Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Palčići« donirali napredni inkubator i fototerapijsku lampu za liječenje nedonoščadi

24.09.2021. 08:35


Klub roditelja nedonoščadi »Palčići« donirao je Općoj bolnici Zadar u sklopu akcije »Palčići za Hrvatsku«, dva uređaja u vrijednosti 182.725 kuna. Riječ je o naprednom inkubatoru i fototerapijskoj lampi.


«Nismo mogli zaustaviti val dobrote«
– Nakon 2013. godine, kada smo izvršili zadnju donaciju Općoj bolnici Zadar, ponovno smo se vratili, i donijeli aparate, prikupljene u sklopu akcije »Palčići za Hrvatsku«, koja je nastavak akcije »Vratimo Palčiće u Petrovu«, a nju smo organizirali s Klubom navijača Dinama, rekla je Željka Vučka, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi »Palčići« i dodala kako je u akciji »Vratimo Palčiće u Petrovu« nakon potresa zagrebačkim bolnicama donirana oprema u vrijednosti 5,7 milijuna kuna.
– Akcija se nastavila pod imenom »Palčići za Hrvatsku«, jer jednostavno nismo mogli zaustaviti val dobrote koji se počeo širiti Hrvatskom. Odlučili smo pomoći i ostalim bolnicama u Hrvatskoj. Skupljeno je još 2,4 milijuna kuna. Donacije su do sada dobili KBC-i Osijek, Rijeka i Split. U srijedu je oprema isporučena KBC-u Sveti Duh te smo nakon toga krenuli prema Zadru. Dva su vrijedna uređaja stigla u Zadar. To su intenzivni inkubator i fototerapijska lampa. Akciju dalje nastavljamo prema Dubrovniku. Naš će se put nakon juga nastaviti prema Slavoniji i trajat će sve dok budemo imali sredstava za nabavku nove opreme, objasnila je Vučka i naglasila kako će svi koji su poslali zahtjeve za donaciju svoje uređaje dobiti.
– Naravno da će biti potrebno neko vrijeme da nabavimo i isporučimo svu opremu, stoga je potrebno strpljenje, jer će ritam isporuka ovisiti o visini prikupljenih donacija. Od ukupno prikupljenih 8 milijuna kuna, koje smo skupili u dvije akcije, već je 6,5 milijuna transparentno potrošeno i oprema je stigla u ustanove diljem Hrvatske. U 11 godina, koliko »Palčići« postoje, donirano je preko 100 uređaja, u vrijednosti preko 15,5 milijuna kuna, zaključila je Vučka.


Viša razina zdravstvene zaštite najmlađih
Akciju doniranja novih uređaja za Odjel neonatologije Opće bolnice Zadar pozdravili su i liječnici, te ravnatelj dr. Željko Čulina.
– Prije svega najsrdačnije zahvaljujem na iskazanoj humanosti Klubu roditelja nedonoščadi »Palčići«, koji su u okviru akcije »Palčići za Hrvatsku« Odjelu za neonatologiju Opće bolnice Zadar donirali opremu u vrijednosti 182.725 kuna. Donacijom naprednog inkubatora i fototerapijske lampe pridonijeli su još kvalitetnijem liječenju naših najmlađih pacijenata, kazao je dr. Čulina, dok je Zdenko Matas, pročelnik Službe za ginekologiju u Općoj bolnici Zadar, istaknuo kako će se korištenjem nove opreme podići razina zdravstvene zaštite malih pacijenata.
– Iskreno hvala u ime cijelog našeg kolektiva, naročito Odjela za neonatologiju na donaciji vrijedne opreme, koja će nam omogućiti bolju skrb za najmanje pacijente. Zdravstvo je u kroničnim financijskim problemima te nam ovakva donacija omogućava ne samo da održimo postojeći standard zdravstvenih usluga već da ga u nekim segmentima i podignemo, rekao je dr. Matas.
Nova će oprema najviše pomoći djelatnicima Odjela za neonatologiju, koji rade s vrlo starim aparatima.
– Pridružujem se zahvalama i pozdravljam potez Kluba roditelja nedonoščadi »Palčići«, koji nikad ne zaboravlja na OB Zadar i potrebe naših pacijenata. U našem se Rodilištu na godišnjoj razini rodi oko 1.500 djece, od čega je 4 do 6 posto nedonoščad i djeca male porođajne težine, tako da nam je ova oprema izuzetno neophodna, jer je na Odjelu većinom stara oprema. Intenzivni inkubator osigurava toplinu, vlažnost, kisik te mjerenje temperature i težine, kao i lakše praćenje djetetovog stanja. Na našem Odjelu trenutno imamo šest inkubatora, no oni su većinom stari i preko 20 godina. Dobili smo ih nakon obnove splitskog rodilišta, koje je rashodovalo svoju opremu, rekla je dr. Linda Pavić, voditeljica Odjela za neonatologiju.