Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kreativni start u Benkovcu, velike mogućnosti za mlade

24.09.2020. 08:54


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u srijedu, 23. rujna 2020., održana je uvodna konferencija projekta Kreativan start koji je namijenjen unapređenju kvalitete života djece i mladih od 10 do 25 godina s benkovačkog područja.
– Ukupna vrijednost projekta je 712.642,50 kuna, a u 100-postotnom iznosu sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., kazala je voditeljica konferencije Josipa Rubelj, viša stručna suradnica u Gradu Benkovcu.
Vrijeme provedbe projekta je 15 mjeseci, od 28. srpnja 2020. godine do 28. prosinca 2021. godine. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Benkovac.


Mladi snaga zajednice
– Projekt za cilj ima razvoj i unapređenje kulturno-kreativnih aktivnosti kod mladih, povećanje društvene uključenosti mladih i mogućnost za poboljšanje kvalitete života. Mladi pokažite da su mladi snaga naše zajednice. U vašim interesima stoji ključ za otkrivanje talenata. Glavno je, otkrij svoj talent i njeguj ga, priključite se radionicama glazbene i i likovne umjetnosti, pozvao je Tomislav Bulić, gradonačelnik, istaknuvši kako je projekt zaposlio jednu djelatnicu, voditeljicu projekta.
Projekt je u sklopu programa Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru, Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.
– Projektom Kreativan start će se razviti i unaprijediti kulturno kreativne aktivnosti na području Grada Benkovca u svrsi prevencije socijalne isključenosti mladih na način da će se kupiti sva potrebna oprema, materijali te osigurati stručnjaci potrebni za održavanje likovnih i glazbenih radionica u Gradskoj knjižnici Benkovac, kazala je Branka Nakić, voditeljica projekta.
Ciljanu skupinu projekta čine 40 mladih uzrasta od 10 do 25 godina s područja Grada Benkovca.
– Dvadeset pripadnika ciljane skupine oba spola uzrasta od 10 do 25 godina sudjelovat će u likovnim radionicama gdje će naučiti crtati na platnu, rad s glinenom tehnikom. Također se oslikavati mural na južnom pročelju Gradske knjižnice. Dvadeset pripadnika oba spola istog uzrasta u dvije skupine sudjelovat će u glazbenim radionicama. Deset polaznika imat će prigodu naučiti svirati tamburicu. Drugih deset mladih osoba će savladati tehniku klasičnih instrumenata: sintisajzer, harmoniku, klasična i akustična električna gitara, naglasila je Nakić.


Sudjelovanje u radionicama besplatno
Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima pripadnici ciljane skupine dobit će prigodu konstruktivno i kvalitetno upotpuniti svoje vrijeme van odgojno-obrazovnih institucija. Sudjelovanje u radionica u potpunosti je besplatno.
– Pozivamo sve mlade od 10 do 25 godina da sudjeluje na glazbenim i likovnim aktivnostima te da se prijave na portal stranicu projekta Kreativan start, putem e-maila: [email protected] ili u Gradsku knjižnicu Benkovac, pozvala je Nakić.
Glazbene i likovne radionice su osmišljene s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom sudioniku radionica kroz odgoj iz područja čarobnog svijeta glazbe i likovne umjetnosti.
– Na radionicama će se raditi u umirujućem okruženju, gdje se svaki pojedini polaznik potiče na izražavanje sebe kroz glazbenu i likovnu umjetnost. Polaznici likovnih radionica kroz nadahnuto stvaranje usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i koncentraciju te razvijaju sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja, naglasila je Nakić.




Ispunjene sve epidemiološke mjere
– Polaznici radionica imat će mogućnost da istražuju i otkrivaju svijet oko sebe i na taj način razvijaju osjećaj sigurnosti, jačaju samopouzdanje, samostalnost i samokontrolu. Djeca i mladi od 10 do 25 godina oba spola imat će prigodu razvijati kreativnost i maštu, stjecati nova prijateljstva, a stručni voditelje radionica su tu da ih potiče i uvažava svakog individualca ponaosob, poručila je Branka Nakić.
Posljednjih 12 godina u Gradskoj knjižnici Benkovac održavaju se tečajevi gitare i pianina.
– Ideja apliciranja projekta Kreativan start je bila da mladi Benkovca budu što manje zakinuti u odnosno na vršnjake iz drugih gradova koji te sadržaju već imaju, istaknuo je Mile Marić, ravnatelj benkovačke Gradske knjižnice.
– Gradska knjižnica ima 600 metara četvornih radnog prostora na prizemlju katu i potkrovlju tako da se ti prostori mogu koristiti u ovoj virusnoj bolesti COVID-19 jer omogućuju ispunjenje svih epidemioloških mjera. Primjerice, u veliku multimedijalnu dvoranu uz sve epidemiološke mjere može stati do 30 ljudi što je idealno za glazbene i likovne radionice, zaključio je Marić.


»Projekt za cilj ima razvoj i unapređenje kulturno-kreativnih aktivnosti kod mladih, povećanje društvene uključenosti mladih i mogućnost za poboljšanje kvalitete života. Mladi pokažite da su mladi snaga naše zajednice.
Tomislav Bulić