Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Američki studenti u akciji branja maslina

Autor: Krešimir Bukvić

23.10.2009. 22:00
Američki studenti u akciji branja maslina


Ovog tjedna na otoku Ugljanu borave studenti američkog sveučilišta Franklin College koji pod vodstvom Jeffa Bourgeoisa, direktora studentskih programa sveučilišta, provode obvezno godišnje studijsko putovanje. Riječ je o drugom studijskom putovanju koje Franklin College organizira na otoku Ugljanu, a koje je i po drugi put za njih organizirala udruga “TRS” iz Preka.
– Razumijevanje povijesti, vrijednosti, prirodnih bogatstava i tradicije hrvatske kulture te aktivnim sudjelovanjem u životu lokalnih zajednica ostvarit ćemo cilj ovog putovanja – istraživanje učinkovitosti i vrijednosti usluga kojima lokalne zajednice doprinose općem razvoju društa, ističe Bourgeois.
 Studenti su se aktivno uključili u branje maslina, posjetili kulturnu i prirodnu baštinu otoka Ugljana i Pašmana, upoznavši se i s glagoljicom, koju je za njih prezentirao Jozo Milanović, prior Benediktinskog samostana na Ćokovcu. Kao posebnost putovanja, članovi udruge “TRS” s voditeljem projekta Božidarom Miletićem, organizirali su ekoakciju prikupljanja naplavina na sve poznatijem srcolikom otočiću Galešnjak i tom prilikom prikupili gotovo 1 tonu raznog otpada koje tijekom godene morske struje nanesu na obalu otočića. Posljednji dan boravka ugostio ih je Ante Sorić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Preko te ih je upoznao sa svim djelatnostima učilišta te ih je kroz nedavno postavljenu izložbu slikarice Marlen Valčić Thanner i umjetnika Borisa Martinovića u galeriji Dom na žalu upoznao s ljepotama Zadarske županije. Svoj boravak na Ugljanu i iskustvo stečeno na ovom putovanju kao i način funkcioniranja male lokalne zajednice, studentima će puno značiti, jer se većina studenata s Franklin Collega nakon završetka studija namjerava zaposliti u raznim državnim institucijama koje su zadužene za razvoj lokalnih zajednica u SAD-u, naglasio je Bourgeois, zahvalivši se udruzi “TRS” na organizaciji njihovog boravka te najavio povratak sa studentima na jesen 2010. godine.