Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Znanstveni skup o Direktoriju kojim se Crkva želi približiti zatvorenicima, migrantima, siromašnima…

24.09.2021. 11:49


Na Sveučilištu u Zadru danas je otvoren međunarodni znanstveni skup „Novi Direktorij za katehezu – Izazov katehezi i pastoralu danas“ , na kojemu će znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Španjolske i Italije raspravljati o ovom dokumentu kojega je odobrio papa Franjo, a koji donosi opće evangelizacijske norme za župnike i katehete. Organizator simpozija je Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru, a suorganizatori su Papinsko sveučilište Salesiana iz Rima, Teološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
– Iako će nam se neki uzvanici obratiti virtualnim putem, ovakvi susreti su ipak veliki napredak u pandemijskom vremenu. Na skupu sudjeluje veliki broj stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, priređuju se četiri plenarna predavanja s 25 izlaganja. Ovaj Direktorij, kojega je Sveta Stolica predstavila prošle godine, donesen je ubog velikih kulturnih promjena potaknutih digitalnom kulturom i globalizacijom. Današnji simpozij doprinosi boljem razumijevanju tog procesa i otvara vrata novom dobu, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sv. Zvjezdan Penezić.
Prema ovom Direktoriju, kateheza se ne provodi zato da se primi neki sakrament, nego poradi postupnoga uključivanja u život kršćanske zajednice. Ona treba ući u kaznionice, susresti se s migrantima, obuhvatiti osobe s invaliditetom i one najslabije, kako nitko ne bi bio ostavljen sam na svojem putu vjere, naglasci su na kojima je inzistirao sadašnji papa.
Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji se nalazi na sastanku biskupa u Rimu, rekao je u svojoj snimljenoj poruci, kojom se obratio uzvanicima, kako će sa sadržajem simpozija upoznati papu Franju, a sa sudionicima će biti zajedno u mislima i molitvi.
Sudionici danas i sutra izlažu o povijesnim procesima, smjernicama iz Direktorija, pravni aspektima, liturgiji, suradnji psihologije i religije, katehezi odraslih, izazovima evangelizacije, ulozi baka i djedova u prenošenju vjere, itd. Predsjednica Programskog odbora je doc. dr. sc. Marijana Mohorić s Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, a predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Zdenko Dundović.