Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od “Malog glagoljaškog murala” prema listi UNESCO-a

24.09.2018. 14:36
Od “Malog glagoljaškog murala” prema listi UNESCO-a


Ovogodišnje deveto po redu izdanje Sabora glagoljaša "Slovo Rogovsko 2018.", koje je održano od 19. do 22. rujna, prvi put je umjesto u Sv. Filipu i Jakovu otvoreno u prostoru Hrvatske akademije znanosti umjetnosti, Zavodu za povijesne znanosti Zadar gdje je upriličeno predstavljanje knjige "Glagoljske oporuke sa sjeverozapadnih zadarskih otoka", autora prof. dr. sc. Ivice Vigata.
– Od protekle srijede do petka u OŠ Sv. Filip i Jakov održavala se radionica "Mali glagoljaški mural" voditeljice Klaudije Hogl, profesorice u OŠ Jagode Truhelke u Osijeku na kojoj na jedan razredni zid nacrtan jedinstven, fascinantni mural, kazala je Klara Eškinja Glavan, direktorica općinske Turističke zajednice.
Prvi put se Sabor zatvorio sa scenskim prikazom "Scensko uprizorenje filipjanskih bratovština iz 18. stoljeća u četiri slike" koje je kod crkve sv. Mihovila u subotu uprilzorilo Amatersko kazalište Kuntrata iz Sv. Filipa i Jakova.
– U Sv. Filipu i Jakovu imamo i Festival glagoljice i Sabor malih glagoljaša, a zahvaljujući njima, glagoljica se pronosi dalje u svijet. Zadovoljstvo nam je što možemo biti suorganizatori i pokrovitelji ovakve manifestacije uz Zadarsku županiju, Općinu Sv. Filip i Jakov, Grad Zadar i Iliriju d.d. Biograd, istaknula je Eškinja Glavan.
U Staroj školi se uz nastup ženske klape održala kazališna predstava na tekst Ljube Stipišića Delmate "Kod Lepanta sunce moje" u izvedbi Amaterskog kazališta Kuntrata.
Subota je započela glagoljaškom svetom misom koju je u crkvi sv. Roka na Rogovu predvodio fra Izak Špralja. Glagoljaške napjeve pjevali su pučki pivači Župe Gospe od Zdravlja iz Radovina i Župe Male Gospe iz Privlake. Glagoljaško događanje nastavilo se u OŠ Sv. Filip i Jakov Danom otvorenih vrata, Danom glagoljice na kojem su se održale glagoljaške radionice za djecu koje su vodile Željka Diklan i Barbara Perica iz OŠ Zadarski otoci Zadar, Ana Zekanović iz OŠ Jurja Barakovića Ražanac, Zrinka Juko iz OŠ Braće Radić Pridraga, Marijana Polegubić iz OŠ Franka Lisice iz Polače.
Predavanje "Brojevi u glagoljici" održala je prof. Ljubica Štambuk, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.
– Cilj ove manifestacije je upoznavanje i promicanje glagoljice koja će, nadamo se, jednog dana biti i na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine, kazala je Danijela Deković, voditeljica ovdašnje Male škole glagoljice i predsjednica Udruge glagoljaša Zadar.