Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZELENA ČISTKA U dvodnevnoj akciji čišćenja priobalja, školjera i Punte prikupljene 23 velike vreće otpada

24.09.2019. 08:02
ZELENA ČISTKA U dvodnevnoj akciji čišćenja priobalja, školjera i Punte prikupljene 23 velike vreće otpada


»Nin Eden – europska destinacija izvrsnosti« i ove se godine višednevnim aktivnostima priključila Svjetskom danu čišćenja (World Cleanup Day) koji okuplja preko milijun ljudi u 150 zemalja diljem svijeta. Cilj akcije je buđenje svijesti odgovornosti gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje. Ove je godine najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj Zelena čistka – Let’s do it Croatia proveden u suradnji Grada Nina, Turističke zajednice grada Nina u suradnji sa Komunalcem d.o.o. Nin, Osnovnom školom Petar Zoranić Nin, udrugama i iznajmljivačima smještaja turista, volontera i lokalnim stanovništvom.


Ninske bure »donesu« otpad
Iako je destinacija prepoznatljiva kao iznimno čista, te bogata zelenim površinama učestale poznate ninske bure nažalost u okoliš »poklone« odbačeni otpad. Čistoća javnih površina je na zavidnoj razini jer Nin ima dobro organizirano komunalno poduzeće, no uvijek postoje mjesta koja je potrebno detaljno pregledati i otkloniti onaj otpad kojemu nije mjesto u prirodi. U dvodnevnoj akciji čišćenja priobalja i školjera te predjela Punta okupili su se volonteri raznih dobnih skupina pa je u dva dana koliko je trajala akcija prikupljeno 23 velikih vreća otpada. Volonteri u sastavu djelatnika Turističke zajednice grada Nina, članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva »Pljusak« i volontera iznajmljivača smještaja turistima okupili su se kod spomenika kneza Branimira.


Sve očišćeno temeljito
Temeljito do posljednjeg papirića za početak akcije volonteri su očistili obalni dio preko kojeg je novoizgrađena drvena šetnica koja je privremena zamjena za ulazak u drevni grad Nin. Plastične i staklene boce nažalost najčešći su otpad koji se izvadio iz mora. Vrijedni član DVD-a Pljusak Marino tako je spasio raka, koji se svojim kliještima zapetljao u neku plastificiranu tkaninu, gdje je bio zarobljen sa plastičnim koncima i upravo je taj čin izazvao najveću pažnju volontera i prolaznika.
Akcija se nastavila uzduž obalnog dijela povijesnog otočića, te dalje po školjeri uzduž šetnice koja vodi do plaže Ždrijac. Obalne školjere skrivale su plastiku – vrećice i boce, i stiropor koji se naoko ne vide, no volonteri su detaljno pretražili ta područja i otklonili ono što ne pripada uz obale Ninske Lagune. Akciju podupire Osnovna škola Petar Zoranić čiji će nastavnici i učenici narednih dana proći drugim obalama Ninske lagune te otkloniti plastiku i otpad koji je tamo donio vjetar. (Ana GLAVAN)