Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kemoplast pobijedio krizu

23.10.2010. 22:00
Kemoplast pobijedio krizu


Cilj je preživjeti 2011. godinu i uložiti u opremu, a onda 2012. godine krenuti s projektima, povećati proizvodnju, a mogli bismo i početi vraćati zaposlenike ako se za to pokaže potreba, objasnili su Kajmak i Podbevšek


Iako je prije samo nekoliko tjedana imao problema s isplatom plaća radnicima, Kemoplast je uspio okrenuti novu stranicu u svojoj poslovnoj politici, isplatiti radnicima plaće, nabaviti sirovinu i pokrenuti proizvodnju, koja trenutačno radi u tri smjene i u tjedan dana je izbacila oko 40 tona gotovih cijevi za kanalizaciju i vodovod.
“Stati na noge”
Dio je ovo novoga plana za revitalizaciju Kemoplasta i njegovo jačanje na tršištu.
 – Riješili smo goruće probleme te smo krenuli s reorganizacijom, a do kraja godine trebali bismo imati i dokapitalizaciju tvrtke, tako da bi Kemoplast opet trebao krenuti s poslom i ‘stati na noge’. Moramo istaknuti da je Kemoplast uspio zadržati svoje kupce koji znaju da su naši proizvodi kvalitetni tako da mi imamo svoje tržište, rekao je Robert Podbevšek, koji je na mjestu direktora Kemoplasta bio tijekom ovih nekoliko kriznih i prijelaznih mjeseci, a kojeg će uskoro zamijeniti Marko Kajmak.
Istaknuli su da je cijelo vrijeme dok je proizvodnja stajala komercijala radila s kupcima i na ponudama, zbog čega su i zadržali kupce.
 – Moramo istaknuti da su komercijala i administracija odradile velik posao kako bismo se pripremili za vrijeme kad krenemo s proizvodnjom. Osim toga, imali smo i nešto robe u zalihama tako da je prodaja tekla i dok proizvodnje nije bilo, rekao je Marko Kajmak.
Istaknuo je da se poslovi i projekti u njihovu sektoru rade kroz nekoliko godina i da su to dugoročni procesi za koje se Kemoplast dobro pripremio pa su sigurni da će neke poslove dobiti. Ipak, tek u 2012. godini očekuju bolju situaciju, dok će i sljedeća godina biti jednako teška kao i ova.
 – Europska unija pripremila je tri milijarde eura za projekte kanalizacije i vodovoda u Hrvatskoj. Ti novci bi pritjecali kroz deset godina tako da dugoročnih projekata ima i treba ih pratiti. Zato kažemo da je cilj preživjeti 2011. godinu i uložiti u opremu, a onda 2012. godine krenuti s projektima, povećati proizvodnju, a mogli bismo i početi vraćati zaposlenike ako se za to pokaže potreba, objasnili su Kajmak i Podbevšek.
Dodali su kako Kemoplast, osim u Hrvatskoj, svoje proizvode prodaje u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Italiji i Bugarskoj.
Izvoz u arapske zemlje
Cilj im je da 30 posto proizvoda ode u izvoz. Povećanje izvoza dokazuje, kako nam je rekao Kajmak, uspostavljanje kontakta s arapskim zemljama u koje bi izvozili svoje proizvode.
 – Želimo zahvaliti radnicima koji su imali strpljenja i razumijevanja pa su, i dok su bili bez plaće, stajali uz Kemoplast. Također, zahvaljujemo i kupcima na strpljenju te ljudima u Gradu i Županiji koji su imali sluha za nas, rekao je Podbevšek.
I radnici su zadovoljni početkom proizvodnje i sretni su da se riješila situacija s plaćama. Voditelj proizvodnje Božidar Dijan rekao je da su prošli tjedan završili jedan ciklus proizvodnje, dok će u ponedjeljak krenuti s novim ciklusom. U trenutku dok smo bili u Kemoplastu ispred je čekao kamion koji je gotove cijevi vozio do kupca.
 – Imamo sirovine za još mjesec dana, a proizvodnju nam otežava to što sirovinu uvozimo iz Koreje i Kine. Prije smo je kupovali iz Polikema, ali otkad on ne radi, moramo uvoziti, rekao je Dijan. Dodao je da u jednoj smjeni u proizvodnji radi četvero ljudi i da su oni dovoljni za sadašnje kapacitete. Imaju tri stroja za proizvodnju PVC cijevi i nekoliko manjih brizgalica za spojne dijelove. Imaju i proizvodnju šahtova i slivnika na kojoj radi još troje ljudi. Trenutačno u tvornici radi ukupno 30 djelatnika, dok ih je prije nekoliko godina bilo i nekoliko stotina.
Branko Kokić, sindikalni povjerenik Kemoplasta, rekao je da su dugovanja vlasnika prema radnicima dvije plaće, za kolovoz i rujan, ali radnici imaju čvrsta jamstva da će se iduće plaće isplaćivati do prvog u mjesecu. I otpremnine za radnike koji su u otkaznom roku trebale bi biti isplaćene do kraja otkaznog roka.
 – Radnici su zadovoljni jer su počeli raditi, a po isplati plaća ćemo vidjeti kakve su namjere vlasnika i koliko ozbiljno misli. Također ćemo ozbiljnost namjera vlasnika vidjeti i po tome hoće li uskoro nabaviti sirovinu za daljnju proizvodnju. Ipak, vlasnik je do sada poštovao sve dogovore pa se nadamo da će i ove i da nastavljamo raditi i dalje, zaključio je Kokić.