Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nedodirljiva »velika četvorka«, Zadar u donjem domu priželjkuje o(p)stanak

24.09.2021. 07:13


Današnjim utakmicama, između Mornara i Cibone te C. zvezde i Splita, kreće 21. izdanje regionalne lige u kojem će svoj prvi nastup košarkaši Zadra imati u ponedjeljak (18 sati), kontra Partizana u Krešinoj dvorani. Novina ove sezone bit će promjena sustava natjecanja u doigravanju pa će se u njemu za razliku od prijašnjih sezona kad je plasman ostvarivalo četiri kluba naći čak šest prvoplasiranih sastava, s tim da će prvi i drugi iz osnovnog dijela čekati svoje protivnike u polufinalu nakon razigravanja od 3. do 6. mjesta. Kao i lani, natjecat će se 14 klubova, posljednjoplasirani će biti relegiran u ABA 2 ligu dok će pretposljednji sastav ići u »play-out« s poraženim finalistom doigravanja nižeg abaligaškog razreda. Što očekivati od nove ABA sezone iz rakursa hrvatskih klubova, posebno Zadra? Odgovor na to pitanje i nije teško pronaći unatoč što je pred svima njima dug put od 26 kola, jer kvalitativna razlika tzv. gornjeg i donjeg doma je i dalje na papiru ogromna, pa sva tri hrvatska predstavnika mogu očekivati borbu za ostanak ili u najboljem slučaju plasman negdje oko sredine ljestvice.


Gornji dom
Ipak je šest momčadi daleko ispred ostatka karavane, i teško će se dogoditi da se netko iz tog tzv. donjeg doma nađe na kraju u rangu ulaska u doigravanje. Među njima su četiri kluba koji su odmakli svojim rosterima prema euroligaškoj razini, branitelj naslova C. zvezda, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija dok su Mornar i Igokea kao dva lanjska polufinalista uspjeli održati koliko-toliko kvalitetu svlačionice za možebitno ponavljanje prošlosezonskog dosega. U istaknutoj četvorci najviše se mijenjalo rostere, ali uz nevjerojatne financijske izdatke pa je Zvezda ostala bez sedam igrača, a dovela njih osam. Bitniji odlasci su oni Jordana Loyda i Coreya Waldena dok u rubrici dolazaka valja istaknuti Nikolu Ivanovića (stigao iz Budućnosti), Aarona Whitea (Panathinaikos), Nikole Kalinića (Valencia), Natea Woltersa (Unics) te zadnjeg pristiglog »povratnika« Maika Zirbesa. Prvak će sigurno biti jedan od glavnih favorita i ove sezone, no to se može isto kazati za prvog Zadrovog protivnika Partizana koji je najavio povratak na abaligaške staze slave, prvenstveno angažmanom trenera Željka Obradovića, a onda i brojnim pojačanjima s kojima će sigurno moći parirati svojim vječnim rivalima. U crno-bijelim redovima došlo je do potpunog rebuildinga svlačionice, pa je klub preko ljeta napustilo čak 10 igrača koje je Obradović zamijenio devetoricom novih, a mnogi od njih su etablirani igrači, neki čak i s golemim NBA iskustvom. Prije svih je tu Rodion Kurucs koji je prošao mnoge NBA klubove, a najvći je trag ostavio u Brooklyn Netsima. Radi se o vrhunskom šuteru koji će biti veliko osvježenje za ABA ligu, a Latvijcu će društvo praviti i dvoje igrača koja su prošle sezone igrali na Final fouru Eurolige. Kevin Punter i Zach Leday stigli su iz Olimpije Milano, a tu će se naći još jedan bivši NBA-ovac Alen Smailagić. Obradović je dobrim ljetnim mercatom doslovno bacio rukavicu u lice C. zvezde i nekako se između ta dva beogradska kluba može tražiti ovosezonski pobjednik, iako nisu ništa lošiji Budućnost i Cedevita Olimpija. U Podgorici su također mijenjali trenera, pa je iznimno talentiranog i uspješnog Dejana Milojevića zamijenio Aleksandar Džikić koji je kreator naslova regionalnog prvaka iz 2018. godine. S Morače je otišlo sedam igrača, dok je šestoro novih. Među njima su najzvučniji Vladimir Micov (Olimpia Milano), D.J. Seeley (Bayern) te Jacob Wiley (Zaragoza), dok je iz Zvezde stigao Marko Jagodić-Kuridža, a iz Igokee Edin Atić. U Ljubljani je također ljeto bilo iznimno prometno, jer je Jurica Golemac isto odlučio puno mijenjati u odnosu na lani. Riješio se hrvatski stručnjak čak 11 igrača i doveo devet prinova. Na bekovske pozicije su instalirani odlični Pullen i Auguste (Panathinaikos), pod košem će ordinirati lani Igokein centar Carmichael, a tu su i Ejim (Budućnost), Keene (Kalev) te Dalton (Nymburk).


