbine do Šibenika u vrlo kratkom vremenu skrenuto u Bibinje, na dočeku je bio izuzetno velik broj kršćanskog puka.
Napad na civilizaciju života
– Predstavnici Pokreta za život odlučili su se na ovaj zahtjevan pothvat krajem siječnja ove godine na Jasnoj Gori, najvećem svetištu u Poljskoj koje godišnje pohodi oko tri milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. Učinili su tada čin posvete i predanja apostolata obrane civilizacije života u ruke Blažene Djevice Marije, Kraljice života. Dogovorena je zahtjevna trasa od Tihog do Atlantskog oceana, rekao je bibinjski župnik.
Na putu dugom oko 18 tisuća kilometara povezat će Vladivostok u Rusiji i portugalsku Fatimu. Hodočašće traje od 8. svibnja do prosinca 2012., a obuhvaća 23 europske države.
– Napad na civilizaciju života intenzivira se, pa inicijatori hodočašća prvi put povezuju kršćanski Istok i Zapad, moleći zajedno s Marijom za obranu života, braneći svako začeto dijete te starije i bolesne, istaknuo je don Emil pošto je osobito potaknuo vjernike da otvore svoje srce Majci Božjoj.
Ikona Gospe Čenstohovske odabrana je jer je vrlo čašćena na Istoku i na Zapadu, te se ubraja među najstarije, a na dasci stola iz Marijine Nazaretske kuće naslikao ju je sam evanđelist Luka. Kopija ikone Majke Božje namijenjena ovom hodočašću svijetom u obranu života, postavljena je uz originalnu ikonu u Svetištu na Jasnoj Gori 28. siječnja ove godine.
Tijekom euharistijskog slavlja župnik don Emil pojasnio je vjernicima osnovne razloge zbog kojih Gospa, Kraljica života, prelazi više od 18.000 kilometara, od Vladivostoka do Fatime, od Istoka do Zapada, te je zamolio vjernike da iskoriste ovo vrijeme za boravak s Njom.
 Pet dana u Hrvatskoj
Hodočašće, rekao je župnik, ima za cilj promicanje civilizacije života koja je načinom življenja, mišljenja i djelovanja suvremenog čovjeka, koji se izdiže iznad Boga, duboko ugrožena, te nakanu moliti za očuvanje života od začeća do prirodne smrti.
Potaknuo je vjernike da se zagledaju u Gospino lice i otkriju što ono govori: je li tužno ili je radosno? Ako je tužno, potrebno je odgovoriti samome sebi zašto je tužno, ako je radosno treba se radovati i napredovati i dalje u svetom životu.
Don Emil je nadalje pozvao vjernike da učine pokoru za grijehe učinjene protiv života – kleknuti na koljena i ponizno, kao što je nekada bilo u tradiciji naroda, obići oko slike, oltara, i moliti za oproštenje. Moliti da “čovjek bude čovjek, da čovjek bude dijete Božje, da čovjek bude dijete Majke Božje”.
– Pogledajte Marijinu ruku, ona upućuje na Krista i govori svima: “Njega slušajte, što god vam rekne, učinite” – zaključio je župnik don Emil Bilaver.
Kopija ikone Gospe Jasnogorske putuje na posebno uređenoj auto-prikolici. U organizaciji Hrvatskog saveza za život Cro vita Gospa Jasnogorska u Hrvatskoj boravi pet dana, u zagrebačkoj župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea te u Remetama otkud je krenula u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.
– Nakon Bibinja u nastavku hodočašća po Hrvatskoj pred ikonom Majke Božje vjernici će moliti u šibenskoj i krčkoj katedrali, u crkvi Sv. Franje u Puli, u pavlinskom samostanu u Svetom Petru u Šumi, te u crkvi Uznesenja BDM u Umagu. Sljedeća postaja nakon Hrvatske je Italija, rekao je don Emil.


Crna Gospa simbol vjerske i političke slobode


Čudotvorna slika Marije s Isusom, poznata kao Crna Gospa odnosno Čenstohovska Gospa, zaštitnica Poljske, inače se čuva u samostanu Jasna Gora. Nakon napada Šveđana na Poljsku 1655. godine i uspješne obrane Jasne Gore, neočekivana pobjeda počela se pripisivati zagovoru Majke Božje te je tadašnji kralj Ivan Kazimir prozvao Gospu od Jasne Gore kraljicom poljske krune i zaštitnicom zemlje. Jasna Gora time je za sve Poljake postala simbol vjerske i političke slobode te jedinstva osobito u kasnije doba podijeljene nacije.