Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pacijenti ne trebaju brinuti da neće dobiti svoj lijek

24.09.2019. 07:34
Pacijenti ne trebaju brinuti da neće dobiti svoj lijek


Zadrani se ne moraju bojati nestašice lijekova. Iako u Hrvatskoj trenutno vlada panika, jer u ljekarnama nedostaje dvjestotinjak lijekova koji se izdaju na recept, u Zadru takvih problema nema.
Kako doznajemo u zadarskim ljekarnama, zbog dobre organiziranosti, globalni problem nedostatka lijekova koji je zahvatio cijelu Europu, nije zahvatio Zadar.
– U slučaju da se dogodi da nekog lijeka nema tada se prema Zakonu o lijekovima i prema Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova može dobiti isti lijek od drugog proizvođača, istog sastava i doze, rekla nam je voditeljica ljekarne Donat u Zadru dodajući kako nema razloga za paniku, jer svaki lijek ima deset drugih koji su jednaki po parametrima propisanog lijeka i podiže se s istim receptom.
– U slučaju da se treba izdati lijek od drugog proizvođača tada pacijent od svog obiteljskog liječnika dobije drugi recept i tu nema nikakvih problema, kazala je voditeljica ljekarne.
Onkološki i neurološki pacijenti također nemaju razloga za brigu, prema riječima voditeljice ljekarne Centar, koja je istikanula kako niti jedna grupa pacijenata ne treba brinuti da neće imati svoj lijek.
– Dobro smo organizirani i nestašica lijekova koja je zahvatila Hrvatsku nije se reflekitarala na Zadar i pacijenti se ne trebaju brinuti. Što se tiče onkoloških, srčanih i neuroloških pacijenata koji su dosta osjetljiva skupina pacijenata, zbog prirode svojih terapija isto mogu biti bez brige, jer se lijekovi za njih naručuju ranije zbog kontinuiranosti njihove primjene, rečeno je u ljekarni Centar. (Nikolina MOJIĆ)