Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pobjednički skok Paole Borović u rodnom gradu

24.09.2021. 07:24


Europa je došla na Višnjik – izjavio je Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, uoči početka međunarodnog atletskog natjecanja Zadar SporT&Fest 2021 EAP Meeting, koji je jučer održan na Športskom centru Višnjik. Kako je već najavljeno bilo je to drugo najjače natjecanje u Hrvatskoj u ovoj godini, iza zagrebačkog Memorijala Borisa Hanžekovića. Zadarski atletičari, koji godinama putuju po Hrvatskoj i inozemstvu kako bi se mogli natjecati, jučer su dočekali dan u kojem su vještine mogli pokazati u svom gradu, barem dio njih. Tako je Paola Borović, koja je u svijet atletike krenula s Višnjika i tadašnjih derutnih zaletišta skoka u dalj i troskoka, konačno nastupila pred domaćim publikom. U konkurenciji osam natjecateljica Borović je prvo mjesto osvojila sa skokom od 13.27 metara koji je imala u trećoj seriji. Druga je bila Marija Ivanković (12.62 m), a treće i četvrte su završile prvakinja i viceprvakinja Nizozemske, Maureen Herremans (12.62,) i Danielle Speck (12.20,). Na kraju veliki i zasluženi pljesak publike za Borović, višestruku prvakinju Hrvatske i vlasnicu niza nacionalnih rekorda.
Na zaletištu utrke na 100 m bila je Matea Čerina, benkovačka sprinterica, koja je iz središta Ravnih kotara došla do toga da je ovo ljeto bila jedina atletičarka iz županijskih klubova koja je osvojila medalju na mlađe seniorskom Prvenstvu Hrvatsku. Čerina je u kvalifikacijama imala treće vrijeme (12.37) dok je u finalu s 12.67 završila četvrta (pobijedila je Mađarica Lili Furulyás s 12.38). Od zadarskih aduta predstavili su se i Branimir Nakićen koji je izborio finale na 100 m gdje je imao šesto vrijeme (11.89) dok je u kvalifikacijama bio peti sa 11.96 (u finalu je najbrži bio Nizozemac Elvis Afrifa (10.87), potom Marcela Rušev i Karla Šinkić, koje nisu prošle kvalifikacije na 100 m. Rušev je bila osma (12.95), a Šinkić deseta (13.43). Na 100 m je najbrža bila Mađarica Lili Furulyás (12.13). Zanimljivo je bilo i natjecanje muškog skoka u vis, gdje su uz seniorskog prvaka Hrvatske Filipa Mrčića te juniorskog prvaka Hrvatske i sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za juniore Martina Mlinarića, nastupili i aktualni svjetski kadetski rekorder u ovoj disciplini, Slovenac Sandro Tomassini kao i trenutačno najbolji nizozemski skakač Douwe Amels. Na kraju je uvjerljivo slavio Nizozemac s 2,20 m, ispred Mrčića (2,10), Tomassinija (2,10) i Mlinarića (2,10). Na 400 m kod muškaraca pobijedio je Abedin Mujezinović iz BiH (47.77) dok je u ženskoj konkurenciji najbolje vrijeme imala hrvatska predstavnica Ivona Zemunik (56.91). Klara Andrijašević, još jedna hrvatska predstavnica, je sa 4:36.23 bila najbolja na 1500 m, Karlo Marcijuš je bio zlatni na 200 m (1.18) dok je kod žena u istoj disciplini najbrže vrijeme bilo ono koje ima imala Mađarica Lili Furulyás (24.68)
Nastupilo stotinjak atletičara iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Italije, Malte, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije, a miting je označio početak obilježavanja Europskog tjedna sporta u Zadru. Organizatori Zadar EAP-a su Sveučilište u Zadru, ŠC Višnjik, Atletski savez Zadarske županije te hrvatski sportsko-tehnološki startup TrackMeetings.Info. Podršku mitingu su dali Grad Zadar i gradonačelnik Branko Dukić, Športska zajednica grada Zadra sportska i Športska zajednica Zadarske županije te ŠC Višnjik.


Britanac Robinson trčao sam
Na mitingu su se u nekoliko kategorija natjecali i veterani. Kod muškaraca medalje su se dijelile na 100 m, skoku u vis te na 5.000 m, gdje je nastupio i Zadranin Rajko Pantalon. Pljesak je zaslužio i Britanac Andrew Robinson kojem je otkazala konkurencija na 1.500 m. Ipak, Robinson se nije predavao i sam je uspješno otrčao predviđenu dionicu. Kod veteranki natjecanje je održano u skoku u vis.


Bez bacača
Postavljanjem podloge s umjetnom travom na glavnom terenu ŠC Višnjik nogometaši su dobili vjetar u leđa, ali je atletika puno izgubila. Najviše bacačke discipline pa su tako s Višnjika (trajno) deložirani svi koji su bacali koplje, disk i kladivo. Ostao je samo prostor za bacanje kugle, a to znači da Zadar ne može ugostiti natjecanja u kojima bi se održale sve atletske discipline na istom mjestu, kao što je to praksa, primjerice, za Prvenstvo Hrvatske. Ostaje jedino mogućnost organizacije mitinga sličnih onome koji je održan jučer.