Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neriješeno 518 predmeta

Autor:

23.10.2009. 22:00
Neriješeno 518 predmeta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zahvaljujući ovoj inicijativi Trgovački sud jučer su posjetila dva razreda zadarskih škola te veliki broj zainteresiranih građana koji su iskoristili ovaj dan kako bi mogli dobiti savjet do kojeg je inače teško doći


Održavanjem Dana otvorenih vrata Trgovačkog suda željeli smo povećati dostupnost suda građanima, tako da mogu doći i razgledati prostorije suda te postaviti pitanja u vezi nekih problema koji ih zanimaju, rekla je Ardena Bajlo, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru na konferenciji za novinare koja je održana u povodu Dana otvorenih vrata Trgovačkog suda. U petak su svi zainteresirani građani od 7.30 do 15.30 sati mogli doći u prostorije Trgovačkog suda u Ulici Franje Tuđmana 35 u Zadru te obići radne prostorije, postaviti pitanja vezana uz rad trgovačkih sudova ili u vezi sa svojim pravima i obvezama u ostvarenju sudske zaštite te upoznavanjem s mogućnostima mirnog rješenja sporova na sudovima ili izvan njih. Cilj ovog projekta je omogućiti građanima da dođu na trgovački sud i neposredno se upoznaju s njegovom organizacijom i djelokrugom rada.
Zahvaljujući ovoj inicijativi Trgovački sud jučer su posjetila dva razreda zadarskih škola te veliki broj zainteresiranih građana koji su iskoristili ovaj dan kako bi mogli dobiti savjet do kojeg je inače teško doći.
Predsjednica Ardena Bajlo iskoristila je konferenciju za novinare kako bi iznijela podatke o radu suda u razdoblju od 1. siječnja 30. rujna ove godine.
 – Od parničnih predmeta u radu je ukupno 796 predmeta od kojih je riješeno 278, a neriješeno 518 predmeta. Prosječno mjesečno dođe 37,8 ovakvih predmeta na sud, a stupanj ažurnosti njihovog rješavanja je 13,7, što znači da se predmeti riješe u prosjeku za 13,7 mjeseci od trenutka započinjanja, rekla je Bajlo.
– U ovom razdoblju imali smo 54 stečaja od kojih je 16 riješeno, a 38 neriješeno, prosječno dobijemo 1,7 stečaj, koji se u prosjeku riješe za 9 i pol mjeseci. Što se tiče ovrha u navedenom razdoblju su imali 1.003 ovrhe od kojih je 715 riješeno, a 288 još uvijek čeka na rješenje. Mjesečno imaju oko 78 novih ovrha, a stupanj ažurnosti je 3,66. Što se tiče registarskih predmeta u prvih devet mjeseci ove godine imali su 2.460 predmeta od kojih je 2.381 riješeno, a 79 neriješeno. Prosječan mjesečni priliv ovih predmeta je 319, a većina predmeta se riješi već za dva dana, navela je Bajlo.