Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čija je zlatna kapljica najbolja?

23.10.2011. 22:00
Čija je zlatna kapljica najbolja?


Manifestacija “Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji” održat će se 17. prosinca 2011. godine u Vodicama u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara. Svim uljarima bit će dostavljeni obrasci za prijavu ulja, a potrebna količina za ocjenjivanje je 1/2 litre maslinovog ulja. Cijena po uzorku iznosi 250 kuna a zbog ograničenog broja uzoraka (maksimalno 250), prijave će se primati do 25. studenog 2011. godine. Pravo na sudjelovanje imaju sve fizičke i pravne osobe koje su upisane u registar poljoprivrednih gospodarstava. Kemijsku analizu provest će Zavod za javno zdravstvo Šibenik, a organoleptičku analizu obavit će Udruga senzornih analitičara Olea Šibenik. Organizatori su za sudionike pripremili bogat program tijekom kojeg će se odvijati stručna predavanja i dodijeliti vrijedne nagrade i priznanja. Predsjednik Udruge Drago Laća i tajnik Udruge Damir Buntić nadaju se da će kvalitetom Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji prerasti u manifestaciju sa međunarodnim karakterom.  
Udruga dalmatinskih uljara osnovana je u kolovozu 2008. godine u Vodicama sa ciljem okupljanja svih uljara Dalmacije, zastupanja i zaštite interesa prerađivača maslina, tj. proizvođača maslinovog ulja, unaprjeđenja prerade maslina, povećanja proizvodnje maslina, unaprjeđenja marketinga i prodaje maslinovog ulja te promidžbe maslinovog ulja i njegove potrošnje u RH i inozemstvu. Prema riječima tajnika Damira Buntića, Udrugu je prepoznalo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kao ozbiljnog sugovornika vezano za unapređenje maslinarstva i uljarstva u Hrvatskoj.
Sedmi vodnjanski dani održat će se od 18. do 20. studenog u Vodnjanu na površini većoj od 1200 m2. Organizator Grad Vodnjan i suorganizatori udruga Agroturist, poljoprivredna zadruga Vodnjan i lokalna turistička zajednica očekuju preko 20.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva. Manifestacija će pored domaćih maslinara iz Istre, Dalmacije, Hrvatskog primorja okupiti i maslinare iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Poznati kuhari i gastronomi će pripremom različitih jela s maslinovim uljem dočarati posjetiteljima kolika je važnost ove zlatne kapljice u prehrani a stručnjaci sa područja maslinarstva iz Hrvatske, Italije i Slovenije održat će predavanja. Sudionici manifestacije moći će degustirati maslinova ulja na izložbenim štandovima i u Oil baru koji će voditi školovani kušači maslinovih ulja.
Osma međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina Split 2012. održat će se u Splitu, hotel Zagreb – Duilovo 25. i 26. veljače 2012. godine u organizaciji Saveza maslinara SDŽ. Uzorci će se primati poštom na adresu Saveza od 1. do 29. prosinca, a moći će se osobno predati u hotelu Zagreb – Duilovo od 12. do 23. prosinca svakim danom od 8 do 14 sati. Na Maslini Split 2012. izlagat će najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Maslinari će tijekom trajanja manifestacije biti u prilici pogledati izložbeno-prodajni sajam opreme i sredstava za maslinarstvo i uljarstvo. Za sve sudionike upriličit će se tradicionalna svečana večera prilikom koje će se podijeliti nagrade za najkvalitetnija maslinova ulja i delicije od ploda masline, te će se proglasiti šampioni u pojedinim natjecateljskim klasama.