Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bilić: Obećajem pošten, stručan i bespoštedan rad

Autor: Davor Petrović

23.10.2009. 22:00
Bilić: Obećajem pošten, stručan i bespoštedan rad

Foto: AP



Slaven ostaje još dvije godine, koje su nam neophodne. Fascinirao nas je iscrpnim izvještajem na dvadeset stranica. Nitko od nas u ovom Izvršnom odboru to nije doživio – kazao je Vlatko Marković, predsjednik HNS-a.


Službenim davanjem jednoglasne podrške izborniku Slavenu Biliću Izvršni odbor hrvatskog nogometnog saveza ovog je petka zaokružio priču o neslavno završenom ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Sjednica IO-a trajala je skoro četiri sata, odnosno 45 minuta duže od predviđenog, ali na koncu se ispostavilo da Bilić uživa maksimalno povjerenje.
– Slaven ostaje još dvije godine, koje su nam neophodne. Fascinirao nas je iscrpnim izvještajem na dvadeset stranica. Nitko od nas u ovom Izvršnom odboru to nije doživio. Na prvoj stranici izvještaja Slaven je napisao: “Za sve loše što se dogodilo, ja sam kriv!”. To može napraviti samo ljudska vertikala poput njega. U 32 godine trenerskog rada nisam se susreo ni sa čim sličnim. Slaven nije krio svoje greške, ali nije se ni naslađivao dobrim procjenama – istaknuo je predsjednik HNS-a Vlatko Marković na iznimno posjećenoj press konferenciji održanoj nakon sjednice IO-a.
Pored njega, pred predstavnike medija su izašli Bilić i glavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić. Naravno, izbornik je u startu zahvalio na ukazanom povjerenju, a potom je rekao nekoliko riječi o svom izvještaju.
– U izvještaju sam naveo sve razloge zbog kojih smatram da smo zaslužili povjerenje. Međutim, i da je IO drugačije odlučio, mi bismo to prihvatili bez pogovora. Drago mi je što ostajemo i samo mogu reći da ćemo iz ovih kvalifikacija izvući pouke koje bi bile tu i da smo prošli. Još mogu obećati pošten, stručan i bespoštedan rad, kao što je bilo i do sada. Dovoljno smo jaki da se plasiramo na EURO 2012. godine – rekao je Bilić na početku svog trećeg mandata na čelu hrvatske reprezentacije.
Kako je objašnjeno, novi ugovor na dvije godine bit će potpisan idućeg tjedna, u srijedu ili četvrtak.
– Što se mene tiče, mi smo tu formalnost već obavili. Ugovor je potpisan još prije pet-šest dana, kada smo se Slaven i ja dali ruke. Da se razumijemo, imali smo i mi ponuda nekih ljudi koje zanima posao izbornika – objasnio je Marković.
Tijekom sjednice raspravljalo se o Bilićevom izvještaju, a Marković tvrdi da niti jednog trenutka nisu bili spomenuti uvjeti Bilićevog ugovora.
– Sve ostaje kako je i bilo u zadnje dvije godine. Objektivno gledajući, to je velika stvar za nas u ovo doba recesije. Stručni stožer je pokazao veliku želju da ostane, a Slaven je bio maksimalno korektan. U nadolazećem razdoblju moramo nadoknaditi propušteno. Uvjeren sam da je ovo početak još jednog uspješnog ciklusa naše reprezentacije – dodao je prvi čovjek HNS-a.
U ovom trenutku glavna preokupacija odgovornih iz Rusanove je traženje odgovarajućih protivnika za 14. i 18. studenog. Prema Markovićevim riječima, u kombinaciji su četiri jake reprezentacije, a puno više će se znati tijekom idućeg tjedna. U svakom slučaju, Hrvatska bi u te dvoboje trebala ući s jakim sastavom, što, kako je istaknuo Predsjednik HNS-a, nije bio slučaj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
– Mi smo bili najnesretnija reprezentacija u Europi. Cijele kvalifikacije imali smo nevjerojatnih problema s ozljedama, na svakoj utakmici falile su nam dvije trećine ključnih igrača – zaključio je svoje izlaganje Marković.
Na spomen igračkog kadra Bilić je napomenuo da postoji nekoliko mladića koji kucaju na vrata reprezentacije.
– Ti dečki su na našem internom širem spisku već neko vrijeme. Međutim, oni još uvijek ne mogu biti nositelji, već samo dio grupe. Nadamo se da će do početka novog kvalifikacijskog ciklusa neki od njih napraviti kvalitativni iskorak – naglasio je izbornik.
Prema njegovim riječima, postojeća grupa igrača ne zahtjeva velike promjene.
– Ne smijemo zaboraviti da su nas oni doveli do 8. mjesta na FIFA-inoj rang listi. Iako je ovaj neuspjeh bolan i velik za sve nas, nema razloga za kidanje glava. Naravno, moramo imati alternacije za dio starijih igrača, ali to ne znači da su oni otpisani. S naše strane, nitko nije prekrižen. Međutim, jasno je da ćemo poštovati želje igrača, u slučaju da neki od njih iz određenog razloga ne mogu dalje nastupati za reprezentaciju – rekao je Bilić, dodavši da na raspolaganju ima zdravu i homogenu grupu igrača.
Iako je pred članovima IO-a raspravljao o svojim greškama, izbornik to nije htio napraviti tijekom press konferencije.
– Na taj način direktno bi se spominjalo neke igrače u javnosti, a to ne želimo – zaključio je Bilić.