Prerano preminulom kolegi Mati Radoviću posvetili 700 stranica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
PROMOCIJA - U Arheološkom muzeju predstavljen časopis Diadora
Radovi u ovom dvobroju su prikazani kronološki. Pet članaka je pretpovijesne tematike, a najviše članaka koji se bave antikom, pa ranokršćanskim skulpturama, starohrvatskim grobovima, spomenicima iz 18. stoljeća i katastarskim planom Nina iz 19. stoljeća, ali i raznim metodama istraživanja i istraživanjima
Marin GOSPIĆ
Prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, doc. dr. sc. Marija Kolega, prof. dr. sc. Ante Uglešić i doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić

S gotovo 700 stranica i skoro 30 znanstvenih radova iz područja arheologije jučer je predstavljen časopis »Diadora 33/34«. Predstavljanje se održalo u Arheološkom muzeju u Zadru.
- Ovaj dvobroj i broj priloga višestruko nadmašuje uobičajen opseg našeg časopisa zbog čega je rad na njemu bio iznimno zahtjevan. Zahvaljujem stoga svima koji su doprinijeli njegovom nastajanju - autorima radova, recenzentima, prevoditeljima, lektorici, urednici, grafičkoj dizajnerici, autorima prijeloma, predstavljačima i posebno izvršnoj urednici Morani Vuković. Ovaj dvobroj posvećen je našem kolegi i prijatelji Mati Radoviću koji nas je iznenada napustio 17. rujna 2018. godine. Predstavljanje njemu posvećene Diadore primjeren je način da ga se ponovo prisjetimo, rekao je u pozdravnom govoru Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. Na predstavljanju je bio velik broj suradnika i autora čiji su radovi objavljeni u časopisu, ali i obitelj Mate Radovića.

Kronološki prikaz

Časopis i radove predstavili su prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, doc. dr. sc. Marija Kolega, prof. dr. sc. Ante Uglešić i doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić. Inače, izdavač časopisa je Arheološki muzej Zadar, a glavni urednik je Jakov Vučić, dok je izvršna urednica bila Morana Vuković.
Anamarija Kurilić kratko je predstavila časopis u kojem su, kako je rekla, radovi prikazani kronološki, kako bi se tema mogla lakše pratiti. Dodala je kako prvi kronološki slijed čine članci pretpovijesne tematike i njih je ukupno pet. Najviše je članaka koji se bave antikom, a ostali se bave ranokršćanskim skulpturama, starohrvatskim grobovima, spomenicima iz 18. stoljeća i katastarskim planom Nina iz 19. stoljeća, ali i raznim metodama istraživanja i istraživanjima.

Radišni entuzijast

- Kolegu Matu poznavala sam 20 godina i uvijek ga se sjećam kao stručnog i kolegijalnog suradnika s neiscrpnom radnom energijom i entuzijazmom. Nakon fakulteta počeo je s arheološkim kampanjama na području Nina gdje je odradio brojne kampanje te je u konačnici postao poznat u cijelom tom kraju i imao je odlične odnose s ekipom, radnicima, mještanima, gradonačelnikom i ostalima. Može se reći da je živio na terenu, rekla je u emotivnom obraćanju Marija Kolega koja je bila druga na redu za predstavljanje časopisa i koja je uredila skupinu radova koji su se bavili rimskom tematikom.
Nakon nje radove su predstavili prof. dr. sc. Ante Uglešić i doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić koji su uređivali radove iz kasnijih razdoblja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno