Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Nin ušli s pjesmom na usnama

23.10.2010. 22:00
U Nin ušli s pjesmom  na usnama


Za vrijeme puta koji je trajao tri sata molila se krunica te su se uz pratnju na gitarama pjevale poznate sakralne pjesme. Na odmorištima na kojima se počivalo uz okrjepu svećenici su ispovijedali hodočasnike
Zadarska nadbiskupija putem svojih gradskih župa na početku ovogodišnje akademske godine organizirala je u subotu tradicionalno spomen hodočašće studenata iz Zadra u najveće Marijansko svetište starohrvatski kraljevski grad Nin. Oko 200 mladih u ranim se jutarnjim satima nakon kratke molitve i udijeljenog im blagoslova u pratnji svojih svećenika iz svetišta Gospe Maslinske na Belafuži pješice uputilo na put prema Ninu dugačak 21 kilometar. Za vrijeme puta koji je trajao tri sata molila se krunica te su se uz pratnju na gitarama pjevale poznate sakralne pjesme. Na odmorištima na kojima se počivalo uz okrjepu svećenici su ispovijedali hodočasnike.
Ispred župne crkve sv. Anselma od puta pomalo umornim ali veselim zadarskim studentima, njihovim svećenicima, časnim sestrama i vjeroučiteljima dobrodošlicu je u svoje osobno ime te u ime svih žitelja grada Nina poželio dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Šime Kevrić.
– Dobro došli u naš grad i u okrilje Gospe od Zečeva. Dobro došli u katedralu slavnih ninskih biskupa Teodozija, Grgura, Divnića i još njih 78 koliko ih je ovdje stolovalo do 1827. godine kada je ninska biskupija pripojena Zadarskoj nadbiskupiji. Godine 2015. proslavit ćemo 500 godina Gospina ukazanja na otočiću Zečevo. Vidim da ste radosni, veseli, da pjevate. U vašim rukama je budućnost ove zemlje, ove crkve i ovog kroz stoljeće napaćenog hrvatskog naroda, rekao je u pozdravnoj riječi don Šime Kevrić.
Nakon kraćeg odmora te upoznavanja s gradom Ninom u nekadašnjoj katedrali ninskog zaštitnika sv. Anselma svi su se okupili na zajedničkom euharistijskom slavlju. Svečanu svetu misu uz sudjelovanje don Mladena Kačana, don Reikowskog, O. Ryszarda, don Thomasa Vargasa, don Zorana Topalovića, mons Ivana Mustaća, fra Tomislava Šanka i domaćeg župnika predvodio je i propovijedao generalni vikar Zadarske nadbiskupije i župnik zadarske gradske župe Kraljice Mira na Stanovima mons. Milivoj Bolobanić. Misno slavlje uveličali su svojim nastupom članovi zadarske Katoličke karizmatske zajednice “Apostoli krvi Kristove” pod ravnanjem časne sestre Ljilje.
– Mnogi mladi trude se i nastoje izgraditi i očuvati prava prijateljstva i žude da međuljudski odnosi budu protkani iskrenošću i solidarnošću. Žele osjetiti pravu ljubav, osnovati vlastitu obitelj, postići osobnu stabilnost, zadovoljstvo sa sobom, naći zaposlenje, krov nad glavom i sve ono što će im osigurati sretniju budućnost. Međutim činjenica je da mlada osoba iza sigurnog zaposlenja i svakodnevnog života uvijek traži nešto više. Bog je život i zato moramo pustiti da nas on vodi do kraja, vjerovati njemu jer bez njega ne možemo živjeti kao što biljka ne može opstati bez korijena, istaknuo je mons. Bolobanić.
– Svjedoci smo jake struje sekularizma i nastojanja stavljanja Boga na margine čovjekovog života. Iskustvo nam pokazuje da se svijet bez Boga pretvara u pakao koji je ispunjen sebičnošću, razorenim obiteljima, netrpeljivošću među narodima. Dragi mladi, budućnost ovog svijeta leži u vama. Vaša prisutnost obnavlja, pomlađuje i daje nam snagu, kazao mons. Bolobanić.
Po završetku misnog slavlja hodočasnici i njihovi domaćini nastavili su druženje u novoizgrađenoj župnoj vjeronaučnoj dvorani. Jednodnevni boravak zadarski studenti i njihovi svećenici okončali su obilaskom i razgledavanjem ninskih vrijednih kulturno-povijesnih znamenitosti.