Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska bolnica provodit će naputak o covid potvrdama

24.09.2021. 08:37


Prilikom svečanog uručenja nove medicinske opreme Odjelu za neonatologiju Opće bolnice Zadar, ravnatelj bolnice Željko Čulina odgovarao je na medijska pitanja o tijeku pandemije, stanju u bolnici, te mogućem prosvjedu zbog najavljenog uvođenja obveznih covid potvrda za sve radnike u zdravstvu.


Procijepljenost bolničkih djelatnika
Svi bi zdravstveni djelatnici, prema još neslužbenim informacijama, od 1. listopada trebali obvezno imati covid potvrde za ulazak na radno mjesto ili jednom tjedno obavljati testiranje. Obaveza covid potvrde neće se odnositi na pacijente i bolesnike, kako im se ne bi ograničavala dostupnost zdravstvene zaštite. O uvođenju potvrda razmišlja se i u drugim resorima, posebno u socijalnoj skrbi.
– Opća bolnica Zadar, kao i sve druge zdravstvene ustanove, još uvijek čeka službeni naputak od strane Ministarstva zdravstva, koji smo spremni provoditi, ukoliko stupi na snagu. Nakon dobivanja službenih informacija i uputa, odlučit ćemo tko će imati koji zadatak i kako će sustav funkcionirati, kazao je Čulina i dodao kako je procijepljenost svih djelatnika u bolnici oko 75 posto.
– Najveća je procjepljenost među liječnicama, oko 80 posto, oko 70 posto medicinskih sestara je također cijepljeno, dok je nešto manje od 70 posto nemedicinskog osoblja primilo cjepivo. Mislim da stoga nećemo imati velikih problema s organizacijom rada, ako najavljena obveza stupi na snagu, kazao je Čulina, te dodao kako će se oni djelatnici koji nemaju potvrdu da su cijepljeni ili da su preboljeli koronavirus redovito testirati.
Ukoliko testiranje zaposlenika bude na teret ustanove u kojoj su zaposleni, to će značajnije opteretiti budžet bolnice.
– Ako testiranje na početku bude teret ustanove, to će naravno povećati naše troškove, no mi smo jedna od rijetkih ustanova u zemlji koja je nabavila uređaj za PCR testiranje i to nam je uvelike pomoglo u organizaciji tijekom ove pandemije, jer smo svakog hospitaliziranog pacijenta testirali prije primanja u bolnicu. Na taj smo način izolirali veliki broj pozitivnih pacijenata koji bi u protivnom virus širili odjelima bolnice. Isto smo tako od samog početka sve djelatnike po povratku s godišnjeg odmora ili bolovanja testirali prije povratka na posao, objasnio je Čulina i kazao kako je ispred bolnice i dalje trijažni šator gdje se zaposlenicima mjeri temperatura i prati moguća pojava simptoma zaraze koronavirusom.


Raste broj oboljelih
Ravnatelj Čulina se osvrnuo i na trenutačno stanje s brojem zaraženih u bolnici, koji, s obzirom na četvrti val pandemije, kontinuirano raste.
– Četvrti val je krenuo u cijeloj zemlji, pa tako i kod nas. Ono što je znakovito jest da u zadnjih deset dana zaprimamo veći broj pacijenata starije dobi s težom kliničkom slikom. Međutim, ima i slučajeva gdje mlađe osobe dolaze s težim simptomima. Jedan je pacijent rođen 1988. godine na respiratoru. Trenutačno je na respiratoru četvero pacijenata. Čak 92 posto svih pacijenata na Covid odjelu nije cijepljeno, a 98 posto pacijenata na respiratoru također nije cijepljeno. Još jednom apeliram na one koji se još uvijek nisu cijepili da to učine i da nastave poštovati važeće epidemiološke mjere, naglasio je Čulina, koji je kazao kako nakon što novi naputci Ministarstva stupe na snagu, zadarski pacijenti neće patiti.
– Ustanova će nastaviti funkcionirati, sva će radilišta biti pokrivena djelatnicima, te će naša usluga i dalje ostati na razini na koju su naši pacijenti navikli. Liste čekanja se ne bi trebale značajnije mijenjati, ako organiziramo dovoljan broj djelatnika. Tijekom pandemije pojedine su se liste čekanja smanjile, posebno dijagnostičke usluge CT-a i magnetske rezonancije, jer kao ustanova imamo dva uređaja za magnetnu rezonanciju i dva CT-a. Liste su sa skoro dvije godine smanjene na tri do četiri mjeseca, zaključio je Čulina.