Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Crkva: Neisplata plaća je grijeh i krađa

23.10.2011. 22:00
Crkva: Neisplata plaća je grijeh i krađa


Zakoni trebaju učinkovito štititi radnika i omogućiti provedbu radničkih prava. Radnicima treba osigurati zaposlenost, dostojne uvjete rada, te redovitu plaću


Peti Hrvatski socijalni tjedan – obnovljen nakon više desetaka godina na poticaj Hrvatske biskupske konferencije i organiziran od Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve – za kojeg je razmatrana tema Kultura rada u Hrvatskoj, okončan je u nedjelju donošenjem Deklaracije koju više od 300 sudionika predstavnika svih (nad)biskupija u Hrvatskoj te 60-tak eminentnih predavača upućuje hrvatskoj javnosti. Polazeći od toga da je rad etička, moralna i duhovna, a tek onda ekonomska kategorija, u Deklaraciji se posebice naglašava želja i potreba da se Hrvatska država snažnije, konkretnije, vodeći računa o najslabijima, uključi u rješavanje pitanja i problema vezanih uz rad: nezaposlenost, zlostavljanje na radu, zaštitu radničkih prava, redovitu isplatu plaća, poštivanje vlastitih blagdana, stvarno poštivanje radničkog prava na odmor, poticanje društveno odgovornog poduzetništva i vrijednosti rada, promišljanje rada budućnosti, uklanjanje “rada na crno” i uvjeta koji do njega dovode, stabilnost rada u poljoprivredi, promocija odgoja za rad i dobrovoljni rad.
Jedanaest točaka
Sve to Deklaracija razrađuje u 11 točaka. Deklaracijom se tako inzistira i na zakonima koji će učinkovito štititi radnika i omogućiti stvarnu provedbu radničkih prava. Pače, kaže se kako radnicima valja osigurati zaposlenost, dostojne uvjete rada, te redovitu isplatu dostojne plaće jer je teološki neisplata plaća grijeh, a društveno ništa drugo nego krađa! Ističe se, također, kako je sloboda od nedjeljne tlake nužni uvjet mogućnosti odgoja u obitelji, pa i odgoja za rad. Zbog toga se zahtjeva da se hrvatskim obiteljima omogući nedjeljom biti zajedno i slaviti Dan Gospodnji. To je, kako je reče predsjednik Organizacijskog odbora Gordan Črpić, nulta pretpostavka da bi obitelj mogla funkcionirati. Država, pak, i državne institucije trebaju djelovati društveno kako bi zadobile povjerenje građana. Jer, uz ovakovo nepovjerenje u institucije teško je očekivati bilo kakav razvoj, pa i gospodarski.
Ništa od političara
Predsjednik Programskog odbora Hrvatskog socijalnog tjedna, sisački biskup Vlado Košić kazao je kako su sudionici izrazili želju i za održavanjem novog socijalnog tjedna. No, zašto je socijalnom tjednu, toj europskoj tradiciji starijoj od sto godina, nazočilo malo i ništa političara? Kako Košić reče, možda imaju ovih dana puno posla. Črpić je pak političarima poručio kako sada pred sobom imaju Deklaraciju s jasnim zahtjevima, baš kao i prigodu da ono što u njoj piše implementiraju u svoje programe.


Šutnja o Dajli




Novinari su pokušali dobiti od biskupa Vlade Košića  komentar novinskih napisa da su se hrvatski biskupi jedva dogovorili oko službenog objavljivanja priopćenja o “slučaju Dajla”, te podijelili u dvije suprotstavljene skupine. Pitanja takve vrste nisu, međutim, prošla. Tema je bio samo socijalni tjedan.