Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šest dana za rješavanje zemljišnoknjižnog predmeta

Autor:

23.10.2009. 22:00
Šest dana za rješavanje zemljišnoknjižnog predmeta

Foto: Vedran SITNICA



U prvih devet mjeseci ove godine na zadarskom Općinskom sudu ima 398 neriješenih predmeta, dok je stalni prosječni mjesečni priliv oko 1.800 predmeta. Za usporedbu, 2003. godine bilo je 12.561 neriješenih predmeta


Danas smo došli prezentirati pilot projekt izrade zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra, kojeg svojim kreditom financira Svjetska banka, rekao je Marijan Bitanga, predsjednik Općinskog suda u Zadru prilikom jučerašnje prezentacije uređenja zemljišnih knjiga i katastra.
U prezentaciji je prikazano stanje na sudu 2003. godine, odnosno prije pokretanja ovog projekta te je napravljena usporedba s današnjih stanjem. Osim ovoga prikazani su i planovi za uređenje zemljišnih knjiga koji su još u pripremi.
 – Prije je na rješavanje jednog predmeta trebalo čekati i do pet godina, a sada se redovni predmeti rješavaju za šest dana, dok se kreditni poslovi mogu riješiti i za dva dana. Ovo možemo zahvaliti potpunoj ažurnosti suda i ovom informacijskom sustavu. Pored brzog rješavanja predmeta, procjenjujemo da smo postigli i 80-postotnu usklađenost između katastra i zemljišnih knjiga, dok je 2003. godine usklađenost iznosila 25-30 posto, rekao je Bitanga dodajući kako još četiri otočne općine nemaju zemljišne knjige, koje su većinom uništene u Drugom svjetskom ratu, pa tamo ne znaju pravo stanje. U tim se općinama zemljišne knjige tek osnivaju pa kad i to bude gotovo moći će znati pravo stanje u zemljišnim knjigama i katastru.
Osim navedenog na sudu sada radi educirani tim od 30 zemljišnoknjižnih referenata, osam ovlaštenih ZK referenata, četiri sudska savjetnika i jedan sudac. Zahvaljujući ovom broju zaposlenih u prvih devet mjeseci ove godine na zadarskom Općinskom sudu ima 398 neriješenih predmeta, dok je stalni prosječni mjesečni priliv oko 1.800 predmeta. Za usporedbu, 2003. godine bilo je 12.561 neriješenih predmeta.
 – Zahvaljujući ovakvom objedinjavanju zemljišnih knjiga i katastra u zajednički informacijski sustav, svi procesi mogu se ujediniti i na taj način građanima olakšati lakši i brži pristup informacijama koje iz zanimaju, rekao je Ivan Lež, voditelj projekta zajedničkog informacijskog sustava.