Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prerano preminulom kolegi Mati Radoviću posvetili 700 stranica

24.09.2020. 07:41


S gotovo 700 stranica i skoro 30 znanstvenih radova iz područja arheologije jučer je predstavljen časopis »Diadora 33/34«. Predstavljanje se održalo u Arheološkom muzeju u Zadru.
– Ovaj dvobroj i broj priloga višestruko nadmašuje uobičajen opseg našeg časopisa zbog čega je rad na njemu bio iznimno zahtjevan. Zahvaljujem stoga svima koji su doprinijeli njegovom nastajanju – autorima radova, recenzentima, prevoditeljima, lektorici, urednici, grafičkoj dizajnerici, autorima prijeloma, predstavljačima i posebno izvršnoj urednici Morani Vuković. Ovaj dvobroj posvećen je našem kolegi i prijatelji Mati Radoviću koji nas je iznenada napustio 17. rujna 2018. godine. Predstavljanje njemu posvećene Diadore primjeren je način da ga se ponovo prisjetimo, rekao je u pozdravnom govoru Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. Na predstavljanju je bio velik broj suradnika i autora čiji su radovi objavljeni u časopisu, ali i obitelj Mate Radovića.


Kronološki prikaz
Časopis i radove predstavili su prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, doc. dr. sc. Marija Kolega, prof. dr. sc. Ante Uglešić i doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić. Inače, izdavač časopisa je Arheološki muzej Zadar, a glavni urednik je Jakov Vučić, dok je izvršna urednica bila Morana Vuković.
Anamarija Kurilić kratko je predstavila časopis u kojem su, kako je rekla, radovi prikazani kronološki, kako bi se tema mogla lakše pratiti. Dodala je kako prvi kronološki slijed čine članci pretpovijesne tematike i njih je ukupno pet. Najviše je članaka koji se bave antikom, a ostali se bave ranokršćanskim skulpturama, starohrvatskim grobovima, spomenicima iz 18. stoljeća i katastarskim planom Nina iz 19. stoljeća, ali i raznim metodama istraživanja i istraživanjima.


Radišni entuzijast
– Kolegu Matu poznavala sam 20 godina i uvijek ga se sjećam kao stručnog i kolegijalnog suradnika s neiscrpnom radnom energijom i entuzijazmom. Nakon fakulteta počeo je s arheološkim kampanjama na području Nina gdje je odradio brojne kampanje te je u konačnici postao poznat u cijelom tom kraju i imao je odlične odnose s ekipom, radnicima, mještanima, gradonačelnikom i ostalima. Može se reći da je živio na terenu, rekla je u emotivnom obraćanju Marija Kolega koja je bila druga na redu za predstavljanje časopisa i koja je uredila skupinu radova koji su se bavili rimskom tematikom.
Nakon nje radove su predstavili prof. dr. sc. Ante Uglešić i doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić koji su uređivali radove iz kasnijih razdoblja.