Kreativni start u Benkovcu, velike mogućnosti za mlade

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
BESPLATNE RADIONICE - Projekt vrijedan 712.642,50 kuna financira EU
Ciljanu skupinu projekta čine 40 mladih uzrasta od 10 do 25 godina s područja Grada Benkovca. Dvadeset polaznika oba spola sudjelovat će u likovnim radionicama gdje će naučiti crtati na platnu, rad s glinenom tehnikom te će oslikavati mural na pročelju Gradske knjižnice
Velimir BRKIĆ
Mile Marić, Branka Nakić, Tomislav Bulić, Josipa Rubelj

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u srijedu, 23. rujna 2020., održana je uvodna konferencija projekta Kreativan start koji je namijenjen unapređenju kvalitete života djece i mladih od 10 do 25 godina s benkovačkog područja.
- Ukupna vrijednost projekta je 712.642,50 kuna, a u 100-postotnom iznosu sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., kazala je voditeljica konferencije Josipa Rubelj, viša stručna suradnica u Gradu Benkovcu.
Vrijeme provedbe projekta je 15 mjeseci, od 28. srpnja 2020. godine do 28. prosinca 2021. godine. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Benkovac.

Mladi snaga zajednice

- Projekt za cilj ima razvoj i unapređenje kulturno-kreativnih aktivnosti kod mladih, povećanje društvene uključenosti mladih i mogućnost za poboljšanje kvalitete života. Mladi pokažite da su mladi snaga naše zajednice. U vašim interesima stoji ključ za otkrivanje talenata. Glavno je, otkrij svoj talent i njeguj ga, priključite se radionicama glazbene i i likovne umjetnosti, pozvao je Tomislav Bulić, gradonačelnik, istaknuvši kako je projekt zaposlio jednu djelatnicu, voditeljicu projekta.
Projekt je u sklopu programa Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru, Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.
- Projektom Kreativan start će se razviti i unaprijediti kulturno kreativne aktivnosti na području Grada Benkovca u svrsi prevencije socijalne isključenosti mladih na način da će se kupiti sva potrebna oprema, materijali te osigurati stručnjaci potrebni za održavanje likovnih i glazbenih radionica u Gradskoj knjižnici Benkovac, kazala je Branka Nakić, voditeljica projekta.
Ciljanu skupinu projekta čine 40 mladih uzrasta od 10 do 25 godina s područja Grada Benkovca.
- Dvadeset pripadnika ciljane skupine oba spola uzrasta od 10 do 25 godina sudjelovat će u likovnim radionicama gdje će naučiti crtati na platnu, rad s glinenom tehnikom. Također se oslikavati mural na južnom pročelju Gradske knjižnice. Dvadeset pripadnika oba spola istog uzrasta u dvije skupine sudjelovat će u glazbenim radionicama. Deset polaznika imat će prigodu naučiti svirati tamburicu. Drugih deset mladih osoba će savladati tehniku klasičnih instrumenata: sintisajzer, harmoniku, klasična i akustična električna gitara, naglasila je Nakić.

Sudjelovanje u radionicama besplatno

Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima pripadnici ciljane skupine dobit će prigodu konstruktivno i kvalitetno upotpuniti svoje vrijeme van odgojno-obrazovnih institucija. Sudjelovanje u radionica u potpunosti je besplatno.
- Pozivamo sve mlade od 10 do 25 godina da sudjeluje na glazbenim i likovnim aktivnostima te da se prijave na portal stranicu projekta Kreativan start, putem e-maila: kreativanstart@gmail.com ili u Gradsku knjižnicu Benkovac, pozvala je Nakić.
Glazbene i likovne radionice su osmišljene s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom sudioniku radionica kroz odgoj iz područja čarobnog svijeta glazbe i likovne umjetnosti.
- Na radionicama će se raditi u umirujućem okruženju, gdje se svaki pojedini polaznik potiče na izražavanje sebe kroz glazbenu i likovnu umjetnost. Polaznici likovnih radionica kroz nadahnuto stvaranje usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i koncentraciju te razvijaju sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja, naglasila je Nakić.

Ispunjene sve epidemiološke mjere

- Polaznici radionica imat će mogućnost da istražuju i otkrivaju svijet oko sebe i na taj način razvijaju osjećaj sigurnosti, jačaju samopouzdanje, samostalnost i samokontrolu. Djeca i mladi od 10 do 25 godina oba spola imat će prigodu razvijati kreativnost i maštu, stjecati nova prijateljstva, a stručni voditelje radionica su tu da ih potiče i uvažava svakog individualca ponaosob, poručila je Branka Nakić.
Posljednjih 12 godina u Gradskoj knjižnici Benkovac održavaju se tečajevi gitare i pianina.
- Ideja apliciranja projekta Kreativan start je bila da mladi Benkovca budu što manje zakinuti u odnosno na vršnjake iz drugih gradova koji te sadržaju već imaju, istaknuo je Mile Marić, ravnatelj benkovačke Gradske knjižnice.
- Gradska knjižnica ima 600 metara četvornih radnog prostora na prizemlju katu i potkrovlju tako da se ti prostori mogu koristiti u ovoj virusnoj bolesti COVID-19 jer omogućuju ispunjenje svih epidemioloških mjera. Primjerice, u veliku multimedijalnu dvoranu uz sve epidemiološke mjere može stati do 30 ljudi što je idealno za glazbene i likovne radionice, zaključio je Marić.


»Projekt za cilj ima razvoj i unapređenje kulturno-kreativnih aktivnosti kod mladih, povećanje društvene uključenosti mladih i mogućnost za poboljšanje kvalitete života. Mladi pokažite da su mladi snaga naše zajednice.
Tomislav Bulić
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Danas sam kao i mnogi drugi s područja Grada, dobio opomene za već plaćene račune za komunalnu naknadu. Pokušavam dobiti odgovornu osobu a li ga nema na radnom mjestu. Njegovi kažu da je na nekakvoj radionici. Pretpostavljam da je tu. Dakle, mladi "stručnjak" umjesto da radi svoj posao on se igra radionice. Definitivno Benkovac je rekorder po"radionicana", "okruglim stolovima", šetnicama po kojima nitko ne šeće, raznim edukacijama kao o letu šišmiša,tečajevima klapskog pjevanja,jednoglasa, dvoglasa, guslenja, pletenju kalaca i ostalim glupostima..., a što je s geodetskim izmjerama, zemljišnim knjigama, poslovnim zonama, infrastrukturi, lokalnim cestama, ispraćajnicama...? Što je s Vodovodom? Mislio sam da je za mene politika svršeno vrijeme ali... još će mo se vidjeti.
Slika korisnika monika
Bravo!

Monika

Slika korisnika mete
@Bravo (Monika): Prodaje li se magla u Poljskoj, ako prodaje pošta je kilo magle?
Slika korisnika Erik
Radionice dobro dođu ovim neradnicima iz uprave da izgube par sati radnog vremena. A kada odslušaju radionicu onda su osigurali i catering da ime nešto prođe kroz guzicu jer u glavu im neće ništa doći a ni proći. U budućim radionicama očekujem da će posjetitelj biti netko tko nije zaposlenik grada Benkovca ili njegovih filmi.