Slabiji Split i mlada Cibona
U sjeni ove velike četvorke vrebat će prošlosezonska ugodna iznenađenja Mornar i Igokea koji su »pinkicu« slabiji u odnosu na lani. Riješili su se u Baru čak pet Amerikanaca (Pullen, Needham, Gabriel, Whitehead, Hamilton), pa doveli dva nova (Davis Jr. i Lewis) te njima pridružili Rakočevića, Mikovića i Mićovića. Najveći dobitak će im predstavljati što su zadržali nositelje Nemanju Gordića, Marka Jeremića, Nemanju Vranješa, Taylora Smitha, Aleksandra Lazića i Seada Šehovića. Igokea je ostala bez prvih violina Atića i Carmichaela, no doveli su potentnog Aleksu Radanova iz C. zvezde te strance DeShawna Stephensa (Bakken Bears), Markela Starksa (Avtodor Saratov) i Jamesa Robinsona (Loewen Braunschweig), tako da će u Laktašima opravdano sanjati novi plasman u doigravanje. Što se tiče donjeg doma u kojem se nalazi osam klubova svoju će priliku za što boljim plasmanom tražiti hrvatski predstavnici Zadar, Cibona i Split. Zasad po odrađenom ljetnom šopingu najgore kotiraju Splićani jer su debelo slabiji nego lani. Marka Lukovića, Iliju Đokovića, Blaža Mesičeka, Antonija Vrankovića, Pavla Marčinkovića, Marina Marića su na Gripama zamijenili s Karlom Žganecom, Nejcom Baričem, Tonkom Vukom te Amerikancima Jonesom i McLeanom. Plus je ostanak Roka Ukića, no težak zadatak će imati novi strateg Srđan Subotić koji je uskočio iz pomoćničke uloge Mili Karakašu u cipele glavnog trenera, a već je prva utakmica u hrvatskom prvenstvu protiv Cedevite Junior dala naznačiti da će se Splićani bez konkretnih dodatnih pojačanja teško nositi s abaligaškom konkurencijom. Kad se već na Gripama smrklo, nekako se čini da je svanulo u Draženovom domu gdje se optimizam gradi na odličnom pripremnom periodu u kojem su Vukovi redom pobjeđivali Partizana, Pesaro i Szolnoki, a pojačanja Nathan Reuvers, Amar Gegić, Jose Vildoza, Antonio Vranković i Ivan Majcunić su već počela donositi svoje na parketu. Plus za Jovanovića su ostanci Prkačina, Gnjidića, Drežnjaka, Nakića i Radovčića, sve veću pažnju na sebe privlači i mladi centar Branković što Cibonu stavlja u poziciju »dark horse« ABA lige iako je u Draženovom domu još uvijek prisutno jako puno neiskustva.




