Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pino i Krešo zauvijek u srcima Zadrana (FOTOGALERIJA)

Autor: Roman Morović

23.10.2009. 22:00
Pino i Krešo zauvijek u srcima Zadrana (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Velikom košarkaškom feštom i utakmicom veterana Zadra i Real Madrida danas su u dvorani Krešimira Ćosića svečano umirovljeni dresovi dvije najveće legende zadarske košarke, Giuseppea Giergie i Krešimira Ćosića. Oko pet i pol tisuća gledatelja došlo se posljednji put oprostiti od dresova zadarskih velikana koji su u 11. min podignuti, odnsonso spušteni sa vrha dvorane i od sada će uvijek visiti na istom mjestu kao uspomena na dva čovjeka čiji se doprinost zadarskoj košarci teško može opisati riječima.
Sama utakmica protekla je u revijalom tonu, iako je na momente tempo bio dosta visok, uz veliki broj atraktivnih poteza s obje strane. Kod Zadra su prednjačili centar Stipe Šarlija koji je u prvom poluvremenu bio gotovo nepogrešiv ispod koša i Arijan Komazec koji je pokazao da je još u vrlo dobroj formi, te je na terenu proveo najviše minuta. Dvoznamenkasti broj poena kod Zadra zabio je još i Ante Matulović, pogodivši četiri trice, a od toga tri uzastopne krajem prvog poluvremena, te je Zadar tako na odmor otišao s prednošću 64:57.
Središnji događaj zbio se sredinom prvog poluvremena kada je, nakon deset minuta i jedanaest sekundi igre zaustavljen sat, pri rezultatu 36:28, te su, uz pratnju limene glazbe i pljeska cijele dvorane svečano umirovljeni dresovi s brojevima 10 i 11. Predstavnici Reala i Zadra uručili su prigodne poklone Ljerki Ćosić, supruzi pokojnog Krešimira Ćosića i Giuseppeu Giergi, a sa tribina se čulo skandiranje „Krešo Ćosić” i „Pino, Pino”. Ovacije s tribina potrajale su nekoliko minuta, a onda je nastavljena utakmica.
U drugom poluvremenu, Zadar je zadžao vodstvo do nekih pet minuta prije kraja kada se Real, zahvaljujući nekoliko uzastopnih trica vratio u igru, pa čak i poveo sa najviših +8, 74:82. Ipak, tada je na scenu stupio Denis Mujagić koji je povezao dvije uzastopne trice, i nakon dvice Šarlije rezultat je izjednačen, 82-82. Tada se raspjevala i zadarska publika uz pokliče „Zadar, Zadar” i „Mi smo Zadrani, Zadar je naš”, a u samoj završnici su Komazec, Šarlija i Mujagić (nova trica) osigurali Zadru pobjedu. Na kraju, svi sudionici ovog spektakla ispraćeni su još jednim velikim pljeskom s tribina.


 IZJAVE


LJERKA ĆOSIĆ– Bilo mi je lijepo biti ovdje na ovoj utakmici i posebno mi je drago da Zadar nije zaboravio Krešu i na stvarno prekrasan način su mu se tako htjeli odužiti. Umirovljenjem dresa ostat će uspomena za buduće generacije koje će tako moći saznati tko je i što predstavljao Krešo Ćosić.
ARIJAN KOMAZEC– Bila mi je velika čast nastupiti u ovakvom jednom događaju i to protiv kluba s takvim imenom kao što je Real Madrid. Umirovljenje dresova Pina i Kreše je zaslužilo ovakav jedan spektakl. Nadam se da smo mi igrači doprinijeli našim nastupom ovoj velikoj fešti i da su svi prisutni uživali. Drago mi je da Zadar nije zaboravio Krešu i uspio mu se odužiti na ovakav način. Umirovljenjem dresa ostat će
DARKO PAHLIĆMislim da su uspjeli pokazati zadrskoj publici dio one nekadašnje košarke kakvu smo igrali što znači mnogo kontranapada i lijepih poteza. Nadam se da su svi uživali unatoč tome što se vijelo da smo dosta ostarili i nemamo više snage. Umirovljenjem dresova je jedan pravi znak pažnje Zadrana prema onome što su Krešo i Pino učinili za Zadar i hrvatsku košarku općenito.
A. DEŠPOJA




 ZADAR – REAL 90:84 (64:57)


ZADAR: Pahlić, Matulović 12, Popović, Meštrović 6, Jerak 4, Perinčić 2, Komazec 22, Obad 6, Blažević 2, Mujagić 12, Mujagić, Šarlija 24. Treneri: Bruno Marcelić, Stojko Vranković i Izidor Maršan.
REAL MADRID: Quesada 9, Paniagua 2, Antunez 14, Beiran, Diaz 8, Garcia Ribas 7, Sanz 10, Cabrera 3, Bucero 13, Abad 8. Trener: Emiliano Rodriguez.