Najveću štetu pretrpjet će Aluflexpack, Maraska, Mardešić, Cromaris...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL
Hrvatska gospodarska komora već barata brojkom od milijun eura dnevne štete zbog blokade uvoza u Srbiju

Telefonska slušalica direktora Županijske komore Zadar Denisa Ikića jučer je bila užarena zbog zatvaranja hrvatsko-srpskih granica. Kada smo ga uspjeli dobiti, na liniji je imao jednog od rukovoditelja Aluflexpacka. Ta je zadarska tvrtka najveći izvoznik iz naše županije u Srbiju i alarmantan nastavak situacije do koje je dovelo zatvaranje granica prema Srbiji odrazit će se i na njihovo poslovanje.

Zadarska podružnica Hrvatske gospodarske komore jučer je stoga čitav dan bila na telefonskoj liniji sa svim tvrtkama izvoznicama u Srbiju kako bi se analizirale štete koje će donijeti najnovija odluka o blokadi izvoza u Srbiju. Anketa provedena među tvrtkama pokazala je nedvojbeno kako će štete biti velike.

 Traže hitno rješenje

Naime, srpska vlada jučer je uvela izvanredne mjere kao odgovor na mjere hrvatske vlade da za teretni promet zatvori granicu prema Srbiji. Srbija je uvela drastičnu mjeru zabrane uvoza hrvatskih proizvoda, što će donijeti nesagledive posljedice za hrvatsko gospodarstvo.

Velike će štete pretrpjeti i gospodarstvo naše županije, s obzirom da su naše najjače tvrtke ujedno i izvoznice u Srbiju.

- Svi anketirani zadarski gospodarstvenici jako su nezadovoljni ovom odlukom, pogotovo oni koji se tek probijaju na ovo tržište, kao što je Cromaris. Razgovarali smo s petnaestak rukovoditelja i svi su nam rekli isto, a to je da ovo stanje treba hitno riješiti. Očekuju da što prije dođe do stabiliziranja situacije jer su štete velike i stanje nije tako bezazleno kakvim ga neki vide - kaže Ikić.

Izvoz u Srbiju iz naše županije godišnje iznosi oko pet posto, a najviše izvozi Aluflexpack koji je već godinama na prvom mjestu u izvozu folija za prehrambenu industriju u Srbiji, poput omota za jogurte, čipseve i slične artikle. Tu su i Mardešić, Maraska, Pag 91 koji u Srbiju izvozi morsku sol, tvrtka Radion iz Benkovca i Cromaris koji nastoji intenzivirati izvor autohtone jadranske ribe na srpsko tržište.

O tome kako će se blokada izvoza u Srbiju odraziti na zadarsko gospodarstvo najbolje kazuju podaci o izvozu na to tržište za posljednjih nekoliko godina. 2010. godine zadarske su tvrtke u Srbiju izvezle robe u ukupnoj vrijednosti od 11,200.000 dolara. Godinu dana kasnije izvoz je bio nešto manji i iznosio je 9,800.000 dolara, ali 2012. je opet porastao na 10.900.000 dolara.

Podatke za proteklu godinu Županijska komora u Zadru još nema, a rezultati za prvih šest mjeseci 2013. godine govore da se izvoz u Srbiju kretao otprilike kao 2012. godine. Tako je do 1. srpnja izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od pet milijuna dolara.

Ovo dovoljno govori o tome koliku štetu već trpi zadarsko gospodarstvo i koliku će još pretrpjeti ne dođe li do hitne izmjene odluka obaju vlada. Naime, ovdje nije riječ samo o materijalnoj šteti, postoji još jedan važan segment koji će trpjeti, a to je povjerenje poslovnih partnera. Ukoliko ne nastave sa plasmanom svojih proizvoda u Srbiju, tvrtke u Srbiji morat će potražiti druge nabavljače, a to je posao koji iziskuje i vremena i novca.

Hrvatska gospodarska komora već barata brojkom od milijun eura dnevne štete zbog blokade uvoza u Srbiju, a neke tvrtke apeliraju na hrvatsku vladu da se granični prijelazi što prije otvore. Nije, naime, riječ samo o šteti nastaloj zbog zabrane uvoza u Srbiju, već i u susjedne zemlje, jer neke tvrtke preko Srbije robu dalje plasiraju u Makedoniju, Grčku i Kosovo.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno