Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BRANIMIR LONGIN: “Vjerujem da će ovu momčad krasiti karakter i borbenost”

24.09.2019. 07:28
BRANIMIR LONGIN: “Vjerujem da će ovu momčad krasiti karakter i borbenost”


Košarkaši Zadra u prvom »otvorenom« nastupu u Zadru svidjeli su se zadarskoj publici. Momčad Ante Nazora je na Zadar basketball tournamentu odigrala tri utakmice protiv euroligaških utakmica i to u tri dana. Prvog su dana iznenađujuće slavili protiv ruskog Himkija, koji je prepun odličnih igrača, iako nije nastupio kompletan. Drugi i treći dan ipak je nestalo energije i Zadar je poražen, prvo protiv viceprvaka Europe i prvaka Turske, sastava Anadolu Efes, a nakon toga i od Albe Berlin. Posebno je težak bio poraz protiv berlinskog sastava, ali je tada već dobrano nestalo energije i nije bilo realno očekivati da će Zadar ponoviti u drugoj i trećoj utakmici, predstava protiv Himkija.
– Odigrali smo tri teške utakmice i to protiv euroligaških momčadi. Iako niti jedna momčad nije bila kompletna, ovo je za nas definitivno bio dobar pokazatelj da vidimo gdje smo i koliko još imamo posla pred početak sezone – rekao je sportski direktor Zadra Branimir Longin, koji je bio poprilično zadovoljan nastupom momčadi na ovom jakom turniru.
– Dobro smo reagirali, pogotovo u prvoj utakmici. Pa čak i u drugoj ti nije izgledalo loše. U trećoj je došlo do umora, dogodile su se i sitne ozljede i nismo to završili na način na koji smo željeli. Nismo do kraja mogli stisnuti gas.


Klik
Ono što je jako važno u ovom trenutku, a to je i bila najveća želja trenera Ante Nazora, dogodio se onaj klik između zadarske publike i momčadi Zadra. S mnogo optimizma zadarski navijači očekuju početak sezone.
– Drago mi je da su navijači bili zadovoljni i da su prepoznali jedan drugačiji Zadar. Vjerujem da će ovu momčad krasiti velika borbenost, trka u oba smjera, zajedništvo, karakter i nadamo se da će se do početka sezone još neke stvari popraviti, koje možda u ovom trenutku nisu funkcionirale na način na koji smo željeli. Nadam se da ćemo do početka sezone ući u optimalnu formu, da će se momčad posložiti. Treba doći do toga da se zna tko što radi i gdje je kome mjesto
Jedna od »tih« stvari je i fizička sprema Jamesa Farra. Krilni centar Zadra i dalje ima »nešto« kilograma viška i vidljivo je da ne može dugo izdržati igrati u visokom intenzitetu. No, s druge strane vidljivo je da spomenuti igrač itekako »zna igrati košarku«.
– Zato smo ga i uzeli. On možda nije neki low post igrač i možda se na njemu u ovom trenutku to i ne vidi, ali radi se o momku koji je igrač otvorenog terena, koji je dobar roll igrač, dobar pick&pop igrač. Koji ima i šut za tri poena. Možda nije igrač koji će skakati do neba, ali svakako je igrač koji ima osjećaj i za asistencije i za poene. Karakterno je izvrstan momak. Marljiv je. Trudi se. Već je izgubio sedam kilograma i sigurno da mora bar još sedam. Mi smo već dobili informacije da je njegova kilaža optimalna oko 120 kilograma. Kada je iznad te kilaže i ispod te kilaže, potpuno je drugi igrač. Svakako se nadam da će do početka sezone ući u optimalnu formu.


Allen i Junaković
U Bryonu Allenu Zadar je dobio vođu na terenu. Radi se o fantastičnom strijelcu, što je zadarska publika mogla vidjeti na Zadar basketball tournamentu.
– Mi smo znali kakav je to igrač i znali smo da može igrati i dvicu, ali i da može biti na lopti. Ali ono što je najvažnije, on zna da ne može sam iznijeti ovu sezonu. Zna da je važno da razigrava momčad, da odigra dobru obranu, dobru tranziciju, da dobro trči u oba smjera. Nadamo se da će uskoro koševima, dodati i asistencije te obrambeni skok.
Jako dobar se pokazao u ove tri utakmica i Martin Junaković, koji je sa sedam asistencija po utakmici u toj kategoriji bio lider turnira.
-Junaković je čvrst igrač. Do sada je igrao možda i u momčadima koje su imale manje pritiska. Ima tu energiju u oba smjera. Može odigrati dobru obranu, zabiti. Mi smo ga na neki način zadužili da se više brine o momčadi, da prati situacije na terenu, da gleda tko je od suigrača u šuterskom ritmu. Izuzetno je jak na otvorenom terenu i nije slučajno udijelio toliko asistencija. Kada pusti ručnu, kada ispred sebe ima teren, dubinu, on jako dobro pronalazi slobodne igrače. Od njega očekujem da i dalje bude dobar asistent.
U nedjelju kreće domaće prvenstvo, uskoro i ABA liga, a s njom i veliki izazovi.
– Iskreno se nadam da ćemo imati solidnu sezonu, ne toliko turbulentnu kao lani i da će sve to proći mirnije, pogotovo u ABA ligi.
Za kraj je Longin istaknuo…
– Drago mi je da smo već kliknuli s publikom i želja mi je da naši igrači i navijači budu jedno, da na Višnjiku svaki puta skupo prodamo svoju kožu. Želimo da se protivnici više ne mogu prošetavati našom dvoranom. Trebat će nam strpljenja, nismo još u optimalnoj formi, a uskoro nam kreću veliki izazovi. Dvoboji s Krkom i Cibonom dolaze nam već u trećem i četvrtom kolu ABA lige.