Više od 1.000 primjedbi na Zakon o otpadu, popisi birača birače ne zanimaju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Problem popisa birača nikoga ne zanima?

Pročitajte izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe i pošaljite prijedloge, zamolila Služba za odnose s javnošću Vlade građane putem Twittera. Ta Služba posljednjih mjeseci učestalo nešto manje od 10.000 ljudi koji Vladu prate putem te društvene mreže nastoji animirati da se uključe u javne rasprave o zakonima i drugim propisima. Posljedica je to energičnije primjene Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata kojega je usvojila Vlada Jadranke Kosor u studenom 2009. godine, a koji bi mogao biti snažno oruđe građana da barem pokušaju utjecati na to kakav će biti neki propis.

Dosad je na javnu raspravu u mandatu sadašnje Vlade poslano 90-ak propisa, a javna rasprava uglavnom se odvija na internetu. Ministarstvo na svojim stranicama objavi nacrt prijedloga nekog zakona, oglasi javnu raspravu i njeno trajanje i tkogod je zainteresiran može slati svoje primjedbe, komentare, prijedloge, proteste, psovke...

Problematični Zakon o otpadu

Iz podataka koje nam je dostavila Služba za odnose s javnošću Vlade razvidno je da najveći interes građani pokazuju za one prijedloge propisa za koje smatraju ih se izravno i osobno tiču, ali i da neki zakoni kojima se nastoje urediti neka važna, a nedovoljno uređena područja, prolaze bez ikakvog komentara.

Apsolutni je rekorder po broju pristiglih komentara u javnoj raspravi Zakon o otpadu. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zaprimilo 1.100 primjedbi na taj Zakon. Ni prijedlog novog zakona o zaštiti okoliše nije prošao bez interesa; u javnoj je raspravi na taj zakon upućeno čak 429 primjedbi. Novi zakon o zaštiti na radu također je izazvao velik interes i javna rasprava, koja još nje završena, i prorešetan je s 489 komentara. Velik interes je, sudeći prema navodima Ministarstva poljoprivrede, izazvao i prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, a u slučaju tog zakona javna rasprava je osim putem interneta provedena i u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

I dok neke predložene zakone strukovne organizacije, udruge, građani naveliko komentiraju i daju svoje prijedloge, o nekima za vrijeme cijele javne rasprave ne pristigne niti jedan komentar ili primjedba. Jedan od takvih zakona je, iznenađujuće, Zakon o registru birača kojega je predložilo Ministarstvo uprave, a koji bi u tandemu s MUP-ovim Zakonom o boravištu konačno trebao dovesti u red popise birača. Na neke zakone velik broj primjedbi nije upućen jer su u proces izrade zakona uključeni oni na koje se izravno odnosi. Ministarstvo financija pokrenulo je javnu raspravu o dva zakona (o investicijskim fondovima i o alternativnim investicijskim fondovima), a razlog za ukupno tri primjedbe u Ministarstvu vide upravo u tome što su oni na koje se zakon odnosi bili uključeni u njihovu izradu. Neke su javne rasprave izazvale itekako burne polemike, primjerice rasprava o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Primjedbe na Ovršni zakon

Najviše je propisa na javnu raspravu zasad poslalo Ministarstvo pravosuđa - njih 17. Većina je prošla bez komentara, a na novi Ovršni zakon pristiglo je deset primjedbi. Međutim, da bi javne rasprave doista zaživjele bit će potrebni još neki koraci osim twitter-animacije građana i upućivanja na internetske stranice ministarstava. Očito je da će kulturu javne rasprave morati razvijati i građani. Ne moraju samo pasivno promatrati zakonodavni proces, kad im se već nudi mogućnost da se u njega uključe. Kulturu javne rasprave morat će razvijati i oni koji zakone izrađuju. Internetska rasprava može se unaprijediti pokretanjem jedinstvene internetske stranice na kojoj bi bili svi propisi o kojima se raspravlja, kao i oni o kojima se raspravljalo, a iako su o nekim propisima organizirane tribine i okrugli stolovi, ta je metoda izravne komunikacije s građanima na kojoj će se ubuduće, sudeći i prema najavama iz niza ministarstava, poraditi, itekako dobrodošla.

Morat će se poraditi i na tumačenju pojma javne rasprave. Tek toliko da ubuduće Ministarstvo gospodarstva ne kaže da je jednu uredbu poslalo na javnu raspravu u Ured za zakonodavstvo Vlade, niz ministarstava, HGK, HOK, HUP, HERU i slične insititucije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno