Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Najomiljeniji Tomićev pisac i danas je Mark Twain

Autor: Mile Marić

23.10.2009. 22:00
Najomiljeniji Tomićev pisac i danas je Mark Twain

Foto: Mile MARIĆ



U organizaciji Centra za mirovne studije u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac organizirao je druženje s piscem i novinarom Antom Tomićem. Organizatorica druženja Petra Jurlina upoznala je ljubitelje književnog štiva Ante Tomića o njegovim književnim i novinarskim aktivnostima, istaknuvši da je Ante Tomić završio studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zadru.
Kao pisac prvi put objavljuje u časopisu ‘Torpedo’, u kojem je kasnije bio član uredništva. Prvu zbirku priča “Zaboravio sam gdje sam parkirao” objavljuje 1997., a njezino prošireno izdanje 2001. Njegov roman prvijenac “Što je muškarac bez brkova” izlazi 2000. Roman je postigao veliki uspjeh. Do sada je imao sedam izdanja. Godine 2001. objavljuje knjigu feljtona “Smotra folklora”. Zajedno s Ivicom Ivaniševićem napisao je dramu “Krovna udruga”. U adaptaciji Aide Bukvić zagrebački je HNK uprizorio roman Što je muškarac bez brkova. Predstava je na ‘Marulićevim danima’ 2002. godine osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Godine 2003. izdaje roman “Ništa nas ne smije iznenaditi”, potom 2004. knjigu feljtona “Klasa optimist”, a 2005. roman “Ljubav, struja, voda i telefon”.
Nakon predstavljanja ljubiteljima njegovih djela Ante Tomić pročitao je dvije priče iz zbirke Veliki šoping, a tijekom čitanja i sam pisac se uživio u čitanje priča izmamivši kod nazočnih osmijeh tijekom cijelog čitanja, a sam je priznao da određene priče nije čitao od trenutka kad su nastale. Nakon upoznavanja s književnim stvaralaštvom posjetitelji su imali bezbroj pitanja na različite teme, od prvih književnih uradaka do prve ljubavi za književna djela, saznavši da je njegov najomiljeniji pisac i danas Mark Twain.