Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Volonter drugome nesebično daje ruku, ali i srce

24.09.2020. 08:49


Volonterski centar Zadar te udruge i pojedinci sa zadarskog područja različitim akcijama sudjeluju od 23. do 25. rujna u nacionalnoj manifestaciji Hrvatska volontira. Ovogodišnji slogan je »Važna društvena mreža«.
Kako je zbog epidemioloških ograničenja volontiranje došlo u vrlo nezavidan položaj, tako i nije velik broj aktivnosti u sklopu ovogodišnje manifestacije. Jedna od onih koje su se uspjele organizirati je izrada nagrade Volonterska ruka, koju su osmislili i ručno izrađuju volonterke i volonteri iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.
Jučer su vrijedni učenici sa profesoricom Leom Ljuba Kocijan izrađivali plavu ruku unutar koje je crveno srce, a simbolizira darežljivost volontera, koji drugome nesebično daje i ruku, ali i srce. Nagradu svake godine Volonterski centar Zadar dodjeljuje volonteru i organizaciji koji su se posebno istaknuli u području volontiranja. Dodjela se održava u povodu Međunarodnog dana volontera 5. prosinca.


’’Volontiranje u doba COVID-a 19’’
Nadalje, Volonterski centar organizira i online volontiranje – pisanje članaka o elektroničkom nasilju među i nad djecom i mladima.
Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika Nada provodi akciju Bili brig za bezbrižnu dječju igru. Također, u sklopu programa smanjenja šteta Minus virus, a povodom dana Hrvatska volontira, udruga apstinenata Porat, kao i svake godine, organizira akciju čišćenja infektivnog otpada na području Zadra. Ove godine se akcija provodi u petak u Perivoju Vladimira Nazora.
U dane manifestacije se uklapa i Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze pa će u petak Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije u suradnji s Volonterskim Centrom Zadar održati okrugli stol u prostorijama Društva na temu ‘’Volontiranje u doba COVID-a 19’’. Okruglom stolu priključit će se i predstavnici Udruge slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije.
Upravo smo o temi ovog okruglog stola razgovarali s Marijom Špaletom, stručnom suradnicom za razvoj volonterstva u Volonterskom centru Zadar.
– U doba COVID-a je u volontiranju došlo do mnogih promjena i svojevrsnog zastoja, dok su potrebe u nekim segmentima možda čak i veće. Došli smo u situaciju da imamo puno volontera koje nemamo gdje poslati da volontiraju jer naši volonteri uglavnom idu u odgojno-obrazovne i socijalno-zdravstvene ustanove koje su bile zatvorene za volontere. A i nekako smo se svi držali one, ostanimo doma, ostanimo odgovorni. Sad i na nacionalnoj razini razmatramo načine kako volontirati što više, a da se riskira što manje, da se nađe siguran način. O tome razgovaramo na sastancima na nacionalnoj razini, sudjelujemo na edukacijama, a to će biti i tema okruglog stola u Društvu oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, kazala je Špaleta.


Sve više zainteresiranih za volontiranje
Jedan od problema koji se također pojavljuje jest volontiranje maturanata koji žele upisati Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.
– Njima se za upis traži volontiranje u ustanovama u kojima rade rehabilitatori i u ovo vrijeme nam se obično obraćaju da ih spojimo s mjestima na kojima su potrebe za volonterima. Nažalost, sad su te ustanove zatvorene za volontere i razmišljamo kako doskočiti tom problemu. Možda kroz edukaciju volontera o zaštiti, što zasad jako dobro pokriva Crveni križ među svojim volonterima. A i razmišljamo o online volontiranju za pomoć starijim i odraslim osobama u domovima, govori Špaleta.
Tijekom izolacije, volontiranje se najviše fokusiralo na pomoć starijima, što je preuzeo Crveni križ, ali i na psihološku podršku putem online platformi, što se provodilo na više razina, sustavno i pojedinačno.
Što se tiče online volontiranja, u Volonterskom centru Zadar prošli su edukaciju i pokreću volontere da se pridruže pisanju članaka na temu elektroničkog nasilja među i nad djecom i mladima.
– Već smo počeli s objavljivanjem članaka na tu temu na temelju iskustva autora koji su imali prilike vidjeti kakve posljedice može ostaviti elektorničko nasilje. Želimo uključiti još volontera, studenata pomagačkih struka (psiholozi, pedagozi, učitelji, nastavnici, odgajatelji…) da promišljaju o ovom problemu, kao dijelu njihove struke. Cilj je ukazati na problem elektroničkog nasilja među i nad djecom i mladima te omogućiti djeci i mladima, roditeljima, učiteljima, nastavnicima i stručnoj službi različite informacije o ovom gorućem problemu. Članke dijelimo na našoj sestrinskoj mrežnoj stranici www.pin-edukacija.org i na društvenim mrežama, kazala je Špaleta.
Kako ističe Špaleta na kraju, ljeti se u Zadru uvijek manje volontira, zbog sezonskih poslova i odlaska studenata svojim kućama, a sad se već javlja sve više ljudi zainteresiranih za volontiranje.
– Sve je još dosta neizvjesno i ne znamo ni što nas čeka, ali radimo na tome intenzivno da i u ovoj situaciju, smišljajući različite opcije, pokušamo u volontiranju izvući maksimum, zaključila je Špaleta.




»Već smo počeli s objavljivanjem članaka na tu temu na temelju iskustva autora koji su imali prilike vidjeti kakve posljedice može ostaviti elektroničko nasilje. Želimo uključiti još volontera, studenata pomagačkih struka (psiholozi, pedagozi, učitelji, nastavnici, odgajatelji…) da promišljaju o ovom problemu, kao dijelu njihove struke«
Marija ŠPALETA