Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nagradu Viktor Kovačić za životno djelo dobio vrsni hrvatski arhitekt Ivan Prtenjak

24.09.2021. 11:56


U Gradskoj je loži u srijedu svečano otvorena »Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2020. godini«. Organizaciju izložbe podržali su: Udruženje hrvatskih arhitekata Zagreb, Hrvatska komora arhitekata – područni ured Zadar, s predsjednicom Doris Mirčić, Upravni odjel za kulturu i šport grada Zadra, na čelu s pročelnicom Dinom Bušić, Upravni odjel za obrazovanju, kulturu i šport Zadarske županije, na čelu s pročelnikom Ivanom Šimunićem, te partner izložbe Narodni muzej Zadar.


Godišnja ostvarenja hrvatske arhitekture
Na otvorenju izložbe okupljene je pozdravio Petar Kozina, predsjednik Društva arhitekata Zadar.
– Ono što je zanimljivo za ovu izložbu jest da je na natječaj pristiglo 96 radova, od čega 12 publicističkih. Svi su bili iznimno visoke kvalitete. Još jedan specifikum ovogodišnje izložbe je da su dodijeljene po dvije nagrade za svaku kategoriju. Nagradu Viktor Kovačić za životno djelo dobio je vrsni hrvatski arhitekt Ivan Prtenjak. Nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva dobili su projekti SEECEL Centar Igora Franića i Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, autora Tina Svena Franića, Vanje Rister i Ane Martinčić Vareško. Nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su projekt Petrova 140, Njrica + Arhitekti/Hrvoje Njirić i Iskra Filipović, te Villa u pogledu, autora Ivanšin. Kabashi. Arhitekti, Krunoslava Ivanšanina, Lulzima Kabashija i Ive Ivas. Nagradu Bernardo Bernardi za najbolje ostvarenje na području oblikovanja i unutarnjeg uređenja zaslužili su projekt Pristup i prezentacija utvrde Petrapilosa Vjekoslava Gašparovića i Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1914. – 1945./zadnje odredište Auschwitz Damira Gamulina i Antuna Svešeka. Nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički i znanstveno – istraživački i teorijski rad na području arhitekture dobili su uraci Atomizirani hotel – novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika autorice Jelene Skorup Juračić i Za novi, ljepši Zagreb – arhitektonski i urbanistički natječaju međuratnog Zagreba, 1918. – 1941. autorice Tamare Bjažić Klarin, objasnio je Kozina.


Zadar – centar arhitektonske umjetnosti
Okupljene je u ime Grada zadra pozdravila Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport grada Zadra, čiji je odjel jedan od suradnika izložbe.
– Čestitam Društvu arhitekata Zadra na realizaciji ove izložbe, kao i na uspješnom provođenju brojnih projekata. Izuzetno mi je drago da naš odjel kontinuirano prati njihov sve intenzivniji rad. Ova je izložba simbol neobičnih dana koji nas prate, a koji su omogućili nastanak izvrsnih djela hrvatske arhitekture. Do 4. kolovoza naši će sugrađani moći pogledati ovu izložbu i upoznati ove radove i doživjeti ih kao fenomene današnjice, kazala je Bušić.
Osim ove izložbe, Društvo arhitekata Zadar povodom neto provedenog arhitektonskog anketnog natječaja za uređenje prostora bivše vojarne Stjepan Radić danas s početkom u 18 sati priprema prigodnu izložba u Muzeju antičkog stakla. U Kneževoj je palači u tijeku i izložba Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata u organizaciji Udruge Bacači sijenki, te partnera NMZ – a, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Društva arhitekata Zagreb, te Mars arhitekture.