Prva faza radova na Kontovom mulu vrijedna 1,1 milijun kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
FILIPJANSKA LUČICA - Sanacija nakon više od stoljeća
Kontov mul su u Sv. Filipu i Jakovu prije više od 100 godina sagradili plemići Borelli. Prva faza sanacije lučice nakon više od 100 godina iznosi 1,1 milijun kuna, od čega ministarstvo sufinancira sa 400.000 kuna, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik, istaknuvši da će se u drugoj fazi radova postaviti rasvjeta i produbiti stijene na dnu bazena kako bi se dobila dubina od dva metra
Velimir BRKIĆ
Radovi na ogradnim kamenim zidovima

Započela je sanacija obalnog pojasa lučice Kontov mul u Sv. Filipu i Jakovu izgrađene prije stotinjak godina, na kojoj do sada nije bilo sanacijskih zahvata. U tijeku su radovi na južnim kamenim ogradnim zidovima te podmorski radovi na čišćenju mulja koje izvode ronioci.

Dvije faze sanacije

- Prva faza sanacije lučice Kontov mul u Sv. Filipu i Jakovu iznosi 1,1 milijun kuna, od čega ministarstvo sufinancira sa 400.000 kuna, kazao je Zoran Pelicarić Peco, općinski načelnik.
Kontov mul, mali mul s bazenom su prije više od 100 godina sagradili plemići Borelli kao sastavni dio njihovog ljetnikovca. U Svetom Filipu i Jakovu nalaze se park Borelli, spomenik parkovne arhitekture u jezgri naselja i kuća Borelli.
- Pri odabiru projektnog rješenja nastojalo se u najvećoj mogućoj mjeri poštovati gabarite i položaj postojećih objekata kao i specifična obilježja i značaj takvog objekta. Sanacijskim zahvatom želi se postići veliko poboljšanje postojećeg stanja u kvalitativnom smislu jer će omogućiti dobar pristup obalnom pojasu, moru te kvalitetnija uporaba povećanjem broja priveza za manje brodice.
- U ispitivanjima terena utvrdilo se da se Kontov mul iznutra nalazi na stijeni prekrivenoj sa 400 metara kubičnih mulja koji će se prvom fazom ovog projekta ispumpati, dok će se unutarnja strana bazena dimenzija oko 110 metara nadograditi s potpornim zidom jer je utvrđeno da se stara konstrukcija lagano urušava. Također, u troškovniku je predviđena i sanacija vanjskog kamena te oštećene puzalice, objašnjava Pelicarić.

Rasvjeta i produbljivanje bazena

Kontov mul se izvan sezone koristi kao privezište za male brodove, a tijekom ljetnih mjeseci na njemu se organizira škola plivanja i vaterpola, a održavaju se i vaterpolo utakmice te razna druga sportska događanja.
- Kuntov mul je oduvijek bio centralno mjesto filipjanskog vaterpola te jedan od zaštitnih znakova naselja Sv. Filip i Jakov. Sanacija će pridonijeti očuvanju naše kulturne i sportske baštine u budućnosti, istaknuo je načelnik Pelicarić dodajući kako se nada da će obnova pridonijeti i još većem društvenom značaju ovog mula.
- Pošto se na Kontovom mulu tijekom ljetnih mjeseci održavaju vaterpolske utakmice, škola plivanja te treninzi vaterpola kluba »Gusar«, u drugoj fazi projekta slijedi postavljanje rasvjete te produbljivanje stijene na dnu bazena kako bi se postigla optimalna dubina od dva metra, a preduvjet za to je upravo saniranje vanjskih i unutarnjih zidova, zaključio je načelnik Pelicarić.


»Kuntov mul je oduvijek bio centralno mjesto filipjanskog vaterpola te jedan od zaštitnih znakova naselja Sv. Filip i Jakov. Sanacija će pridonijeti očuvanju naše kulturne i sportske baštine u budućnosti«
Zoran PELICARIĆ
 

Ocjena: 
Prosječno: 2 (3 glasova)