Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Čišćenje je zabavno – utrkivali se tko će brže napuniti vreću

24.09.2021. 12:15


I ove se godine Nin EDEN – europska destinacija izvrsnosti priključila akciji Zelena čistka te je obilježen Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) ekološko edukativnom akcijom uklanjanja sitnog otpada koji završi u grmlju ili po zelenim površinama uz priobalje. Akcija je održana u suradnji Turističke zajednice Grada Nina te nastavnika i učenika Osnovne škole Petar Zoranić Nin. Cilj akcije je ponajviše buđenje svijesti i odgovornosti oko gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje.
Čistoća javnih površina na području grada Nina je na visokoj razini o čemu odlično brine komunalno poduzeće Komunalac Nin. Svjedoče o tome mnogobrojni osvrti posjetitelja koji ostavljaju lijepe rečenice pohvale u Knjizi utisaka u Turističko informativnom centru. Iako je Nin uredan grad i destinacija koja iz godine u godinu povećava cvjetne i zelene površine, uvijek postoje mjesta koja je potrebno detaljno pregledati i otkloniti onaj otpad kojemu nije mjesto u prirodi, pogotovo nakon učestalih vjetrova ili utjecajem plime i oseke ili ostavljeno nemarom šetača. Većinom su to zone uz priobalje. U akciji prikupljanja otpada sudjelovala su školska djeca drugog razreda predvođeni učiteljicom Brankom Ivanković, te učenici sedmog razreda predvođeni biologinjom Anom Čulina, profesoricom prirode i biologije i njihovom razrednicom Ivanom Milin.
Učenici su i ovoga puta dali svoj doprinos čišćem okolišu i pokazali kako voljeti svoj grad i svoju zemlju, a potaknuto je natjecanje u tome tko će biti najvrijedniji te napuniti svoju vreću za smeće od šezdeset litara. Zona koja je dogovorom turističkih radnika i škole bila obuhvaćena prostire se duž obale Spile, obale Punta te se nastavlja na početak Kraljičine plaže na ulazu 1. Učenici su detaljno pretražili ta područja i otklonili ono što ne pripada uz obale Ninske Lagune, posebno plastiku i ostali otpad.
Učenici su sami među sobom proglasili pobjednike Mihovila Škibolu i David Šalova iz Grba, Marka Lisicu iz Zatona i Marcelu Burela iz Nina koji će primiti prigodne nagrade, a nagrade će dobiti još desetak učenika koji su gotovo napunili svoje vreće. Prigodne simbolične nagrade primiti će učenici drugog razreda jer svaki trud vrijedi nagraditi, a oni, iako maleni, također su dali veliki doprinos čišćem okolišu.


Sanja STULIĆ