Zadar najmanje mijenjao
Za kraj smo ostavili Zadar koji se može na ulasku u novu sezonu pohvaliti s najmanjim zahvatima u rosteru od svih abaligaša. Na Višnjik su pristigla tek trojica novih igrača (Uroš Luković, Kevon Harris, Dario Drežnjak), ali je zato na okupu ostala praktički cijela prošlosezonska momčad izuzev Onuakua i Justicea. Novi trener Ivan Perinčić polagat će nade za lakše putovanje uvijek tegobnom ABA ligom na iskustvu Mavre, Vukovića, Cartera, Jordana, Junakovića, Bursaća…, a hoće li to uistinu biti dovoljno lakmus papir će donijeti uvodni dio regionalnog natjecanja u kojem Zadrane nije pomazio raspored. Partizan je prvi gost Višnjika, slijede Cibona, Borac, C. zvezda i Igokea, a u prvih nekoliko kola putuje se do novog prvoligaša Studentskog centra, FMP-a i Krke. Prošlu sezonu trljalo se ruke od zadovoljstva jer je opstanak izboren kolo prije kraja osnovnog dijela, s plasmanom na 10. mjesto, što bi se u gradu košarke da im netko ponudi već sada itekako potpisalo. Zadnji put kada se na Višnjiku staloženo i bez stresa plovilo regionalnim natjecanjem bilo je sezone 2017./18. kada su završili na šestom mjestu, a to bi ove sezone bilo dostatno za ulazak u doigravanje.


Finala regionalne lige
2001./02. Union Olimpija – Krka 73:59
2002./03. Zadar – Maccabi Tel Aviv 91:88
2003./04. Reflex – Cibona 71:70
2004./05. Hemofarm – Partizan 89:76
2005./06. FMP – Partizan 73:72
2006./07. Partizan – FMP 2-0*
2007./08. Partizan – Hemofarm 69:51
2008./09. Partizan – Cibona 63:49
2009./10. Partizan – Cibona 75:74
2010./11. Partizan – Olimpija 77:74
2011./12. Maccabi – Cedevita 87:77
2012./13.Partizan – C. zvezda 71:63
2013./14. Cibona – Cedevita 72:59
2014./15. C. zvezda – Cedevita 3-1*
2015./16. C. zvezda – Mega Leks 3-0*
2016./17. C. zvezda – Cedevita 3-0*
2017./18. Budućnost – C. zvezda 3-1*
2018./19. C. zvezda – Budućnost 3-2*
2019./20. Nije igrano
2020./21. C. zvezda – Budućnost 3-2*
*Doigravanje
Napomena: Sezona 2019./20. je prekinuta


Usvojen Covid protokol
Na izvanrednoj sjednica Skupštine ABA lige, koja je počela 13. rujna i nastavila se 21. rujna 2021., potvrđen je veliki broj dokumenata i internih akata neophodnih za nesmetan početak i daljnji napredak svih natjecanja pod okriljem regionalne lige. Posebna pažnja je posvećena usvajanju Covid protokola kojim su definirani svi detalji koji se odnose na najvišu moguću razinu zaštite zdravlja svih uključenih te je usvojen poseban dokument u kojemu su definirani i najsitniji detalji o mogućem odgađanju utakmica u slučaju pojave zaraze koronavirusom unutar pojedine momčadi. Sukladno odluci Skupštine ABA lige, susreti će se moći odgoditi na temelju ograničenja nastalih uslijed epidemioloških propisa svake od pojedinih država koja daje predstavnike u regionalnom natjecanju. Utakmice će se moći odgoditi i u slučaju kada jedan klub zbog zaraze Covidom-19 na raspolaganju ima manje od osam igrača ili ostane bez cijelog stručnog stožera zbog infekcije koronavirusom. Na prijedlog Uprave, Skupština je izabrala i novog disciplinskog suca ABA lige. Riječ je o cijenjenom zagrebačkom odvjetniku Hrvoju Vidanu, dok je Odbor za žalbe ostao u istom sastavu u kojem je bio i prošle sezone.