Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sunce kroz apside crkve zrakama označilo ekvinocij

24.09.2021. 12:00


Prvog dana jeseni koji je ove godine bio 22. rujna u crkvi Sv. Križa obilježen je festivalski dan »Sunčev pozdrav jeseni«. Tradicionalna je to suradnja organizatora Turističke zajednice grada Nina s Muzejem ninskih starina i Dječjim vrtićem Morska vila Nin. Do crkve jedinstvenog arhitektonskog stila došetala su vrtićka djeca, a glavice su im bile urešene krunom s oslikanim žutim krugom što je simboliziralo Sunce. Djeca su veselo ušetala u sakralnu građevinu u pratnji odgojiteljica Irene Oltran, Tanje Glavan i Antonije Lipotica.


Povratak u Rimsko doba
Najmlađi stanovnici grada Nina ušli su da provjere što se zbiva i kakve to oblike Sunce crta u središtu poda male crkve. U akustičnom prostoru zvonki dječji glasovi odzvanjali su pri izvođenju pjesmica unutar crkve poznate kao najmanja katedrala na svijetu.
Nakon uvida u Sunčevu svjetlost u unutrašnjosti crkve, što su vrtićka djeca doživjela na svoj dječji način, dobili su nagradu u obliku bombona. Nakon toga su u nastavku izvan crkve između ostataka rimskih zgrada imali redovan program s odgojiteljicama. Bilo je veselo na tom druženju prilikom kojeg su najmlađi Ninjani otpratili ljeto i pozdravili jesen unutar tradicionanog edukativnog festivala.
I prije ulaska djece u crkvu, a i odmah nakon njihovog izlaska, u crkvu su neprestano ulazi posjetitelji. Njih je u crkvi dočekala mr. sc. Majda Dadić, kustosica Muzeja ninskih starina i djelatnice ninske turističke zajednice, te im interpretirala povijest crkve i objasnile prigodni događaj.
Posjetitelji su, također, doznali i da je crkva u prošlosti služila kao sunčev sat i kalendar. Mnogi su naučili kako ona, u suradnji sa Suncem, određuje početak jeseni, tvoreći unutar crkvene građevine sunčeve simbole i pokazujući vrijeme, što se ustvari zbiva na dan kada počinju sva godišnja doba, a ovog puta na prvi dan jeseni tj. na dan ravnodnevnice ili ekvinocija. Takvi isti svjetlosni simboli kada Sunce kroz sva tri prozora što se nalaze na tri apside preslikava svoju svjetlost u unutrašnjost crkve, pojavljuje se i na proljeće za proljetnog ekvinocija. Na dan zimskog i ljetnog solsticija tj. prvog dana zime i ljeta, Sunce tek kroz središnju apsidu šalje svoje zrake i na podu se pojavljuje svjetlosni signal koji znaju pročitati oni kojima je astronomija i fizika jako bliska.


Gosti slučajno pogodili kad će doći
Tim aktivnostima uz i unutar crkve prigodno je ispraćeno ljeto i pozdravljena jesen koja je ovaj put u Nin i šire stigla uz pratnju sunčanog dana u tzv. babljem ljetu. To posebno veseli posjetitelje kraljevskog grada Nina jer mogu uživati u bogatstvu kulturne i prirodne baštine koja se smjestila na povijesnom otočiću i jedinstvenoj hrvatskoj laguni.
U samo sat vremena u crkvu je ušlo dvadesetak osoba, najviše u grupama po dvoje. Nakon što su spoznali čudesno značenje crkve, gosti iz Švicarske su izrekli kako su pravi sretnici što su upravo danas, u ovim trenucima, došli razgledati crkvu.
Festival slavi vrijednost crkvene građevine koju zbog arhitektonskih vrijednosti i astronomskog značenja crkvice, sunčevog sata i kalendara neki nazivaju hrvatskim Stonehengom.
Ovog festivalskog dana, osim turista koji su ulazili u unutrašnjost crkve, tu se zatekao jedan stranac likovno nadahnut koji je sjeo nasuprot crkve te svojom vještom rukom slikao divne obrise građevine u tehnici olovke.




Nekadašnja dvorska kapela
Ckva sv. Križa iz 9. stoljeća postala je jednim od simbola zadarske regije jer se nalazi u grbu i zastavi Zadarske županije. Ova crkva koja predstavlja jedan od najvrijednijih spomenika hrvatske ranosrednjovjekovne arhitekture i predromaničke umjetnosti magično privlači mnoge. U doba hrvatskih narodnih vladara crkva je bila sastavni dio obližnjega kneževa (kraljevskog) dvora, pa je služila kao dvorska kapela. Crkva je dugačka oko 8,50 m, a gotovo je podjednake visine i širine. Iznad uzlaznih vrata ugrađen je nadvratnik iz 11. stoljeća koji na donjem rubu ima uklesano ime župana Godečaja (Godeslava). Mala građevina koja je kroz turbulentna vremena jedina od 12 srednjovjekovnih crkava na povijesnom otoku Nina odoljela razaranjima grada i ostala sačuvana do danas, svojim oblikom i jednostavnom ljepotom dominira prostorom u kojem se nalazi.