Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vodovod i Čistoća otpisuju dugove blokiranima

25.09.2018. 08:00
Vodovod i Čistoća otpisuju dugove blokiranima


Sukladno Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama, a koji je stupio na snagu krajem srpnja ove godine sa željom zaštite socijalno ugroženih kategorija svih građana, gradske tvrtke Čistoća i Vodovod odlučile su pomoći najugroženijim građanima te omogućiti otpis dugova onima koji su blokirani.
 – Visina duga, u koji su uračunate ovrhe, troškovi te kamate iznosi oko 8 milijuna kuna. Ti dugovi stoje već dugo vremena na Fini te smo ih uskladili u poslovanju tako da nećemo imati gubitaka, pojasnili su jučer iz Vodovoda. Istaknuli su da na ovaj način žele pomoći građanima koji su u problemima te koji su blokirani.
U pozivu stoji kako se mogu javiti sve fizičke osobe nad kojima se provodi ovrha na račun radi naplate dospjelog duga, te podnijeti zahtjev za otpis duga.
Zahtjev se podnosi uz odgovarajuću dokumentaciju koja je navedena i nabrojana na internetskim stranicama Vodovoda. Svi oni koji smatraju kako ispunjavaju uvjete mogu doći u Vodovod po obrazac ili s internetskih stranica Vodovoda isprintati obrazac te ga predati do 10. listopada.
I gradska Čistoća je također raspisala poziv građanima koji su blokirani da se jave radi otpisa dugovanja.
– Nemamo podatke o kolikom se dugu radi, ali vjerujemo da ćemo pomoći velikom broju građana. Čistoća kao vjerovnik druge grupe nije obveznik primjene ovoga zakona odnosno otpisa dugova, međutim, provedbom jednokratne mjere pomoći radi rješavanja problema blokiranih računa građana, jednokratnim otpisom duga, svrstavamo se u tvrtke osjetljive prema svojim korisnicima, rekao je Dragan Maračić, direktor Čistoće.
Stoga je donesena Odluka tvrtke da se dospjeli dug dužnika (glavnica, trošak te pripadajuće kamate) za koje se na dan 31. prosinca 2017. godine provodila ovrha na novčanim sredstvima po računu i koja se na dan stupanja na snagu zakona još uvijek provodi, jednokratno otpiše dug sukladno uvjetima iz Odluke, a prema pisanom zahtjevu dužnika.
Istaknuo je kako je rok za prijavu do 14. listopada te da se podaci o odluci i o potrebnim dokumentima nalaze na internetskim stranicama njihove tvrtke.