Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»ZDRAVSTVO NA KOLJENIMA« Bolnice Zadar, Ugljan i Biograd ukupno duguju 110 milijuna kuna!

24.09.2019. 07:40
»ZDRAVSTVO NA KOLJENIMA« Bolnice Zadar, Ugljan i Biograd ukupno duguju 110 milijuna kuna!


Hrvatsko zdravstvo palo je na koljena – poruka je s jučerašnjoe novinske konferencije za medije zadarskog MODES-a, čiji je predsjednik Rudolf Dvorski upozorio na tešku situciju u hrvatskim bolnicama, ali i na dugove županijskih bolnica.
– Država se trenutačno nalazi u situaciji u kojoj je zdravstvo doslovno palo na koljena. Nakon što je ovršena i blokirana bolnica u Kninu, isto prijeti i bolnici u Dubrovnku, a čini se i onima u Vinkovcima i Sisku. Ova Vlada nije dala dovoljno pozornosti tom problemu i njegovu rješavanju. Neupitno je da zdravstveni sustav u Hrvatskoj dolazi do kraja svojega djelovanja i u slučaju da se nešto hitno ne poduzme, zdravstveni će sustav krahirati, doživjet će slom. Naravno, sve će se to prebiti preko leđa građana, a činjenica da će bolnice veledrogerijama do kraja godne vjerojatno biti dužne nekih tri milijarde kuna, govori sama za sebe. Konferenciju za medije smo sazvali upravo zato što imamo iste ili slične probleme i u Zadarskoj županiji i ne vidim da je itko spreman to rješavati, odnosno ne vidimo način na koji će se to rješavati, istaknuo je Dvorski koji je kazao kako se i u zadarskim bolnicama dugovi iz dana u dan povećavaju.


Nitko ne odgovara za gubitke
– Imali smo i slučaj da je zadarska Opća bolnica ovršena nakon gubitka spora od 4,5 milijuna kuna s Lavčevićem, a glavnica je bila, vjerovali ili ne, 1,5 milijuna kuna. Naravno da nitko u ovoj bolnici ili ovoj državi neće odgovarati jer je to samo novac građana, prebacim ga iz jednog džepa u drugi i sve je u redu, a u stvarnosti bi se trebao uvesti sustav u kojemu bi bolnice ili ustanove trebale odgovarati na određeni način, ako ništa ono barem nečijom smjenom. Činjenice su ovakve. Tri ustanove, Opća bolnica Zadar, Psihijatrijska bolnica Ugljan i Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu duguju zajedno u prošlogodišnjem izvješću preko 110 milijuna kuna. To je više od osnovnog proračuna Zadarske županije i svake se godine taj dug povećava za određeni postotak, pa se u odnosu na prošlu godinu povećao za nekih 10 ili 15 posto. Već danas imamo situaciju da se, primjerice, dug Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu s prošlogodišnjiih 23 milijuna kuna povećao već na preko 30 i više milijuna kuna. Izgleda mi da je nama najvažnije hvaliti se nekakvim praznim uspjesima kojih i nema, a ozbiljne stvari ostavljamo po strani. Tako je i s ovih 110 milijuna kuna, pojasnio je Dvorski.
MODES, naime, smatra kako sve ovo govori da su bolnice vođene na krivi način jer nije problem kada naprave dug i iduće ga godine saniraju, ali je problem kada se svake godine napravi novi dug.


Čistoća mora ovršiti bolnicu Ugljan
– Čistoća mora ovršiti Psihijatrijsku bolnicu Ugljan zbog neplaćanja odvoza smeća od oko tri godine. Volio bih da se župan očituje o tome kada stane ispred vijećnika na sjednici Županijske skupštine i da kaže koliko sebe smatra odgovornim i koliko se uopće smatra utjecajnim u mogućnosti rješavanja takvih problema, jer akcijski planovi koje smo dobili nemaju pokriće ni u čemu. Odakle im novac nitko ne zna, ali vjerujte mi iduće će godine dug u odnosu na 2018. ponovno biti veći od navedenog u izvještaju. Tražimo odgovornost, a od župana tražimo da napravi sve što može da smijeni nesposobne te tražimo da se Zadarska županija za svoje građane pobrine da ne dođe u situaciju da bolnice sutra budu blokirane, a sve ide prema tome, poručio je na kraju čelnik MODES-a.
Njegov stranački kolega, dopredsjednik Gradskog vijeća Biograda, Ante Fuzul, govorio je pak o stanju u biogradskoj Ortopedskoj bolnici, ističući kako je od postavljanja gradonačelnika za predsjednika Upravnog vijeća, bolnica sa 7,5 milijuna kuna, koliko je bila u plusu 2013. godine, došla na sadašnji minus od preko 30 milijuna kuna.
– Imamo potvrde za to kroz razne izvještaje, a problem je što je izveden igrokaz tzv. spašavanja biogradske bolnice pod okrilje Grada Biograda. Mi smo i tada govorili da je zakonska procedura upitna jer se temelji na zakonu ukinutom još 2008. godine. Veći problem je što bolnica i ono malo novca što ima krivo ulaže, za što je primjer ono pompozno otvaranje tzv. zdravstvenog turizma u bolnici početkom sprnja, gdje je u opremanje i rekonstrukciju pet soba utrošeno 236.000 eura, navodi Fuzul dodajući kako ispada da je za sobu od 14 kvadrata potrošeno 47 tisuća eura.