Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Implantologija je područje koje se brzo razvija

Autor:

23.10.2009. 22:00
Implantologija je područje koje se brzo razvija

Foto: Vedran SITNICA



Za mene to nije recesija i reforma u zdravstu, već kriza u cijelosti. No, bez sudjelovanja liječnika stomatologije na stručnim skupovima nema boljitka ni za bolesnike, rekao je Kobler, dodajući i da je učinjeno sve da bi kongres bio organiziran uz najpovoljnije uvjete


U tijeku je 3. međunarodni kongres Hrvatskog društva za dentalnu implantologiju, a predavanja za oko 300 sudionika održavaju se u hotelu Donat. Većina sudionika dolazi iz Hrvatske, dok je manji broj iz Slovenije i Makedonije, a veliki dio predavanja održavaju poznati predavači iz inozemstva. Tijekom kongresa u prostoru hotela održava se i sponzorska izložba na kojoj svoje proizvode predstavlja jedanaest izlagača. Prof. dr. sc. Pavel Kobler, predsjednik Hrvatskog društva za dentalnu implantologiju HLZ-a, rekao je kako je za domaćinstvo odabran Zadar.
– Mjesto održavanja smo odabrali nakon opetovanih razgovora te zaključili da je taj dio naše domovine na neki način zapostavljen pri organiziranju većih zbivanja u stomatologiji. Riječ je o gradu s bogatom kulturnom poviješću, tradicijom u našoj struci i danas dobro prometno povezanim sa svim dijelovima Hrvatske i susjednim zemljama, kaže Kobler, ističući da su dosadašnja dva kongresa pokazala uspjeh u realizaciji stručnog i popratnog dijela programa te da žele tako i nastaviti.
O samom kongresu rekao je da je prvi dan predviđen za predavače iz inozemstva, a nakon toga ostali s prijavljenom usmenom ili poster prezentacijom. Očekuje se odaziv svih koje ovo područje zanima ili imaju kliničko iskustvo i mogu doprinijeti razvoju struke.
– Implantologija zasigurno pripada u područja koja se brzo razvijaju i gotovo svakodnevno dolaze nove spoznaje vezane uz planiranje implantoprotetskog liječenja, kirurške tehnike, nove materijale i protetska rješenja. Nerijetko nije lako odlučiti koju vrstu implantološkog sustava primijeniti, kakvu izradu suprastrukture odabrati, koje vrste koštanih nadomjestaka pokazuju najbolje dugoročne rezultate i kako riješiti sve moguće komplikacije, rekao je Kobler, dodajući i da je vrijeme štednje koja pogađa i liječnike i pacijente.
– Za mene to nije recesija i reforma u zdravstu, već kriza u cijelosti. No, bez sudjelovanja liječnika stomatologije na stručnim skupovima nema boljitka ni za bolesnike, rekao je Kobler, dodajući i da je učinjeno sve da bi kongres bio organiziran uz najpovoljnije uvjete.
Svečano otvaranje kongresa održano je u četvrtak u prostorima crkve Sv. Donata, a pokrovitelji su bili TZ grada Zadra i Arheološki muzej, a jedan od sponzora uz brojne medicinske tvrtke je i Tankerska plovidba.
 Zadnjeg dana održat će se i Skupština Hrvatskog društva za dentalnu implantologiju.