Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gradnja vjetroparka počinje kad se plati prva rata komunalnog doprinosa

23.09.2013. 22:00
Gradnja vjetroparka počinje kad se plati prva rata komunalnog doprinosa


Općina Jasenice pred potpisom je ugovora s tvrtkom C.E.N.S.U.R Zrmanja d.o.o., kao investitorom koji u toj općini namjerava graditi vjetroparkove. Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Jasenica jedna od točaka dnevnog reda bilo je i donošenje Zaključka o sklapanju ugovora o reguliranju međusobnih prava i obveza vezanih za realizaciju vjetroparkova Jasenice I. i Jasenice II. Vijećnici su prijedlog prihvatili i ta su prava i obveze s tvrtkom C.E.N.S.U.R Zrmanja d.o.o. regulirana, kaže načelnik Općine Jasenice Martin Baričević. Ovim ugovorom jasno se određuju uvjeti i rok plaćanja komunalnog doprinosa Općini Jasenice, a budući da će tvrtka djelovati na području ove općine, u ugovoru je regulirana obveza zapošljavanja osoba s jaseničkog područja te eventualni porez na dobit koji bi, također ostajao u proračunu ove Općine.
Tvrtka C.E.N.S.U.R d.o.o. (susnivači su Zvonko Župan i Stjepan Hrešč) ishodila je svu potrebnu dokumentaciju i gradnja vjetroparka može započeti, no tek kada plate prvu ratu komunalnog doprinosa Općini Jasenice.
Investitor je spreman na izgradnju projekta kompleksa vjetroelektrana Jasenice I. i Jasenice II. nominalne snage 20 MW što je ukupna investicija od 160 milijuna kuna.
– Investitor svoju ozbiljnost dokazuje time što je do sada izmjerio vjetropotencijal, uvrstio projekt VE Jasenice u NEAP (projekti od posebnoga državnog interesa za RH), razminirao područje vjetroelektrana, napravio kompletnu projektnu dokumentaciju, ishodio PEO, ishodio PEES, ishodio studiju utjecaja na okoliš, ishodio lokacijsku dozvolu, ishodio načelnu građevinsku dozvolu, potpisao ugovor s AUDIO o pravu gradnje na česticama zemlje 281/2 k.o. Zaton i 1618/5 k.o. Jasenice, platio trošak konekcije HEP-u d.d., platio trošak Hrvatskim šumama d.o.o., potpisao ugovor s proizvođačem vjetroturbina, podnio zahtjev za izdavanje potvrde glavnog projekta, financirao projektnu dokumentaciju i pripremne radove u visini od dva milijuna eura (15 milijuna kuna), čime je osigurao financiranje projekta, kaže Leonardo Rončević, pročelnik u Općini Jasenice.
– Solarne elektrane Bukovica su u postupku ishođenja građevinske dozvole trebali dobiti status povlaštenog proizvođača električne energije, no budući da je došlo do zastoja u tom postupku od nas su zahtijevali da im odgodimo prvu ratu komunalnog doprinosa, što smo odlukom Općinskog vijeća i odobrili, kaže Baričević.