Čija je zlatna kapljica najbolja?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ulje_maslinovo4
Sebastian GOVORČIN

Manifestacija "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" održat će se 17. prosinca 2011. godine u Vodicama u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara. Svim uljarima bit će dostavljeni obrasci za prijavu ulja, a potrebna količina za ocjenjivanje je 1/2 litre maslinovog ulja. Cijena po uzorku iznosi 250 kuna a zbog ograničenog broja uzoraka (maksimalno 250), prijave će se primati do 25. studenog 2011. godine. Pravo na sudjelovanje imaju sve fizičke i pravne osobe koje su upisane u registar poljoprivrednih gospodarstava. Kemijsku analizu provest će Zavod za javno zdravstvo Šibenik, a organoleptičku analizu obavit će Udruga senzornih analitičara Olea Šibenik. Organizatori su za sudionike pripremili bogat program tijekom kojeg će se odvijati stručna predavanja i dodijeliti vrijedne nagrade i priznanja. Predsjednik Udruge Drago Laća i tajnik Udruge Damir Buntić nadaju se da će kvalitetom Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji prerasti u manifestaciju sa međunarodnim karakterom.  

Udruga dalmatinskih uljara osnovana je u kolovozu 2008. godine u Vodicama sa ciljem okupljanja svih uljara Dalmacije, zastupanja i zaštite interesa prerađivača maslina, tj. proizvođača maslinovog ulja, unaprjeđenja prerade maslina, povećanja proizvodnje maslina, unaprjeđenja marketinga i prodaje maslinovog ulja te promidžbe maslinovog ulja i njegove potrošnje u RH i inozemstvu. Prema riječima tajnika Damira Buntića, Udrugu je prepoznalo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kao ozbiljnog sugovornika vezano za unapređenje maslinarstva i uljarstva u Hrvatskoj.

Sedmi vodnjanski dani održat će se od 18. do 20. studenog u Vodnjanu na površini većoj od 1200 m2. Organizator Grad Vodnjan i suorganizatori udruga Agroturist, poljoprivredna zadruga Vodnjan i lokalna turistička zajednica očekuju preko 20.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva. Manifestacija će pored domaćih maslinara iz Istre, Dalmacije, Hrvatskog primorja okupiti i maslinare iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Poznati kuhari i gastronomi će pripremom različitih jela s maslinovim uljem dočarati posjetiteljima kolika je važnost ove zlatne kapljice u prehrani a stručnjaci sa područja maslinarstva iz Hrvatske, Italije i Slovenije održat će predavanja. Sudionici manifestacije moći će degustirati maslinova ulja na izložbenim štandovima i u Oil baru koji će voditi školovani kušači maslinovih ulja.

Osma međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina Split 2012. održat će se u Splitu, hotel Zagreb - Duilovo 25. i 26. veljače 2012. godine u organizaciji Saveza maslinara SDŽ. Uzorci će se primati poštom na adresu Saveza od 1. do 29. prosinca, a moći će se osobno predati u hotelu Zagreb - Duilovo od 12. do 23. prosinca svakim danom od 8 do 14 sati. Na Maslini Split 2012. izlagat će najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Maslinari će tijekom trajanja manifestacije biti u prilici pogledati izložbeno-prodajni sajam opreme i sredstava za maslinarstvo i uljarstvo. Za sve sudionike upriličit će se tradicionalna svečana večera prilikom koje će se podijeliti nagrade za najkvalitetnija maslinova ulja i delicije od ploda masline, te će se proglasiti šampioni u pojedinim natjecateljskim klasama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno