Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pronađena stara poštanska cesta

24.09.2019. 07:19
Pronađena stara poštanska cesta


Na samom početku Muraja, ispred Muzeja antičkog stakla, prilikom arheoloških iskapanja, pronađeni su ostaci nekadašnje poštanke ceste.
– Mi samo izvodimo arheološke radove, a o tome što dalje odlučuje Konzervatorski odjel, koji je nadležan za tim, rekao nam je Damir Martinov, arheolog i vlasnik tvrtke Arheolog koja provodi arheološka iskapanja.
Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela rekao je kako je ovo tek početak radova te su očekivali kako će naići na brojne nalaze.
– Na nekoliko mjesta duž Muraja radit će se sondiranje terena. Ovo je tek prvo nalazište i nije ništa neuobičajeno i neočekivano. Pronađene ostatke moramo dokumentirati te ćemo tek poslije moći odlučiti što ćemo s pronađenim ostacima i hoće li imati ikakve reperkusije za projekt, rekao nam je Miletić dodavši kako je još rano za donošenje prosudbi.
Inače, radovi na Muraju započeli su prošloga ponedjeljka, od kada su bedemi zatvoreni za sav promet. Radovi se izvode u sklopu projekta »ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020« s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra. Inače, nakon obnove i revitalizacije, zadarski fortifikacijski sustav, koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, postat će reprezentativna gradska šetnica.