Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bečka filharmonija dolazi u Kraj

Autor:

23.10.2008. 22:00
Bečka filharmonija dolazi u Kraj


Cilj nam je produžiti turističku sezonu. Sredine poput naše koje nemaju hotel, marinu, sredine su u kojima turistička sezona traje vrlo kratko. Zbog toga uvijek gledamo da što više glavnih kulturnih i sportskih događaja bude izvan turističke sezone, ističe tkonski načelnik Danijel Katičin
Bečka filharmonija, jedan od najpoznatijih i najboljih svjetskih orkestara, najvjerojatnije će prema najnovijem pašmanskom turističkom “projektu” već iduće godine gostovati u općini Tkon. Filharmoniju na Pašman dovode načelnik Općine Tkon Danijel Katičin u suradnji s potpredsjednikom Vlade RH Slobodanom Uzelcom, savjetnikom predsjednika RH za znanost i obrazovanje Izetom Aganovićem, koji inače ljetuje na Pašmanu, te direktorom festivala Hrvatskog filma u Beču Ivom Marinovićem.
– Našao sam se u društvu sa Slobodanom Uzelcom i Izetom Aganovićem te sam kao načelnik tražio da oni svojim utjecajem pomognu naše projekte. U razgovoru su počele padati ideje, a jedna od njih je i da ugostimo Bečku filharmoniju na Pašmanu. Za sada obavljamo preliminarne razgovore, ali vjerujemo da ćemo cijelu stvar realizirati do kraja. Vjerojatno će se koncert održati u franjevačkom samostanu Sv. Duje u Kraju, kaže Danijel Katičin.
– Od 2000. godine Općina nastoji oživjeti kulturnu tradiciju na ovom prostoru za koju imamo uporište u Tkonskom zborniku hrvatskih glagoljskih tekstova iz 16. stoljeća i Pašmanskom brevijaru. Mi već imamo iskustva u organiziranju kulturnih događaja i imamo dobre reference. Kod nas je gostovao češki akademski zbor “Žerotin” iz Moravske. Zbor Kantore iz Graza svakog ljeta kod nas u Tkonu ima svoje radionice i održe nekoliko manjih nastupa, kaže Katičin, dodajući da se u organiziranju kulturnih događaja u Tkonu za sada oslanjaju na crkvenu infrastrukturu. Postoji ideja i da se prostor oko mjesne gusterne manjim zahvatima uredi za održavanje kulturnih događaja. Razvijanje kulturne ponude dovelo bi i do drugih efekata.
– Nama je cilj unaprijediti turističku sezonu. Sredine poput naše koje nemaju hotel, marinu, sredine su u kojima turistička sezona traje vrlo kratko. Zbog toga uvijek gledamo da što više glavnih kulturnih i sportskih događaja bude izvan turističke sezone. U tom smislu smo pokrenuli i škraping koji se održava zimi i sada dovodimo Bečku filharmoniju, ističe Katičin.


 FILHARMONIJA – AMBASADOR MIRA


Bečka filharmonija (Wiener Philharmoniker) djeluje od 1842. godine te se svojim dugogodišnjim postojanjem od preko 160 godina tradicijom i organizacijskom strukturom nameće kao jedan od najznačajnijih ansambala u svijetu. Filharmonija nije samo najznačajniji austrijski “kulturni izvozni proizvod”, ona je i ambasador mira, humanosti i pomirenja, koji su nepobitno povezani s porukom koju glazba sama po sebi pronosi. Za svoja umjetnička dostignuća primila je brojne nagrade, zlatne i platinaste plakete, nacionalna odličja te postala počasnim članom mnogih kulturnih institucija.