Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pag dokazao da je grad bogate kulture

Autor: Josip Portada

23.09.2012. 22:00
Pag dokazao da je grad bogate kulture

Foto: Josip PORTADA



“Paško kulturno ljeto” je, s velikim brojem programa, doživjelo ekspanziju. U okviru “Paškog kulturnog ljeta” ove godine su započeta i dva nova projekta – “Paška ulica prije sto godina” i “Pag – srednjovjekovni grad” koji su bili odlično posjećeni i prepoznati i od strane Pažana i od turista. Dokazali smo da je Pag grad kulture, rekao je gradonačelnik Fabijanić


Završila je ovogodišnja manifestacija “Paško kulturno ljeto” i tom prigodom su gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag Ivana Portada komentirali ljetna događanja u Pagu. “Paško kulturno ljeto” organizira Centar za kulturu i informacije Pag, pokrovitelj je Grad Pag, a sponzor Erste banka.
– “Paško kulturno ljeto” je, s velikim brojem programa, doživjelo ekspanziju. U okviru “Paškog kulturnog ljeta” ove godine su započeta i dva nova projekta – “Paška ulica prije sto godina” i “Pag – srednjovjekovni grad” koji su bili odlično posjećeni i prepoznati i od strane Pažana i od turista. Dokazali smo da je Pag grad kulture. Programi u sklopu “Paškog kulturnog ljeta” odrađeni su uz velik angažman Centra za kulturu i informacije Pag. Posebno mi je drago što su novi projekti “Paška ulica prije sto godina” i “Pag srednjovjekovni grad” u potpunosti uspjeli i što je završena prva planirana faza. Ove godine smo prvi puta uspjeli dobiti i većeg sponzora, Erste banku i očekujemo da će nas i dalje pratiti. Za programe “Paškog kulturnog ljeta” zatražili smo sredstva i od Ministarstva kulture, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Projekt obnove fasada
Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako će se na primjeren način urediti stara gradska jezgra u kojoj se odvijaju gotovo svi kulturni programi.
– Planiramo pokrenuti obnovu fasada, projekt podzemnog kabliranja kako bi se s ulica u staroj jezgri Paga uklonili električni kablovi, a želimo i poslovne objekte označiti s novim tablama, rekao je gradonačelnik Fabijanić dodavši da su u nekim programima “Paškog kulturnog ljeta” sudjelovali izvođači iz prijateljskih gradova iz inozemstva i predstavnici Paga će im uzvratiti posjet.
Ivana Portada je rekla kako je “Paško kulturno ljeto” ove godine imalo četrdeset programa s preko dvije stotine izvođača.
– Neki programi su bili višednevni tako da je “Paško kulturno ljeto”, ne računajući izložbe, trajalo pedeset tri dana. Izuzetno uspješno je dovršena prva faza projekta “Pag – srednjovjekovni grad” u kojoj je sudjelovala grupa “Paška alka” te smo počeli s pripremama za iduću sezonu. Uvježbavaju se streličari, a okuplja se i grupa za srednjovjekovnu glazbu i ples. Programe “Paškog kulturnog ljeta” posjetio je velik broj turista, Pažanki i Pažana, rekla je Ivana Portada.
“Paško kulturno ljeto” počelo je 9. lipnja koncertom ženske klape “Peružini” iz Paga i svečanim otvorenjem. U programu svečanog otvorenja “Paškog kulturnog ljeta” nastupile su Pakoške mažoretkinje, Gradska glazba Pag, sopranistica Marijana Radić i pijanist Filip Fak, a u velikoj dvorani Kneževog dvora je otvorena izložba “Pag – srednjovjekovni grad”.
Paški srednjovjekovni sajam
 U sklopu programa “Paško kulturno ljeto” u Starom gradu je održana Smotra klapa otoka Paga, a na ulicama i trgovima Paga predstavljen je projekt “Pag – srednjovjekovni grad”. Na Trgu Petra Krešimira IV. održani su programi “Paška srednjovjekovna tržnica”, “Paški srednjovjekovni sajam” i “Paška ulica prije sto godina”. Članovi KUD-a “Družina” sudjelovali su u Etno večerima. Centar za kulturu i informacije je organizirao i dječji karneval. Dječji zbor “Vijolice” je imao samostalni koncert, a nastupio je i na Dječjem karnevalu. U kuli Skrivanat održana je Ljetna škola plesa koju je vodila Plesna udruga “Kissa”, Ljetna filmska radionica “Video-next”, Ljetna plesna radionica Plesnog kluba “Lana” i Kreativna radionica Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba. U kuli Skrivanat održane su kazališne predstave “U zajedničkom stanu”, “Terapija” i “Koliko je duga jedna priča”. Koncerti u sklopu “PagArtFestivala” su se održavali u atriju Kneževog dvora i u crkvi Sv. Frane. Na Trgu Petra Krešimira IV. nastupio je Puhački orkestar “Jugendblasorchester Havixbeck” iz Havixbecka u Njemačkoj. Izložbe su se održavale u velikoj dvorani Kneževog dvora, a uz velik broj izložbi održano je nekoliko prikaza etnobaštine Paga i srednjovjekovnih odora te razni drugi programi. Najposjećeniji programi bili su “Paški srednjovjekovni sajam” i “Paška ulica prije sto godina” te izložba Aljoše Para “Fragmenti Natura”.