Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Naizgled male prepreke, osobama s invaliditetom nepremostive

24.09.2021. 11:22


Povodom Europskog tjedna mobilnosti 2021. zatvaranjem ceste oko bivše Tehničke škole i organiziranjem brojnih sportskih aktivnosti na području Muraja i Trga pet bunara, u srijedu je u Zadru obilježen Svjetski dan bez automobila.


Negostoljubiva okruženja
Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar, kao i svake godine, sudjelovala je u obilježavanju ovog tjedna i to mapiranjem arhitektonskih prepreka u gradu te je pritom pozvala sve sugrađane da kod crkve sv. Šime podijele s njima lokacije arhitektonskih prepreka koje su zamijetili kako bi se iste mogle evidentirati, a u budućnosti i otkloniti.
– Okupili smo se pod motom »Kroz život bez arhitektonskih barijera« kako bismo našim građanima ukazali na prepreke s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, a kojih naši sugrađani nisu uvijek svjesni, rekao je Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.
– Mi se pitanjem arhitektonskih barijera bavimo već godinama. To su elementi koji predstavljaju prepreke slobodnom kretanju slabije pokretnim osobama, bilo da su to osobe s invaliditetom, starije osobe ili majke s djecom u kolicima, objasnio je Županović te dodao kako osobe s poteškoćama u kretanju svakodnevno nailaze na okruženja koja su sve, samo ne gostoljubljiva, što ljude svakako i frustrira.
– Često se s problemima pri kretanju susretnu i osobe koje nisu trajni invalidi već iz nekog razloga završe u invalidskim kolicima pa uvide da imaju problema s kretanjem čak i u vlastitom domu. Barijere treba ukloniti iz okoliša, ulaza u građevine, stambene i poslovne prostore, rekao je Županović o preprekama te dodao da su okupljanjem ispred crkve sv. Šime sugrađanima željeli dati uvid u te probleme.


Demonstracija kretanja u kolicima
– Ispred crkve smo došli i s invalidskih kolica kako bi građani mogli sjesti i vidjeti kako izgleda kretanje u kolicima, a taj smo prostor izabrali jer se u malom krugu može vidjeti nekoliko arhitektonskih barijera. To je prvo kanalica za oborinske vode koja ide po sredini trga. Iako je to nešto normalno što treba biti na ulicama, taj je žlijeb velik i ako netko u invalidskim kolicima tamo upadne, teško mu je onda izaći, objasnio je Županović istaknuvši kako te prepreke često izgledaju maleno, ali osobama s invaliditetom one su jako velike.
– Osim žlijeba, na ulazu u crkvu je prag. Iako je to tek mali prag to je velika prepreka za osobe s invaliditetom, osobe u kolicima ili na štakama. Nismo željeli biti zlonamjerni već samo probuditi svijest kod građana, rekao je Županović dodajući kako je upravo to razlog zašto su tražili pomoć sugrađana.
– Željeli smo da steknu uvid u te prepreke te da ih na mapama obilježe, kako bismo ih mi mogli fotografirati i zabilježiti te u budućnosti u suradnji s nadležnim institucijama i prilagoditi, zaključio je Županović
– Zadovoljni smo odazivom, ali cilj je svakako da smo tu bili, da smo vidljivi te da imamo dobru suradnju s Gradom Zadrom i ostalim udrugama. Nadamo se da ćemo i dalje imati ovakve akcije kako bismo osvijestili građane vezano za probleme osoba s invaliditetom, zaključio je Županović.
U obilježavanju Svjetskog dana bez automobila sudjelovale su brojne zadarske udruge: RELAX šetnjom po Muraju, Loptica igrama za djecu, Udruga skejtera i rolera, Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar, Next Bike aktivnostima za djecu, a na događanju su bili i gradonačelnik Branko Dukić te gradski pročelnik Ante Ćurković.