Srednje pomorske škole: prilike i izazovi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pomorska_skola
Adam VIDAS
Pomorska škola u Zadru

U četvrtak navečer u Sv. Dominiku pretposljednjeg dana manifestacije "Zadar more" Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar, održao je predavanje na temu "Srednje pomorske škole: prilike i izazovi".

Perković je predavanje započeo kratkim pregledom povijesti sustavnog izučavanja plovidbe, odnosno pomorske navigacije. Tako smo doznali kako se školovanje počelo sustavno provoditi uskoro nakon procvata moderne navigacije, već u 16. stoljeću u Portugalu i Španjolskoj. U Zadru je austrijska uprava 1850. godine osnovala prvu pomorsku školu koja je trajala 10 godina, a nastava se izvodila na talijanskom jeziku. Perković je kazao kako današnja zadarska pomorska škola traje od 1957. godine, te kako na hrvatskoj obali ima šest srednjih škola koje se bave izučavanjem pomorstva, ali od kojih su tek tri isključivo pomorske škole. Uz pomoć preglednih grafika koje je Perković prikazao na projektorskom platnu stekli smo uvid u strukturu učeničkog kadra pomorskih škola, a koji čini tek 0,7 posto ukupnog broja srednjoškolaca u nas. Dalje je Perković nastavio govoriti o specifičnosti ovog tipa nastave koji jedini mora biti strogo i precizno usklađen s svjetskim standardima. Radi toga, kazao je Perković, naš program mora biti u skladu s konvencijom o sigurnosti u pomorstvu STCW koju je donijela organizacija UN-a. Također, doznali smo kako je zadarska pomorska škola certifikat ISO 9001, koji jamči kvalitetu proizvoda (pomorskog kadra) dobila 2000. godine. Najzad, Perković je kazao kako skoro (do uskrsa) treba biti porinut školski brod na kojem će se obučavati mladi pomorci.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno