Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrančić će Mesiću 31. listopada održati govor o NOB-u

Autor: Siniša Klarica

23.10.2009. 22:00
Vrančić će Mesiću 31. listopada održati govor o NOB-u

Foto: Zvonko KUCELIN



– Činjenica je da su u grad partizani ušli nakon što su iz njega izišli Nijemci. Dakle, bez borbe. Štujemo i poštujemo činjenicu da je veliki dio hrvatskih domoljuba otišao u NOB i na tome smo im jako zahvalni. Međutim, nakon oslobođenja, državne tvorevine FNRJ i SFRJ bile su na temeljima ravnopravnih republika, ali s izrazitom srpskom hegemonijom, stav je koji će Vrančić ponoviti i na proslavi


Odazvat ću se pozivu za sudjelovanjem na proslavi oslobođenja Zadra. Štoviše, na tom skupu ću i govoriti, rekao je jučer zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić odgovarajući na vijećničko pitanje Irene Dragić iz SDP-a.
Vrančić je gradskim vijećnicima nakon toga prezentirao svoje viđenje Dana oslobođenja Zadra, kazavši da je to u globalu i govor kojim će se obratiti nazočnim antifašistima, ali i predsjedniku Stjepanu Mesiću. Skraćeno, 31. listopada 1944., po Vrančiću, Zadar s ponosom slavi oslobođenje od talijanske okupacije. To vrijeme okupacije, kazao je Vrančić, vrijeme je najveće stagnacije Zadra.
– Činjenica je da su u grad partizani ušli nakon što su iz njega izišli Nijemci. Dakle, bez borbe. Štujemo i poštujemo činjenicu da je veliki dio hrvatskih domoljuba otišao u NOB i na tome smo im jako zahvalni. Međutim, nakon oslobođenja, državne tvorevine FNRJ i SFRJ bile su na temeljima ravnopravnih republika, ali s izrazitom srpskom hegemonijom. Naročito su zbog toga patili Hrvati. Za najbezazlenije oblike izražavanja hrvatstva bili su fizički i mentalno uklanjani, isto kao i oni koji su se zalagali za demokraciju. Od toga se distanciram i to ne mogu prihvatiti. Stoga bi bolje bilo reći da je 31. listopada 1944. počeo proces oslobađanja Zadra koji je završio 5. kolovoza 1995., pobjedom u Domovinskom ratu, rekao je u svom obrazloženju Zvonimir Vrančić.
O Poliklinici i Centru
Zasjedanje Gradskog vijeća bit će upamćeno i po tome što je aktualni sat trajao čak tri sata i petnaest minuta, a započeo je ponovnim očitovanjem Vrančića o prestanku radova na zadarskoj Poliklinici i nesnosnom smradu koji se širi iz pročišćivača Centar. Vrančić je ponovio ono što je već u medijima istaknuo, da Opća bolnica Zadar nije imala ingerencije mijenjati projekt, što joj predbacuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, nego da je samo prihvatilo sugestije izvođača. U konačnici, ponavlja Vrančić, ministarstvo je to koje daje suglasnost na izmjene projekta.
Pročišćivač Centar, dodaje Vrančić još nije zaprimljen. Neće ni biti niti će se njmačkom izvođaču radova platiti sve dok se trajno ne eliminira smrad koji je proizvodio. Trenutačno se o tim modalitetima vode razgovori u Hrvatskim vodama. Cijeli proces bit će pod nadzorom uglednih sveučilišnih stručnjaka, a privremeno će se smrad eliminirati doziranjem posebnog plina.
Na aktualnom satu najavljeno da će Grad Zadar vrlo skoro obznaniti kako će kupiti teren na kojem se nalazi Sportski centar Bagat. Taj centar bio je dio stečajne mase propale industrije šivaćih strojeva, koju je u konačnici kupio privatni vlasnik. No, Grad Zadar je detaljnim planom uređenja tog područja definirao da na tom prostoru može biti samo nogometno igralište i popratni sportski sadržaji. Vrlo brzo, kaže gradonačelnik Vrančić, bit će javosti poznati detalji kupovine tog zemljišta. Grad bi uskoro trebao dobiti na trajno korištenje i zgradu preko puta sadašnjeg trajektnog pristaništa. Još se čeka odluka Ureda za upravljanje državnom imovinom, a namjera je da to bude svojevrsna recepcija ulaska u gradsku povijesnu jezgru.
No, mještani Crnog, koji su preko vijećnika Denisa Karlovića iz HDZ-a tražili da Grad napravi novu regulaciju prometa u Crnom zbog djece koja pohađaju školu i vrtić, sigurno neće biti zadovoljni odgovorom gradonačelnika Vrančića. Vrančić je najavio skoro spajanje prometnice u Crnom i čvorišta u Babin Dubu. Međutim, izgradnjom Gospodarske zone Crno promet kroz ovo prigradsko naselje će se još više povećati.
Tko je vlasnik Luke Zadar?
Vrančić je još jednom ponovio da ga nije briga tko je vlasnik Luke Zadar. Nije ga, kaže, briga niti zna tko je vlasnik Turisthotela, Tankerske plovidbe ili nekih drugih važnih zadarskih poduzeća, čime je odgovorio na pitanje Ingrid Antičević-Marinović zna li uopće tko je vlasnik Luke Zadar, poduzeća od strateškog značaja za Grad Zadar. Zvonimir Vrančić dodao je da nije istina da je Luka Zadar poduzeće od strateškog značaja, ali mu je replicirala SDP-ova vijećnica i saborska zastupnica da bi ga zapravo trebalo biti briga jer po novom Zakonu pomorskom dobru i morskim lukama koje je u pripremi, koncesiju na lučke djelatnosti će davati Gradsko vijeće većih hrvatskih gradova. Stoga bi gradonačelnika Zadra trebalo biti briga hoće li nakon 2014. kad Luci Zadar istječe koncesija, možda doći do neprijateljskog preuzimanja od strane dojučerašnjih razaratelja te luke. Vijećnica Antičević-Marinović se čak našalila na račun formalne vlasnice, slovenske državljanke Roze Mlakar, citirajući izvatke iz njenog razgovora u slovenskim medijima.
Upozoravajući da i sam svjesno primjenjuje demagogiju u odgovoru, gradonačelnik Vrančić je upozorio prvu zadarsku SDP-ovku da on osobno ne odbija odgovornost, ali da njeno ponašanje nije suvremeno, jer bi mu u protivnom trebala „gradonačelnikova policija” da ispita tko je čiji vlasnik.
No, umjesto gradonačelnikove policije, Vrančić ozbiljno razmišlja o uvođenju Gradske policije. U tome Grad priječi samo financijska nemogućnost izvedbe te zamisli. Gradonačelnik je na to “prisiljen” jer sve više vozača ne poštuje pravila parkiranja, iako postoje dvije garaže, City Gallery i TIZ u kojima je prvi sat parkiranja besplatan. No, ima i takvih zahtjeva građana, kaže Vrančić, koji koriste medije da bi se požalili na promet i buku tek rekonstruiranim prometnicama koje su i napravljene za brzu prohodnost gradom. U pravilu, dodaje prvi čovjek Grada, nakon rekonstrukcije stižu zahtjevi o kopanju rupa i postavljanju „ležećih policajaca”.
Dvostruke dozvole za noćne klubove
Vrančić je odbio i zahtjev za proširenjem parkinga zadarskih škola u Perivoju Vladimira Nazora na susjedna igrališta, jer uvođenjem naplate na Đilu 1.700 učenika i 170 djelatnika nemaju gdje parkirati. Posebnih statusa u parkiranju, rekao je Vrančić, neće biti ni za koga.
Zastupnika Željka Ivančevića je zanimalo tko je i pod kojim uvjetima dao dozvolu da se u stambenoj zgradi na Poluotoku otvori noćni bar. Gradonačelnik je rekao da dozvole te vrste nisu u nadležnosti Grada nego Državne uprave. No, Grad, kaže Vrančić, je prvi kome se građani obraćaju iskazujući nezadovoljstvo. Zanimljivo je da se tijekom obrade ovog slučaja došlo do spoznaje da mnogi kafići na Poluotoku imaju dvostruke dozvole, za caffe-bar i noćni klub te ih po potrebi stavljaju u „pogon” kad ocijene da bi mogli imati veći promet. No, Grad Zadar se, kaže Vrančić, neće baviti vrstom usluge koju daje noćni bar ili glazbenim ukusima i vrstom glazbe koja će se tamo slušati.