Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Poginulim braniteljima spomenik, djeci vrtić

Autor: Velimir Brkić

23.10.2009. 22:00
Poginulim braniteljima spomenik, djeci vrtić

Foto: Velimir BRKIĆ



Svečanim otvaranjem područnog dječjeg vrtića “Zvončić” Murvica-Briševo vrijednog 3,1 milijun kuna, i spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Nediljku Kataliniću i Oliveru Ćustiću te svim palim žrtvama za Hrvatsku do Domovinskog rata, u kišno subotnje prijepodne u Murvici i Briševu se na nadasve dostojanstven način miješao osjećaj radosti, tuge, zahvalnosti i ponosa. Obred blagoslova je predvodio župnik don Ivica Jurišić.
Simboličnim presijecanjem vrpce područni dječji vrtić na samoj administrativnoj granici Murvice i Briševa su otvorili saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ivo Grbić, zadarski župan Stipe Zrilić, ravnatelj Uprave za branitelje Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, načelnik Davor Lončar i predsjednik OV-a Petar Bogović u nazočnosti predsjednika mjesnih odbora Murvica i Briševo, Josipa Suraća i Slavena Samardžića, djece i teta iz dječjeg vrtića, mještana, brojnih uzvanika i gostiju, KUD-a “Kanica” Briševo i drugih.
– Izgradnju dječjeg vrtića “teškog” 3,1 milijun kuna sa jednim milijunom kuna financiralo je Kalmetino ministarstvo dok je Općina iz vlastitog proračuna uložila 2,1 milijun kuna. Po projektu Idassa d.o.o. iz Rijeke u nepunih godinu dana radove je izvela šibenska tvrtka AZ commerce d.o.o., a nadzor Idassa commerce d.o.o. Zadar. Vrtić ima kapacitet 60 djece jasličke i predškolske dobi, naglasio je Lončar dodajući kako će područni dječji vrtić s radom započeti 2. studenog a zapošljavat će šest djelatnika, od toga četiri tete, odnosno odgojiteljice.
– Roditelji će za dječji vrtić izdvajati 500 kuna mjesečno, a ostatak financira Općina.  Ipak, još je 13 djece ostalo neupisano, što pored centralnog dječjeg vrtića u Poličniku i ovog područnog otvara potrebu za još izgradnju još barem jednog, ili nadogradnjom nekog od postojećih vrtića, ističe načelnik Davor Lončar.
Spomenik u znak sjećanja na poginule hrvatske vitezove Katalinića i Ćustića te na sve pale žrtve za Hrvatsku iz Briševa u samom središtu ovog naselja nasuprot Društvenom doma pored gore navedenih otkrio je otac i kćer poginulih hrvatskih vitezova, Grgo Ćustić i Marcela Katalinić.
Vijence su položila izaslanstva Ministarstva branitelja, Zadarske županije, Općine Poličnik, mjesnog odbora Briševo, 7. domobranske pukovnije, briševačke generacije 1973./1974., kao i rodbina poginulih hrvatskih vitezova, te predstavnici udruga proisteklih iz obrambenog Domovinskog rata (UHDDR Poličnik, HVIDR-a Zadar, Udruga civilnih stradalnika Zadarske županije, Udruga roditelja poginulih branitelja Zadarske županije, Udruga žena Zadar),  saborski zastupnici…
–  Na prijedlog rodbine poginulih hrvatskih branitelja mjesnog odbora Briševo i općinskog UHDDR-a podignut je kameni spomenik s križem kao simbol kojim svi odajemo počast našim poginulim herojima. Spomenik budi vječitu zahvalnost prema onima koji su omogućili da danas slobodno dišemo, radimo i gradimo, rekao je Lončar dodajući kako je radove izveo kamenoklesarski obrt Perić iz Zemunika.
Prije prigodnog domjenka u obližnjem Društvenom domu nazočnima se obratio načelnik Lončar i  ravnatelj Uprave za branitelje Komar osvrnuvši se na vrijednosti koje su očuvale hrvatski narod kroz povijest, izrazivši pritom zahvalnost, radost i ponos na podizanju spomenika hrvatskim braniteljima  te se posebno zahvalio obiteljima i suborcima poginulih branitelja za njihove žrtve.
– Žrtve obrambenog Domovinskog rata uvijek će živjeti jer su poginuli za uvjerenja najsvetijih ciljeva, zaključio je Zoran Komar.